december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karácsonyi menüsorok

December 15, 2012  
kategória Parti, Receptek, Ünnepi

Karácsonyi menüsorokAz év egyik legnehezebb feladata a karácsonyi menü összeállítása és annak sikeres megvalósítása! Segítségül íme néhány karácsonyi menüsor – a recepteket  természetesen kipróbáltuk..

Tippek

  • A legfontosabb tényező egy menü összeállításához a társaság létszáma. Két főre teljen másképp kell főznünk, mint egy tíz fős nagycsalád számára!
  • Vegyük figyelembe a gyerekeket, nagyszülőket, tiniket és természetesen a különböző diétákat, allergiákat, speciális étrendeket. Amikor ezeket kiszűrtük, átgondoltuk, akkor mehetünk tovább.
  • Alapanyagok: minden szükséges alapanyagot szerezzünk be időben – ezek többségét le lehet fagyasztani (pl gránátalma, sült gesztenye), vagy hideg helyen sokáig tárolhatók (pl gumós zöldségek). Különleges alapanyagok beszerzése körülményes és néha lehetetlen közvetlenül az ünnepek előtt, ezeket jóval korábban vásároljuk meg! Karácsonyi ételek>>
  • Előkészületek: sok mindent (még köreteket is) napokkal korábban el lehet készíteni és tálalás előtt elég felmelegíteni. A klasszikus karácsonyi ételek közül ilyen pl a töltött káposzta, halászlé, kocsonya, párolt káposzta, krémlevesek –  továbbá kompótok, pikáns lekvárok, szószok-mártások, pástétomok.
  • Egészben sült húsokat muszáj frissen elkészíteni – számoljuk ki a szükséges sütési időt, minél nagyobb a hús, annál tovább tart (és ügyeljünk arra is, hogy beférjen a sütőbe!)
  • Italozás mellé szánt sós aprósütemények, desszertek és karácsonyi sütemények készítését ne hagyjuk Szentestére – ezeket készítsük el 1-2 nappal korábban! Ideális tartós édesség a stollen, panattone, beigli vagy trifle. Vacsorát záró, illetve másnapi teázás-kávézás mellé ajánlatos néhány nassolnivalót is készíteni (karácsonyi édességek sütés nélkül) – ezeket könnyen és gyorsan össze lehet dobni, de ne hagyjuk az utolsó pillanatra (ráadásul elég sokáig tárolhatók)!
  • Egy karácsonyi menü legyen különleges, ünnepies – de ne vigyük túlzásba az ambíciónkat. Ha nem vagyunk tapasztalt konyhatündérek, akkor ne ilyenkor kísérletezzünk egy komplikált menü megvalósításával, hanem maradjunk egyszerű, hagyományos ételeknél és ha lehet, kérjünk a család tapasztaltabb szakácsaitól segítséget!
  • A fenti tippek után, íme néhány tuti karácsonyi menüsor – minden menüben 2 választást adunk meg, ezeket kombinálhatjuk egymással, de persze le is cserélhetők más fogásokra. További karácsonyi receptek a karácsonyi menü cikkünkben találhatók.

Falatok

A karácsonyi vacsorát vagy ebédet pezsgővel vagy pezsgős koktéllal indítsuk – ezek mellé tálaljunk valami különleges nassolnivalót! De ne készítsünk túl sokat, különben nem marad hely a főételnek! Íme néhány szuper falat:

Karácsonyi menüsorok

Hagyományos (magyaros)

Hagyományos (nemzetközi)

Hagyományos – kisebb családnak

Halas

Vegetáriánus

Karácsony másképp

Két főre

Nassolnivaló édességek vacsora után

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .