január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Kínai dekoráció

August 25, 2008  
kategória Lakberendezés, Otthon

Kínai lámpásokAz idei olimpia játékok bizonyára sokunkban felkeltették az érdeklődést a kínai kultúra iránt. Akár a kínai ételek, hagyományok, Feng shui vagy a kínai dekoráció nyerte el a tetszésünket, a Tutitippek oldalain sok-sok információt, tippet, és ötletet lehet találni a témakörben..

 A kínai dekoráció alapelve az egyszerűség és a harmónia – amely minden ázsiai dekorálásra jellemző, bár a kínai szín és formavilág lényegesen eltér a Japán és Dél-Kelet Ázsiai stílusoktól.

Színek

Kínai színekA kínai kultúra szimbólumokra épül – nem csupán a számoknak van jelentésük (lásd kínai szám babonák), hanem a színeknek is. A négy legfontosabb szín a piros, sárga, zöld és bíborlila. A piros a szerencsét és boldogságot reprezentálja, a sárga az egészséget és hosszú életet  – míg a zöld a család és a nyugalom, a bíbor a lélek és a szellem szimbólumai. A kínai dekoráció kerüli a feketét és a fehéret, mivel a fekete a szerencsétlenséget, a fehér pedig a halált reprezentálja. A kínai díszítés a pozitív színek harmonikus kombinációja, amelyek tónusát a természetben előforduló színek inspirálják. Azaz nem a kanárisárga vagy karmazsinvörös a jellemző, hanem a természetes illetve „földi” színek –pl mustársárga, kárminvörös, zsálya zöld stb. A kiegészítő színek az arany, bronz, gyöngy és elefántcsont fehér.  A két hetes kínai újév ünnepség színe a piros – minden lakás és köztér piros lampionakkal és papír díszekkel van feldíszítve. Kínai parti tippek>>

Bútorok

Kínai bútorokA hagyományos kínai bútorok világhírűek –  a kézileg vésett, rajzos elemekkel dekorált, majd fényesre lakkozott bútorok egyszerű formával rendelkeznek, ezáltal biztosítva a totális harmóniát. Manapság a bútorokra már nem rajzolnak hagyományos motívumokat, csupán a sötétbarna lakkozás és az egyszerű formavonalak utalnak a bútor stílusának eredetére. A lakkozott mellett a bambuszból készült bútorzat is nagyon népszerű, amely a legtöbb kínai számára könnyen beszerezhető, hiszen sokkal olcsóbb, kevésbé kényes és jobban passzol egy modern otthonba. A bambusz ráadásul környezetvédelemi szempontokból nézve is egy tökéletes alapanyag, ugyanis gyorsan és olcsón termeszthető és sokoldalúan felhasználható (ugyanis víz, hő, kopás és ütésálló)!

Dísztárgyak

Kínai díszA dísztárgyakat is vagy lakkozottak vagy bambuszból készülnek –  továbbá népszerű az elefántcsont, porcelán és kőből készült elemek dekorációs felhasználása is – főleg a Feng Shui motívumok (malac, sárkány, kígyó, hal, béka, buddha stb). A díszeket általában párosával alkalmazzák, mert az is szerencsét jelképez. Megemlítésre méltó a hagyományos napernyő, legyező, védőfal ornamentumként való használata, tradicionális és modern változatban is.

Térrendezés

Feng Shui íránytűMíg nyugaton belsőépítészek vagy lakberendezők segítségével rendezzük be ideálisan az otthonunkat, Kínában egy Feng Shui mester tanácsai alapján történik a térrendezés. A Feng Shui több évezredes hagyományának és szabályainak követése sokkal több figyelmet és pontosságot igényel, mint a nyugaton elterjedt egyszerűbb változat. Az igazi Feng Shui nem arról szól, hogy hol van a szerelem, siker, család stb sarok – hanem alapelve a „chi”, az univerzális energia, amely folytonosan áramlik  – néha megakad egy zárt térben, néha viszont csak végig suhan. Az energia iránya periódusonként (sőt évente is) változik, amelyeket számok reprezentálnak, így ezen számrendszer alapján lehet kiszámolni azt, hogy egy tér melyik részét kell ki helyrehozni és melyiket erősíteni. A javító és erősítőszereket különböző motívumok, színek, szimbólumok reprezentálják.

Dekorálás

LegyezőA kínai dekoráció megvalósításához nem szükséges sok pénz – csak egy kis fantázia. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba, csupán „utaljunk” rá színekkel vagy néhány dekorációs elemmel – pl selyem párnák, papír lámpások, porcelán csészék, bambusz tárgyak stb alkalmazásával. Talán a legegyszerűbb a konyhában és ebédlőben kínaias hatást elérni – manapság már lehet olcsón kapni bambusz gőzölőt, wok-ot, egyszerű kínai étkészleteket (tipikus a kék halas vagy sárkányos készlet), bambusz pálcikákat és tányér alátétetek stb. Ezek sokáig hasznukra lehetnek, főleg ha a kínai ételek iránt is érdeklődésünk támadt! A hálószobát fel tudjuk frissíteni néhány selyem párnával, vörös ágyneművel – vagy vörös falakkal! A nappaliba elég néhány papír lámpást, kínai díszpárnát helyeznünk, vagy képek helyett legyezőkkel díszítsük a falat – egyből kínai hangulatot biztosítanak!

Kínai díszek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .