november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karfiol tippek

March 25, 2008  
kategória Alapanyagok, Egyszerű, Receptek

KarfiolA karfiol télen-nyáron könnyen beszerezhető, olcsó zöldség. Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy szép fehér, kemény, és hibátlan rózsákkal rendelkező karfiolt válasszunk. Főzhetjük egészben, de rózsákra szedve is. Főzés előtt áztassuk be a karfiolt legalább 15 percre hideg vízbe, hogy a benne lévő szennyeződést, esetleg bogarakat eltávolítsuk. Gyakran főzik víz és tej keverékében, így még ízletesebb. Ha lehet, inkább pároljuk. Fűszerként illik hozzá például a fehér bors, szerecsendió és a petrezselyemzöld. Gazdag vitaminokban, ballasztanyagban, folsavban. Papírba csomagolva hűtőszekrényben 3-4 napig eláll. Felhasználásához íme néhány tuti tipp és karfiol recept:..

  1. Párolva zöldségköretként, esetleg vajon pirított zsemlemorzsával, vagy pirított szeletelt mandulával megszórva.
  2. Leveshez, használhatjuk húsleveshez zöldségbetétként, de tejfölös karfiol levest, vagy karfiol krémlevest is készíthetünk belőle. Ha a krémlevesbe egy darab krumplit teszünk, kellemes sűrűségű lesz lisztes habarás nélkül is. Leves receptek>>
  3. Rántva, hagyományos zsemlemorzsás bundával, de húsos karfiolként palacsintatésztás bundával is, amelybe fokhagymát és darált húst teszünk, fűszerezzük sóval, borssal, és így sütjük ki.
  4. Indiai ételek, zöldségköretek gyakori alapanyaga a karfiol, például pakora.
  5. Quiche, vagy leveles tésztával készülő zöldséglepényhez a karfiolt szedjük rózsáira, és félig főzzük meg. Osszuk el a tésztán, majd öntsük rá a tejszínes-tojásos öntetet. Gazdagíthatjuk sonkával, reszelt sajttal.
  6. Saláta készítéséhez is felhasználhatjuk. Ehhez is főzzük meg a rózsáira szedett karfiolt. Készíthetünk majonézes-joghurtos öntettel salátát. Ebben az esetben adjunk a karfiolhoz kockára vágott almát, főtt burgonyát és ecetes uborkát. Hagyományosan, gyümölcsecetes öntettel is készíthetünk karfiol salátát, amelyet szórjunk meg apróra vágott petrezselyemzölddel. Saláta receptek>>
  7. Pürésíthetjük önmagában, de fele-fele arányban krumplival is. Így ízletes, könnyű köretet kapunk.
  8. Zöldséges egytálételként is elkészíthetjük a karfiolt. Egyik módja a fehér mártással készült karfiol. A karfiolt egészben vagy rózsáira szedve főzzük meg, öntsük le besamel mártással, esetleg zöldfűszeres vagy sajtos-tejszínes mártással, szórjuk meg pirított sonkakockákkal. Mediterrán jellegű, paradicsomos szószban is megpárolhatunk egy kisebb, egész karfiolt.
  9. Rakott karfiolt külön is kiemeljük, hiszen talán az egyik leggyakrabban készített karfiolos étel. Számos változata létezik, húsos, szójás, sonkás, sajtos, rizzsel, tojással és főtt krumplival rétegelt változat. Egyszerűen elkészíthető étel az egész családnak. Ha a karfiol a sütőbe kerül, előtte csak majdnem puhára főzzük meg.
  10. Házias ételként is elkészíthetjük a karfiolt, talán kevésbé elterjedt módon is, pl. karfiol krokett, karfiol gombóc, karfiol főzelék.
  11. A karfiol a szuperételek egyike.

Tipp: ha itt a nyári lecsó szezon, feltétlenül próbáljuk ki a karfiolos rakott lecsót is. Ehhez a rizses lecsót keverjük össze a főtt karfiol rózsákkal, szórjuk meg reszelt sajttal, és tegyük pár percre forró sütőbe.

Karfiol receptek

Az alábbi karfiol recept listánkat folyamatosan bővítjük

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .