január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karácsonyi aprósütemények

November 18, 2008  
kategória Receptek, Sütemények, Ünnepek

Karácsonyi aprósüteményekKarácsony ünnepére általában többféle aprósüteménnyel készülnek a háziasszonyok. Az örök kedvencek mellett a sokféleség jegyében ilyenkor az ünnep és az évszak hangulatát ízekben leginkább felidéző karácsonyi aprósütemények és kekszek kerülnek az asztalra. Karácsonyi aprósütemény receptekből éppen ezért sosem elég. Íme további receptek és tippek a témában..

Mitől karácsonyi egy aprósütemény?

Tulajdonképpen bármilyen aprósüteményt tálalhatunk karácsonykor is, hiszen a lényeg, hogy finom és tetszetős legyen, szeresse a család és a vendég. Azonban, karácsonykor érdemes figyelembe venni az aprósütemények készítésekor azt, hogy a hozzávalók, forma, díszítés, tálalás, illat és szín lehetőleg idézze a karácsony és a téli évszak hangulatát is.

 • Karácsonyi hozzávalók: az alapvető hozzávalók karácsonykor gyakrabban egészülnek ki mogyoróval, mandulával és dióval. Ezeket használhatjuk egészben, darálva, apróra vágva, vagy szeletelve is. Tehetjük tésztába, de a kekszek tetejére is. Mandula és mogyoró is könnyen beszerezhető, és egy konyhai aprítóval apróra is vágható, darálható. A mandulát gyakran használják a receptek héj nélkül. Ilyenkor a héjas mandulát tegyük rövid időre forró vízbe, majd kézzel dörzsöljük le a héjat. Utána hagyjuk megszáradni. A fűszerek közül a karácsonyi aprósütemények szezonjában az első helyen szerepel a fahéj, továbbá szegfűszeg, kardamom, ánizs, mézeskalács (vegyes) fűszerkeverék, gyömbér. Ezeket leginkább őrölt, por állagban használjuk fel. Szintén karácsonyi hozzávaló a vanília, méz, aszalt és szárított gyümölcsök, kókusz, kakaó, különböző aromák, narancshéj. A dekorálásban ilyenkor különös szerepet kapnak a színes drazsék, gyöngyök.
 • Karácsonyi formaKarácsonyi formák: a kekszek és aprósütemények készítésekor használjuk és alkalmazzuk a karácsonyi motívumokat: csillag, csengő, angyalka, télapó, hóember, szív, stb. Használhatunk tésztaszaggatót (nagy választékban kapható) vagy sablont is.
 • Karácsonyi klasszikusok: diós tallér, lekváros linzer, vaníliás kifli, mézeskalács és mézes puszedli, kókusz kocka, stb. a lista családonként változó.

Karácsonyi aprósütemény tippek:

 • Készítsünk többféle aprósüteményt. A lista összeállításánál ügyeljünk arra, hogy mindenféle ízlést kielégítsünk, azaz tartalmilag (hozzávaló szempontjából), de formailag is különféle süteményeink legyenek. Legyen a válogatásban lekváros, csokoládés, diós, mandulás, különböző formájú és színű (bevonatú), gyerek, de felnőtt szájízének megfelelő is. Így a tálalás nagyon látványos lesz, és mindenki megtalálja majd a kedvencét. Családonként 3-4 féle azért elegendő az egyéb édességek mellé.
 • Ha egyedül készítjük a családi adagot, könnyítsük meg a dolgunkat azzal, hogy egyszerű és kevésbé egyszerű fajtákat is készítünk, esetleg fele-fele arányban. Így is kiváltjuk majd a megérdemelt elismerést, és nem is „rokkanunk bele” a munkába. Ne vállaljuk túl magunkat! Néhány sütésmentes édességgel még könnyebbé tesszük a dolgunkat.
 • Tanulmányozzuk alaposan az elkészíteni kívánt recepteket, sokat elárulnak arról, hogy valójában mennyire egyszerű elkészíteni a süteményt. Keressük a “kulcsszavakat” a receptekben, és válasszunk rutinunknak és a rendelkezésre álló időnek megfelelő fajtákat! Keksz tippek>>
 • Készítsünk továbbá legalább néhány egészséges kekszet is.
 • Szerezzük be időben a hozzávalókat. Liszt, cukor, csokoládé, magvak már előre is beszerezhetők, sőt gyakran akciósan is. A kertben termett dió pucolását még időben kezdjük el.
 • A karácsonyi száraz aprósütemények sokáig eltarthatók, fajtától függően 2-6 hétig. Ez egyben azt is jelenti, hogy a sütéssel ne várjunk az utolsó pillanatig, vagy szabad hétvégéig, mert akkor már nem lesz sok időnk a precizitást igénylő munkára. Ha november végétől kezdve minden hétvégén csak két fajtát készítünk, karácsonyig már szép kis válogatás gyűlhet össze. A sütemények egy részét persze azonnal elfogyaszthatjuk az adventi időszakban, a többit pedig dobozokban, légmentesen lezárva hűvös helyen tároljuk az ünnepig.
 • Készítsünk aprósüteményeket családi-baráti összefogással. Egy közös kávézás vagy teázás keretében állítsuk össze novemberben a listát, és beszéljük meg, ki melyiket vállalja. A kekszeket testvériesen osszuk fel egymás között.
 • Vonjuk be a munkába a nagyobb gyerekeket, házastársat is. Mindig van olyan részfeladat, amelyet ők is elvégezhetnek, és szívesen el is végeznek, különösen kekszek díszítése, sütésmentes édességek, stb. Karácsonyi sütés gyerekekkel>>
 • A sütés közben gondoljuk végig azt is, szükségünk van-e tésztából készülő dekorációra. Tehetünk például fahéjas csillagot adventi koszorúra, de akár ültető kártya is készíthető keksz alapanyagból. Ehető karácsonyi díszek>>
 • A maradék aprósütemény le is fagyasztható, így meghosszabbíthatjuk az élvezetük idejét.
 • A saját készítésű aprósütemény kiváló karácsonyi ajándék is lehet. A sütéshez kevésbé értő, elfoglalt barátok és rokonok szívesen fogadnak egy dobozzal belőle, főként, ha a kedvenceiket ajándékozzuk. Karácsonyi ajándék ötletek>>
 • Készítsünk jegyzeteket és/vagy fotót az aprósüteményekről. Így a következő esztendőben könnyebben emlékezhetünk majd vissza arra, melyik volt a kedvenc, melyik érte meg a fáradtságot, stb.
 • A karácsonyi tálalásról se feledkezzünk meg! Karácsonyi szalvéta, süteményes papír szintén hozzájárulnak a karácsonyi jelleghez.

Karácsonyi aprósütemények

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .