szeptember 22., péntek : Móric

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karácsonyi csomagolás

December 20, 2012  
kategória Kreatívan, Ünnepek

Karácsonyi csomagolásA karácsony az év legékesebb ünnepe, így a karácsonyi ajándékok csomagolása az egyik legfontosabb feladatunk. Csomagolópapírt, szép dobozokat azonban saját magunk is tudunk készíteni – ezáltal nem csupán egy vagyont spórolunk meg, de a környezetünket is védjük. Íme néhány tipp és módszer kreatív karácsonyi csomagolás kivitelezéshez..

Környezettudatos csomagolás

Világszerte 5 millió tonna csomagolópapírt használunk fel a karácsonyi ünnepek alatt, amelynek többségét csupán letépjük az ajándékokról, majd kidobjuk. Ezt a pazarlást elkerülhetjük, ha óvatosan bontjuk ki a csomagolást, majd újrahasznosítjuk. A sérült, széttépett, behajtott csomagolópapírt is fel lehet használni kisebb ajándékok csomagoláshoz, vagy vágjunk ki motívumokat a papírból – ezekkel feldobhatunk dobozokat vagy natúr, fehér csomagolópapírt, sőt, akár ajándékkísérők is lehetnek! Környezetbarát karácsony>>

Spóroljunk!

Sok esetben a csomagolás drágább, mint az ajándék maga! Mielőtt új karácsonyi csomagolópapírokat vásárolnánk, nézzünk szét otthonunkban, környezetünkben, és gyűjtsünk össze olyan háztartási maradékokat, tárgyakat, amiket ajándékok csomagolására újra lehet hasznosítani. Néhány ötlet ehhez:

 • Karácsonyi csomagolásAjándék tasakok, zacskók – még akkor is, ha mintázatuk nem karácsonyias, fel tudjuk ezeket használni karácsonyi ajándékok csomagolására – csupán fessük vagy fújjuk le spray-vel, majd ragasszunk rájuk  fényes papírból (régi csomagolópapírból) kivágott karácsonyi motívumokat!
 • Barna, fehér papírzacskók – a pékségben kapott zacskók szuper ajándék tasakok lehetnek. Ezeket is le lehet fújni (esetleg karácsonyi sablonokon keresztül), majd elég csupán raffiával átkötni. Vagy készíthetünk érdekes, tematikus ajándék zacskókat belőlük – ilyen pl a rénszarvas zacskóból>>
 • Élelmiszer dobozok – sütis, kekszes, teás, vajas dobozok ideálisak kisebb ajándékokhoy, míg a henger alakú dobozokat remek díszdobozzá lehet varázsolni italok, karácsonyi kekszek csomagolásához.
 • Háztartási dobozok – kozmetikai tégelyek, parfümök dobozai, ékszerdobozok, teafű dobozok, konzerv dobozok, tartályok szuper alapelemek lehetnek, amiket dekoráljunk újjá.
 • Papírdobozok – régi cipős dobozok, tároló dobozok, hullámdobozok, postai kartondobozok nagyszerű díszdobozokká varázsolhatók néhány ötletes dekorációval! Lásd alul.
 • Befőttesüvegek – nem csupán chutney és egyéb karácsonyi ínyenségek készítéshez szükséges, de nagyon jó kekszek, édességek, házilag készített kozmetikumok, fűszerkeverékek csomagolására is. Elég átkötni a fedő szélétt egy szép szalaggal vagy vágjunk ki egy kis darab csomagolópapírt, ezzel fedjük le a lezárt kupakot, majd kössük át díszszalaggal, raffiával.
 • Szalagok – az év során kapott ajándékok szalagjait ne dobjuk el, ezek nagyon jól felhasználhatók – még a kisebb darabok is (pl karácsonyi függőkhöz vagy ajándékkísérőkhöz).
 • Textíliák – bársony, tüll, csipke, organza, bársony, selyem ideális csomagoló alapanyag lehet – különösen ékszerek, parfümök esetében – csomagoljuk be az ajándékot, mint egy batyut, majd kössük el egy szép szalaggal. Maradék anyagokból dísz-szalagokat, ajándékkísérőket is készíthetünk!
 • Papírok – szalvéták, újságpapírok, kották, régi fényképek, sütőpapír, térképek, szabásminták, magazinok fényes reklámoldalai fantasztikus csomagolópírok lehetnek. Nagyobb ajándékok csomagolásához ezekből összeállíthatunk egy kollázst vagy vágjunk ki belőlük motívumokat, amelyekkel fedjük le a becsomagolt ajándékokat.

Új csomagoló papírok, tasakok

Ha muszáj új karácsonyi csomagoló alapanyagot vásárolnunk, lehetőleg környezetbarát termékeket vásároljunk! Ideális az  olcsó, egyszerű (háztartási vagy postai) barnapapír (tasak, zacskó is), amiket nagyon könnyen különlegessé varázsolhatunk. Érdemes még egyszerű celofánt is vásárolni – ez optimális karácsonyi ínyencségek, mutatós kozmetikumok becsomagolásához.

Dekorálási módszerek csomagoláshoz

 • Natúr stílus – ez különösen passzol barnapapírhoz, ráadásul szuper egyszerű. A becsomagolt ajándékokat (többszörösen) kössük át durva madzaggal vagy raffiával. Ahol és mielőtt elkötjük, kössünk vagy fűzzünk a madzagra szárított narancs karikákat, fahéj rudat, csillagánizst (vagy ezek kombinációját), kis tobozt, 1-2 db karácsonyi kekszet, szaloncukrot vagy egy kis darab fenyőágat!
 • Matricázás – a legegyszerűbb dekorálási módszer. Ízlésesen ragasszunk karácsonyi jellegű matricákat a becsomagolt ajándékokra. Ugyanezt a hatást lehet elérni kivágott motívumokkal és ragasztóval.
 • Nyomdázás – csomagolás előtt vagy után nyomjunk pecséteket a  dobozra, csomagolópapírra. Ezeket kivághatjuk szivacsból, krumpliból, de akár az ujjainkat is hasznosíthatjuk. Karácsonyi nyomdázás>>
 • Stencilezés – tortacsipke vagy karácsonyi motívumok sablonjaival szép motívumokat rajzolhatunk, festhetünk a becsomagolt ajándékokra. Még egyszerűbb spray festék használata – az arany különösen szépen mutat az olcsó barnapapíron,  míg a fehér és ezüst spray fekete, vörös és zöld színeken.
 • Dobozok díszítése belülről –  nagyobb dobozokat béleljünk ki csíkokra vágott vagy összegyűrt selyempapírral, esetleg tüll anyaggal, és tegyünk melléjük egy illatzsákot (fahéjrúd, szárított narancs, szegfűszeg darabkák, csillagánizs). Illatzsák készítése>>
 • Szalagok – nincs szükség díszes, dekorált csomagolópapírra, ha szép csipkeszalaggal, fémdekorral, vagy rézdrótra húzott gyöngyökkel, egyszerű szalagokra ragasztott gombokkal, pompommal kötjük át az ajándékot.
 • Ajándékkísérők – ezeket felesleges vásárolni, tuti egyszerűen elkészíthetők maradék csomagolópapírból, régi karácsonyi üdvözlő kártyákból. Továbbá alkalmazhatunk szaloncukrot, kekszet, csokit, szárított narancskarikákat, karácsonyi díszeket, mini akríl gömböket, gombokat is.

Egyszerű ajándékdobozok készítése 

Tippek

 • Ne vigyük túlzásba a dekorációt. A kevesebb mindig többet ér!
 • Nagyon sok ajándék gyári csomagolása bőven elég, ezeket nem szükséges csomagolópapírral bevonni, elég feldobni a fenti dekorálási módszerek egyikével!
 • Ha minden ajándékot egy karácsonyfa alá csomagolunk, akkor az ajándékok között legyen összhang, vagy valami vizuálisan összekötő elem. Nem muszáj minden csomagolásnak egyformának lenni, de pl a fekete csipke nem passzol gyerekesen nyomdázott csomagolópapír mellé!
 • A karácsonyi csomagolás egy nagyon jó közös, kreatív foglalkozás lehet az egész család számára – de ne hagyjuk az utolsó pillanatra!

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .