február 19., hétfõ : Zsuzsanna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karácsonyfa

december 10, 2009  
kategória Dekoráció, Ünnepek

A karácsonyi ünnepek egyik szimbóluma a karácsonyfa, amely hagyományosan egy díszített fenyőfa, de manapság lehet műfenyő, csomóba kötött csupasz faágak, toll vagy textil alapú díszágak. A karácsonyfa az ünnepek vizuális és közösségi fókuszpontja, éppen ezért fontos, hogy mit választunk alapfaként, hova állítjuk, és miképp dekoráljuk. Íme néhány tuti tipp ehhez..

Története

Bár a karácsonyfa-állítás szokása Skandináviából származik, Németországból terjedt el szerte a nagyvilágban. Sokan gondolják úgy, hogy a karácsonyfa-állítás pogány eredetű. Az örökzöld fenyőfa ágait már az ókori németek alkalmazták a sötét, alvilági lények elűzésére, majd a középkorban fiatal fákat vágtak ki, amely Jézushoz hasonlóan, az ifjú élet feláldozását jelképezte. A hagyomány szerint Luther Márton állított először díszekkel és világítással ékesített karácsonyfát a gyermeke számára – de ez valójában még néhány plafonról lógott fenyőfaág volt. A 16. században Észak-Németországban tradíció lett a faállítás (a svédekkel való harmincéves háború után), amely a következő két évszázadban egész Európában elterjedt. Eredetileg a fát jelképes termésekkel díszítették, majd édességekkel, gyümölcsökkel. Csupán a 19. század végétől díszítjük a karácsonyfát speciális karácsonyi díszekkel. A magyar népi hagyományok szerint a karácsonyfát egy életfa vagy termőág előzte meg, amely a megújuló természet jelképe volt. Magyarországon 1820-as években jelent meg a karácsonyfa, először az arisztokrácia és nemesi családok körében.

Karácsonyfa választása

A karácsonyfa választása nem könnyű feladat. Először is el kell döntenünk, hogy igazi fenyőt vagy műfenyőt szeretnénk – mindkettőnek van előnye és hátránya. Íme néhány tipp ehhez:

 • A fenyőfa illatát természetesen semmi nem pótolja, még az illatosító spriccek sem. Ha nincs kedvünk tűleveleket porszívózni, vagy nincs aki segítsen egy fenyőfa felállításában, érdemesebb műfenyőt vásárolnunk, Néhány fenyőágból készített dísz (pl koszorú, vagy asztali dísz) remekül biztosítja a kívánt illatokat.
 • A zöld mozgalom évtizedek óta ellenzi a fenyőfák kivágását. Azonban kiderült, hogy egy műfenyő előállítása jobban szennyezi a környezetet, mint egy fenntarthatóság elveit követő, kontrolált erdészet vagy faiskola által termesztett és kivágott fa. Érdemes azonban élő, gyökeres fát vásárolni – amely visszaváltható, elültethető vagy évről-évre újrahasznosítható. A műfenyő kedvelői számára egyre nagyobb a választék újrahasznosított alapanyagokból készített verziókból, bár ezek egyelőre nem olcsók. Zöld karácsony>>
 • Ha igazi fenyőfánál maradunk – vásárlás előtt döntsük el, hogy hova szeretnénk felállítani. Válasszunk egy olyan részt a lakásban, amely hűvös, nincs radiátor vagy tűzhely a közelében, továbbá világos, de nem éri közvetlen napfény. Mérjük le a tér magasságát –  de  ne felejtsük el a szélességét sem!  A fenyőfát egy-két nappal a felállítás előtt vásároljuk meg, addig is tároljuk hűvös helyen, a szárát vizes törölközővel becsavarva. További tippek a tökéletes fenyőfa választásához, ápolásához>>
 • A fenyőfa remekül illik egy átlagos vagy hagyományos környezetbe, azonban modern vagy trendy terekben csakis a sikkes, über-trendy fák mutatnak jól. Ezek  valójában nem fák, inkább referenciák – tollas, pelyhes ágak, vagy csupasz, festett faágak (és utánzatok),  LED világított plexilapok stb. Többet a trendi karácsonyfáról>>
 • Bár a karácsony a család ünnepe, sokan töltik az ünnepeket egyedül, gyermektelenül vagy külföldön – ebben az esetben érthetően semmi szükség karácsonyfára. Azonban ünnepi hangulatot idézhetünk néhány fenyőágból készített dísszel – elég egy adventi koszorú, vagy egy gyors asztali dísz, vagy néhány fenyőág vázában elerendezve stb. Fenyőfa dekorációk>>
 • Spórolhatunk, ha kisebb fenyőt veszünk, amit egy asztalra vagy sámlira állítunk (az asztalt először fedjük le egy nagy terítővel). Olcsó karácsony>>

Karácsonyfa díszítése

A karácsonyfa díszítése Magyarországon hagyományosan Szentestén történik, míg a világszerte Luca napján, amely a Szentestét megelőző vasárnapra esik. Magyar szokás szerint a fa díszítése (kis)gyerekek nélkül történik, hiszen  fát és az ajándékokat a kis Jézus hozza. A Szenteste előtti faállítás és díszítés egyre népszerűbb, mert gyerekek is részt tudnak venni díszek, dekorációk készítésében, és a fa ékesítésében. A fadíszítés egy újabb fontos döntés és folyamat. Íme néhány tipp segítségül:

 • Először is döntsük el, hogy milyen stílusban szeretnénk a dekorációt kivitelezni. (Különböző irányzatok, illusztrált ötletekkel a karácsonyi dekoráció sorozatunkban találhatók). Fontos, hogy az irányzat passzoljon az otthonunk dekorációjához.
 • Vegyük figyelembe a családi körülményeinket. Kisgyerekek társaságában ne alkalmazzunk törékeny, drága vagy szentimentális értékekkel rendelkező díszeket. Vigyázzunk az égősorokkal, girlandokkal is – könnyen beleakadhatnak, és eldőlhet a fa.
 • Nem muszáj drága díszeket vásárolnunk – sokkal tartalmasabb (és olcsóbb!) néhány saját készítésű dísz –  de ha mégis veszünk díszeket, válasszunk olyanokat, amelyek nem csupán az idei dekorációs irányzatunkhoz passzolnak, de könnyen módosíthatók a jövőben.
 • Eredetileg édességeket és gyümölcsöket akasztottak a faágakra –  ez a trend manapság reneszánszát éli. Az ehető karácsonyi díszek nem csupán vizuálisan mutatósak, illatosak és finomak – de nincs mit elpakolni az ünnepek után!
 • Bár hagyományos, kerüljük a gyertyát és a csillagszórót – tűzveszélyesek! Helyettük alkalmazzunk LED izzós égősorokat, fénydekorációkat (ne felejtsük ezeket éjszakára kikapcsolni!).
 • A karácsonyfa koronája általában egy csillag vagy angyalka – de alkalmazhatunk egyéb díszelemeket is. Divat még a girland vagy füzér – ez lehet gyöngy, műjég vagy hópehely, de akár selyem- vagy papírszalag is.
 • A magyar karácsonyfa legfontosabb dísze a szaloncukor. Az ipari termékek helyett készítsünk szaloncukrot házilag!

Karácsonyfa elpakolása

Babona szerint a karácsonyfát és a díszeket legkésőbb Január 6-án el kell távolítani. Sokan újév másnapján pakolják el a díszeket és dobják ki a fát, vannak, akik még korábban, hiszen sok vágott fa nem éli meg ezt a napot. A száraz, elhalt fát lehetőleg szelektív hulladékgyűjtő helyre tegyük, ahol újrahasznosítják az ágakat, vagy használjuk fel magunk komposztként a kertben. Az elszáradt ágakból le is vághatunk néhányat – ideális lesz jövőre díszekhez, faág-kötéshez!

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .