december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Kézműveskedés gyerekekkel

January 29, 2010  
kategória Gyerek, Kreatívan, Szabadidő

Kézműveskedés gyerekekkelA kézműveskedés, barkácsolás, kreatív foglalkozás nagyon kedvelt a gyerekek körében. Óvodában, iskolában, játszóházakban rendszeres program, de természetesen otthon is megörvendeztethetjük gyerekeinket kreatív foglalkozással. A kézműveskedés gyerekekkel a szülőktől különösebb felkészültséget nem igényel, bár némi kézügyesség és fantázia azért nem árt..

Hobbi és kreatív boltok választékának, a papírboltok egyre szélesebb kínálatának hála, ma már szinte semmi akadálya annak, hogy a legszebb és legkreatívabb kézműves ötleteket megvalósítsuk otthon gyerekeinkkel. Az üzletekben az alapanyagokhoz gyakran leírásokat is találhatunk, illetve szakértő eladóktól kaphatunk, de beszerezhetünk kifejezetten gyerek kézműveskedéssel foglalkozó újságokat és leírásokat is akár az internetről. A Tuti tippek kreatív témájú bejegyzései szintén sok ötletet tartalmaznak. A családi rendezvények kínálatában is rendszeresen szerepel a kézműveskedés, ahol szülőként személyesen is megtapasztalhatjuk, mit lehet elkészíteni, mi érdekli leginkább a gyerekeket, mire van szükség.

Évszaktól és ünnepektől függetlenül szinte bármikor barkácsolhatunk a gyerekekkel otthon. Ideális program lehet karácsonyi előkészületek során, de akár egy gyerekzsúron is. Íme sok hasznos tipp a gyerekekkel történő kézműveskedéshez, barkácsoláshoz.

Előkészületek

 • Életkor: A legfontosabb, hogy a megvalósítani kívánt ötlet kiválasztásánál feltétlenül vegyük figyelembe a gyerekek életkorát, és válasszunk korosztályuknak megfelelően. Ne feledjük, még ha élvezik is a barkácsolást, a kedvük és a koncentráció életkortól függően, de lankad. Előfordulhat, hogy nekünk kell befejezni a munkát, erre is készüljünk fel.
 • Kezdőknek: Ha kezdők vagyunk a barkácsolásban a legjobb, ha olyan témát választunk ki, amely elkészítéséhez lépésről-lépésre leírás is van. Még egyszerűbb, ha kezdetnek kész szettel indulunk, amely valamennyi alapanyagot (esetleg kelléket is) és részletes leírást tartalmaz.
 • Szerezzük be a szükséges alapanyagokat, kellékeket: Ha csak ritkán barkácsolunk, válasszunk ki olyan ötleteket, amelyekhez alapvető alapanyag és kellék is elegendő, azaz nem kell hozzá mondjuk ragasztópisztoly. Bár a barkácsboltokban minden szükséges kellék akár egy helyen is beszerezhető, kérdés, hogy megéri-e a nagy költekezést, ha csak ritkán barkácsolunk. Sok alapanyag (pl. dekorációs anyagok, festékek) nagy kiszerelésben (ebben az esetben akár 20 ml is sok lehet) kapható, kár lenne, ha egy alkalom után további felhasználás nélkül egy fiók mélyén landolna.
 • Vonjuk be a gyerekeket az előkészületekbe: Bár sok szempontot (lásd fent) a felnőttnek kell megfontolni, lehetőség szerint vonjuk be a gyerekeket az ötletek kiválasztásába, így sokkal jobban fogják élvezni a munkát is.
 • Kérjünk szaktanácsot: Eladók, de óvónő vagy tanárnő véleményét is kikérhetjük, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mit és hogyan érdemes vagy lehet a különböző életkorú gyerekekkel elkészíteni.
 • Költekezés: Nem minden ötlet igényel komoly beszerzést és kiadást. Akár egy papír tojástartóból, tejes dobozból is készíthetünk kedves tárgyakat.

Elkészítés

 • Válasszuk ki a megfelelő helyet és időpontot: mérlegeljük, hogy mennyi időre lesz szükség a díszek elkészítéséhez (és számoljunk mindig tartalék 15-30 percet hozzá). Ennek megfelelően válasszunk ki olyan napot/napszakot, amikor nem kell rohanni sehová, és nyugalomban élvezhetjük  a munkát. Dolgozzunk lehetőleg kényelmesen, asztalnál és széken ülve. Háttérzajok és tevékenységek ne vonják el a figyelmünket.
 • Készítsünk mindent elő: ezt megtehetjük a gyerekek nélkül is. Készítsük elő a kellékeket, borítsuk le az asztalt terítővel. Legyen minden kéznél, ezzel felgyorsítjuk a munkát.
 • Biztonság: még a munka hevében se feledkezzünk meg arról, hogy bizonyos munkafolyamatok (kis)gyerekek számára veszélyesek lehetnek. Különösen olló, kés, tű, vagy apró gyöngyök, ragasztó csak felnőtt felügyelete mellett kerüljön a kezükbe.
 • Fotózzunk: az elkészült remekműveket érdemes lefotózni. Ha később tönkremennek, vagy a szemétbe landolnának, legalább az emléke megmaradhat egy-két jól sikerült tárgynak.
 • Ajándék: ne feledjük, hogy a gyerekek által készített tárgyak akár ajándékba is adhatók ünnepek alkalmából.
 • Sütemények: szintén kézműves és kreatív foglalkozás lehet a közös sütés gyerekekkel. Érdemes ebből a célból egyszerű keksz recepteket kiválasztani.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .