november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karácsonyi receptek

November 22, 2007  
kategória Receptek, Ünnepek, Ünnepi, Vendégvárás

Milyen a jó karácsonyi recept? Legyen hagyományos, de talán mégis kicsit más, legyen egyszerű, de azért ünnepi, legyen gyorsan és/vagy előre elkészíthető. Ha nem kívánunk ételt rendelni és a (nagy)mama sem főzi meg a vacsorát helyettünk, bizony nem könnyű dolog olyan ízletes ételeket varázsolni a család asztalára, amelyek ezeknek a követelményeknek megfelelnek..

Ahány ház, annyi szokás, ahány család, annyira eltérőek a hagyományos karácsonyi menüsorok. Van, ahol nincs karácsony rácponty nélkül, van ahol a töltött káposzta, de van, ahol a pulyka kötelező. Nem kis felelősség bárkit is változtatásra bátorítani az ilyen megszokott ételek mellett, de ha valaki mégis vállalkozna erre, vagy akár egy család most alakítja ki saját kedvenceit, vagy idén főz először családnak és barátoknak a fiatal háziasszony, nyilván felmerül a kérdés, mi legyen a menü, és már idejekorán érdemes eldönteni azt a fontos kérdést is, hogy milyen édességekkel készülünk. Főként az aprósütemények hálásak a készülődésben, hiszen hetekig elállnak, így már december elején elkezdődhet a sütés.

A karácsonyi előkészületek egyik központi kérdése a menü. Kialakítása során vegyük figyelembe, hogy mennyi időnk van a főzésre, hogy hány főre főzünk, és nem utolsó sorban, mit szeret enni a család. Nincs értelme 3 kilós pulykát sütni két felnőtt részére. Bár a maradék felhasználható később és le is fagyasztható, de pont karácsonykor, amikor úgyis annyi a teendő, túl nagy felhajtással és túl sok idővel járna az elkészítés. És ugye ki akarna három napig egyfajta ételt enni karácsonykor? Nem árt eldönteni azt is, hogy hány menüsorban kell gondolkodni, azaz csak Szentestére főzünk, vagy másnap is. Általában maximum 1-2 étkezésre kell koncentrálnunk, hiszen a családi és baráti meghívások kitöltik a többi igényt, de az is lehet, hogy elmegyünk közösen bruncholni.

Bevált és sokak által megerősített tipp, hogy december 24-én a főzést ajánlott kiiktatni a programból: élvezzük a napot, ha még nem fejeztük volna be a dekorálást szépítsük a lakást (és a lelkünket  is) az estére, és ne gondoljunk közben a főzésre. Ezért vagy főzzünk előre, amit csak melegíteni kell, vagy együnk hideg ételt, ami szintén előre elkészíthető, tálalható.  Inkább másnap (25-e) délelőtt szánjuk rá magunkat a (mérsékelt) „konyhatündérkedésre”. Szintén tuti tipp, hogy ne vállalkozzunk bonyolult főzésre, hanem legyen a hozzávaló ünnepibb és nem szokványos, és az elkészítési mód ismerős, így nem ér minket kellemetlen meglepetés.

Igyekezzünk természetesen karácsonykor is lehetőleg egyszerűsíteni a dolgunkat, amely nem kell, hogy a minőség és az ünnepi hangulat rovására menjen, sőt!. Ezzel kapcsolatos további ötletek és hasznos tippek az egyszerű vendégváró ételek és az egyszerű ünnepi ételek bejegyzésekben is találhatók.

Sok-sok karácsonyi recept, receptekhez kapcsolódó ötlet és tipp található a következő bejegyzésekben.

Karácsonyi receptek

Ha pedig további ötletekre vágyunk, ajánljuk az Ünnepi kategóriában található kipróbált és bevált recepteket!

Reméljük receptjeinkkel ötleteket adni a karácsonyi menühöz és bíztatunk arra mindenkit, ha bevált karácsonyi recepttel rendelkezik, ossza meg velünk! Van még nyitott kérdés? Segítünk! Karácsonyi tippek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .