november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karácsonyi előkészületek

November 16, 2007  
kategória Háztartás, Szabadidő, Ünnepek

Karácsonyi tippek sorozatunk részeként néhány hasznos háztartási tippet gyűjtöttünk össze és adunk közre, amelyek segítenek abban, hogy az ünnep valóban zavarmentes legyen. Nem fogunk újdonságot közölni, de egy csokorba gyűjtve jobban áttekinthető azon feladatok listája, amelyeket már most meg kell terveznünk ahhoz, hogy szokás szerint NE az utolsó napra maradjon minden..

Hangolódjunk rá az ünnepekre! Legkésőbb az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása emlékeztet minket a ránk váró időszakra. Egy csésze kellemes téli tea mellett gondoljuk végig, idén hogyan szeretnénk ünnepelni. Gondos előkészítéssel élvezni fogjuk!

 1. Kezdjük el a visszaszámlálást! Gondoljuk végig, meddig fogunk dolgozni az ünnepek előtt. Még ha tervezünk is szabadságot, kalkuláljuk be azt, hogy utolsó pillanatban még közbejöhet egy váratlan munkahelyi teendő. Ne feledjük el azt sem, hogy a téli időszak az egészségünket és energiánkat is erősebben igénybe veszi (talán érdemes lenne kis vitaminkúrával erősíteni magunkat)! Lesz elegendő dőzsölés az ünnepek alatt, most táplálkozzunk egészségesen és próbáljunk meg sokat pihenni. A karácsonyi céges bulik, baráti vacsorák sora nemsokára kezdődik!
 2. Kommunikáljunk! Küldjük el a képeslapokat inkább hamarabb, mint két ünnep között. Családi és szűk baráti körben mindenképpen képeslapot illik küldeni (nem sms-t vagy emailt)! Egyfajta ajándék, de legalábbis kedves gesztus a magunk által készített vagy dekorált karácsonyi képeslap egy családi fotóval. Esetleg hagyjuk érvényesülni kézműveskedésben jártas gyerekeink kreativítását, a nagyszülők imádni fogják! A karácsonyi családi és baráti meghívások időpontjait és körét is érdemes időben egyeztetni. Gondoljunk az óvodai, iskolai, hivatalos rendezvényekre is: derítsük ki, hogy ezek mikor esedékesek és ennek megfelelően osszuk be időnket.
 3. A “nagyok”! Nagybevásárlás és nagytakarítás. Ez az a két feledat, amelyet előre lehet tervezni és el is lehet végezni. A nagybevásárlást intézzünk el még december elején. Persze nem a friss hozzávalókra gondolunk, hanem a tartós élelmiszerekre, italokra, háztartási cikkekre, stb. A nagytakarítás december közepétől elegendő, mondjuk a lakás méretétől függően heti fél-egy napot szánjunk a szokásosnál alaposabb takarításra, esetleg függönymosásra.
 4. Döntsük el a menüt és a dekorációt! Érdemes már december elején eldönteni, hogy mit szeretnénk főzni az ünnepek alatt. Több napról van szó, több étkezésről, nem szégyen (sőt, ajánlatos) listát írni. Melyik napon, mi legyen a menü és milyen süteménnyel kívánunk készülni (bejglit érdemes megbízható helyről rendelni, inkább gyors és egyszerű karácsonyi süteményekben gondolkodjunk). Lehetőleg a karácsonyi menü is legyen gyors és egyszerű, bevált recept, amely nem szolgál meglepetésekkel és túlzott kihívással. A menü- és süteménylista segít abban, hogy a bevásárlást is könnyen el tudjuk intézni. A karácsonyi dekorációs kellékeket már most szerezzük be (szaloncukor, gyertya, díszek, mikulás virág, stb.). Ha saját készítésű karácsonyfa díszekkel készülünk, kezdjük el gyártani őket! Ha időben kezdjük el a felkészülést, rengeteg összeget spórolhatunk meg – lásd karácsony olcsón.
 5. Ellenőrizzük a készleteket! Rémálom, ha Szenteste derül ki, hogy a karácsonyfa égő nem jó, vagy hiányzik néhány izzó. Nem lehet mindig a szomszédokra számítani, ezért már most nézzünk utána, hogy a) működőképes állapotban van-e a beltéri és kültéri karácsonyi világítás b) megtaláljuk-e és használható a karácsonyfatartó c) van elegendő dísz?
 6. Ajándékozzunk! Régi igaz mondás, amelyet mindenki ismer, de ritkán tart be: az ideális állapot, ha mostanra már rég megvettük a családtagoknak, barátoknak az ajándékokat, sőt, be is csomagoltuk. Mivel azonban ez az esetek 1%-ra lehet igaz, nosza, írjunk egy listát. Kinek-mit? Lehetőleg ne ugyanazt, mint tavaly és lehetőleg valami hasznosat, személyreszólót. Gyűjtsünk be jó ötleteket (karácsonyi magazinok is segítségünkre lehetnek). Ha nincs konkrét elképzelésünk, egy ajándékutalvány vagy ajándékkosár is jobb, mint egy “jó lesz ez” alapon vett használhatatlan ajándék. Bár az utolsó napokban olcsóbban is lehet ajándékhoz jutni, az ezzel járó stressz nem biztos, hogy megéri a megtakarítást. Ha valakiben buzog az energia és ideje is van, saját készítésű karácsonyi ajándékkal is készülhet, nálunk talál hozzá néhány könnyen megvalósítható ötletet. Ne feledjük, hogy vannak személyek, akiknek az ajándékot már az ünnepek előtt át kell adnunk! Fogadjuk meg, hogy idén környezetbarát csomagolópapírt használunk!
 7. Delegáljunk! Ne akarjuk egyedül megváltani a világot, mert nem fog sikerülni és élvezni sem fogjuk. Takarításban, bevásárlásban segíthetnek a családtagok, különösen férfimunka a fa beszerzése (ugye régóta tervezik, hogy földlabdás élő fát vesznek). Ha nagymama vagy barátnő süteményt süt, lehet osztozni és cserélni, így többféle süteményhez jutunk, pedig mi csak egy- vagy kétfajtát csinálunk.
 8. Dolgozzunk előre! Az aprósütemények, káposzta, halászlé és kocsonya mind előre elkészíthető ételek. Ezeket semmiképpen se hagyjuk az utolsó napokra. Fasírozott, pörkölt, töltött paprika kíválóan lefagyasztható ételek. A kültéri világítást is rakjuk fel már decemberben.
 9. Hagyjuk a legszükségesebbet az utolsó előtti napra és semmit az utolsó napra! A főzéshez szükséges friss gyümölcsöt, zöldséget, húst persze szeretnénk frissen megvenni, nem is beszélve a halról. Gondoljuk azonban végig, mi az, ami lefagyasztható és vegyük meg korábban. Ha lehet, rendeljünk halat és húst, amit egy családtag is el tud hozni (vagy házhozszállítással). A fát már utolsó előtti napon allítsuk be.
 10. Hagyjunk időt magunkra is! Az utolsó előtti nap délutánja legyen a miénk. Szépítkezés, ajándékok csomagolása, örömteli várakozás és pihenés.
 11. Végül, de nem utolsó sorban! Gondoljunk azokra, akiknek esetleg nem olyan szép a karácsonya. Ha van a környezetünkben rászoruló, lepjük meg kedves ajándékkal, figyelmességgel, vagy derítsünk fel rászorulókat (pl egyházak, segélyszervezetek útján stb.), vegyünk részt jótékonysági akciókban.  Vonjuk be ebbe a nagyobb gyerekeket is, hogy lássák, nem csak kapni, de adni is öröm a szeretet ünnepén.

Jó munkát és sok sikert kívánunk a karácsonyi előkészületekhez, amelyekben remélhetőleg a Tutitippek karácsonyi tippek is hasznos segítséget nyújtanak!

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .