december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karácsonyi menü

December 16, 2008  
kategória Receptek, Ünnepek, Vendégvárás

Karácsonyi asztalHa családunk és rokonaink legnagyobb örömére karácsonyi menüvel készülünk, érdemes időben elgondolkodni azon, mi legyen a menüben. Az ételsor tükrözze az ünnep és az évszak hangulatát, legyen különleges és szépen tálalható, de lehetőség szerint egyszerűen elkészíthető. Nem kis feladat ennyi szempontnak megfelelni, de megvalósítható..

A karácsonyi hagyományok és ünnepi étkezések rituáléja általában kőbe vésett minden családban. Van, ahol a nagy családi találkozás és falatozás 24-én aktuális, van, ahol csakis másnapokon. A 25-i és 26-i karácsonyi menü elkészítését kissé megnehezíti az a tény, hogy 24-e is már ünnep, a boltok zárva, szűk körben ünnepel a család, így nem szeretnénk főzőcskézéssel tölteni az időt.

Az ünnepi menük legnagyobb kihívása általában az, hogy a megszokotthoz képest nagyobb létszámra kell időben elkészülni, nem szokványos finomságokkal. Különösen érvényes ez a karácsonyi ünnepi étkezésre. EZÉRT, valóban időben és minden részletre kiterjedően elő kell készülnünk ahhoz, hogy a menü rendben elkészüljön, és bizony „ütemes” munkára is fel kell készülni.

Hogyan készüljünk fel a karácsonyi menüre?

  • Válasszunk olyan ételeket válasszunk a menühöz, amelyek előre és szükség szerint nagyobb mennyiségben is, mégis viszonylag egyszerűen elkészíthetők.
  • Mindent (alapanyag, kellék) szerezzünk be előre. Karácsonyi ételek>>
  • Amit lehet, készítsünk elő, akár mártás vagy leves is előkészíthető 1-2 nappal az ünnepi étkezés előtt.
  • A vendégek közreműködését is kérhetjük, például valamelyik családtag hozhatja a desszertet.
  • Készüljünk jól kombinálható ételekkel, pl. olyan sülttel, amellyel a mártás és lehetőleg zöldség köret is könnyen elkészül.
  • Ne bonyolítsuk túl a dolgokat, és ne vigyük túlzásba a mennyiséget! Készüljünk minőségi alapanyagokkal, igényes és ötletes tálalással.

Most pedig térjünk át a karácsonyi ünnepi menüre! A következő étel javaslataink egyszerűen megvalósíthatók, az előkészületek könnyen megszervezhetők és beoszthatók. (Az alábbi receptek alapján összeállítottunk néhány tuti karácsonyi menüsort):

Aperitif & snack

Előételek

Főételek – egészben sültek

Főételek – két személyre

Főételek – halak

Vegetáriánus főételek

Töltelékek – mártások

Köretek

Magyaros ételek

Desszertek

Nassolnivaló édességek vacsora után

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .