január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karácsonyi sablonok

November 15, 2009  
kategória Dekoráció, Kreatívan, Ünnepek

Karácsonyi sablonokKarácsonyi díszek készítéséhez általában szükséges néhány sablon. Hobby, háztartási vagy papíráru boltokban manapság könnyen lehet előre kinyomott sablonokat vásárolni, de ezeket magunk is könnyen ki tudjuk rajzolni és vágni. A karácsonyi sablonok készülhetnek kartonból, műanyaglapból, öntapadós papírból, pauszpapírból, plexilemezből, alumínium lemezből, szivacsból, falemezből, balsafából, gumiból, fóliából stb – a lényeg, hogy rajzolható és könnyen vágható legyen az anyag..

Minták átmásolása

A sablonok készítéshez először is szükséges egy minta, amit át kell másolni a kiválasztott anyagra. Íme néhány tipp ehhez – amit sok-sok karácsonyi sablon követ:

  • Először is válasszuk ki a megfelelő mintát. Ha még nem készítettünk sablont, ajánlatos egyszerű formákkal kezdeni.
  • A motívumot nyomtassuk ki egy A4-es papírra, lehetőleg lézernyomtatóval. Ha a motívum mérete nem ideális, akkor számítógéppel állítsuk át a kívánt méretre – ha nincs ehhez megfelelő software, akkor egy fénymásolóval is el lehet érni ugyanezt a hatást.
  • Lézernyomtatóval és fénymásolóval készült mintákat acetonnal gyorsan és egyszerűen át lehet másolni  kartonpapírra. A minta nyomtatott oldalát fordítsuk a kartonlapra, majd a hátulját dörzsöljük be egy kis darab acetonba mártott vattával. (Ne felejtsünk el szellőztetni közben!).
  • Egyszerű mintát egyből  ki is vághatunk ollóval és felhasználhatjuk sablonként filc, textil, kartonból készült díszkehez. Ezek a sablonok azonban nem használhatók többszörösen.
  • Komolyabb nyomtatók képesek kartonpapírra vagy vékony plexilapra is nyomtatni, de a legegyszerűbb nyomtatóban is használható a pauszpapír, az öntapadós fólia vagy az átlátszó nyomtatható fólia.
  • A plexilemez komolyabb motívumok kivágáshoz alkalmas (sniccerrel), míg az öntapadós papír ablak dekorációkhoz szükséges, a fólia komplikáltabb sablonok és sztenszilek készítéshez ideális.
  • Sablonokat, sőt díszeket is, készíthetünk balsafaból vagy vékony falemezből is –  a balsafa könnyen vágható sniccerrel, kezdők is kipróbálhatják! Falemezhez szükséges azonban egy dekopírfűrész, ennek használatát csakis haladóknak ajánljuk – viszont stílusos és kifinomult díszeket lehet vele készíteni, még nők is könnyen elsajátíthatják a használatát!
  • A sablonokat alkalmazhatjuk karácsonyi nyomdázáshoz (pl krumpliból, szivacsból) és karácsonyi csomagolópapír készítéshez is.

Karácsonyi sablonok

Az alábbi karácsonyi sablon minták ideálisak karácsonyi díszek sajátkezű készítéséhez. A listát folyamatosan bővítjük.

Sablonok Tutitippek díszekhez

Karácsonyi motívumok

Egyéb

 Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .