november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Kínai ételek

August 2, 2008  
kategória Konyha, Nemzetközi, Receptek

Kínai-konyhaA kínai konyha világhírű, szinte minden nyugati városban is van manapság kínai étterem, ahol egyszerű fogásoktól a különleges specialitásokig, sokféle ínyencséget kipróbálhatunk. Azonban kevesen tudják, hogy a kínai ételek jó részét otthon is el tudjuk könnyen és gyorsan készíteni..

Való igaz, hogy sok kínai étel olyan alapanyagokat igényel, amelyekről soha nem hallottunk, és beszerzésük Magyarországon szinte lehetetlen. Továbbá a kínaiak mindent megesznek, ami csúszik, mászik, úszik vagy röpül, és olyan részeket is, amelyeket az európai ember soha meg nem kóstolna. De ez az extrém változat. Az átlagos kínai étel elkészítése gyors és egyszerű, nem igényel különleges vagy beszerezhetetlen hozzávalókat sem.

Ha a  2008 olimpiai játékok alatt megkívánjuk a kínai ízeket, a Tutitippek oldalain sok-sok tippet lehet találni ahhoz, hogy miképp valósíthatunk meg egyszerű kínai recepteket, milyen fontos alapanyagokra és eszközökre van szükségünk a kínai főzéshez, miképp tálaljuk és fogyasszuk az ételeket „kínai módon”, miképp dekoráljuk kínaiasan az otthonunkat, és miképp kivitelezzünk egy kínai partit. Először is az alapanyagok.

Alapanyagok

A legfontosabb alapanyagok a szójaszósz, hoisin szósz, ötfűszer keverék, szezámolaj, gyömbér, rizs, kínai tészta, tofu. A kínai alapanyagok többsége kapható szupermarketekben vagy speciális kínai (ázsiai) élelmiszerboltokban. A húsok közül a legnépszerűbb a csirke, kacsa és a sertéshús. Bár nyugati receptek borjú és bárány hússal is dolgoznak, ez nem jellemző a kínai konyhára. Sok kínai zöldség beszerezhetetlen Európában, ezeket európai zöldségekkel is helyettesíthetjük – ami fontos, az a vágásuk (lásd lent). A kínai rizsbor nem helyettesíthető a japán Mirin-nel, de nyugati borral sem –  száraz sherry-t lehet alkalmazni helyette, wonton lapok helyett kipróbálhatunk rétestésztát –  a szójaszósz pedig legyen kínai, ne japán. Kínai alapanyagok>>

Konyhai eszközök

Az alapanyagok daraboláshoz bárdszerű, éles kést használnak a kínaiak, de egy„európai” éles kés is tökéletesen erre. A kínai ételek többsége vagy wokban készül, vagy bambusz gőzölőben  a wok felett – mindkettőt olcsón be lehet szerezni kínai élelmiszerboltokban. (Tipp: a félgömb alakú wokban lehet legjobban forró olajban sütni, mert a hő középen koncentrálódik, majd egyenletesen megoszlik. Azonban elektromos tűzhelyen ez nem használható, arra csakis a lapos aljzatú wok alkalmas). Egyéb tippek a wok használatához. Az ételeket sütés, főzés közben bambuszlapáttal vagy pálcikával forgatják a kínaiak – egy lapos fakanál is megteszi.

Konyhai technikák

A kínai főzés, sütés módja eltér az Európaitól. A legtöbb étel főzési ideje max 10-15 perc, a legtöbb munkát az előkészítés igényel. Az alapanyagokat kis darabokra vagy vékony csíkokra vágjuk, így rövid sütés, főzés során a nyersanyagok megtartják a jellegzetes színüket, állagukat és ízüket. A húsokat és halakat általában apró kockákra, vagy ujjnyi csíkokra vágjuk, a zöldségféléket egyenesen, vagy átlósan aprítjuk, majd még kisebbre szeleteljük. Fontos, hogy minden darab hasonló nagyságú legyen, így étkezés során nem kell tovább aprítani. A sütés-főzés általában a wokban történik –  sütőt szinte soha nem használnak a kínaiak (még tortát is a bambusz-gőzölőben készítenek!)  – ez lehet lassú gőzölés, vízben párolás vagy olajban való mély sütés –  de a legnépszerűbb a füstölően felmelegített olajban való gyors sütés, azaz stir-fry (amikor a  zöldségeket néhány másodpercig, a húsokat csak 1-2 percig sütjük).

Fűszerezés

A kínai konyha a fűszerezést általában sütés-főzés közben végzi, s ha pácol is, nem sok ideig (max 20-30 perc),  mert a kínai alapelv szerint az ízesítés során az alapanyagok természetes zamatát meg kell kímélni, nem pedig elnyomni. A pácok is éppen ezért egyszerűek, általában szójaszószban és egyéb szószokban történnek. Az ízesítés étkezés közben is folytatódik, amikor a falatokat különböző mártásokba, szószokba mártogatják.

Étkezés

A kínai étkezési szokások is eltérnek az Európaitól. Nem csupán pálcikák az evőeszközök, de  mindig közös tálakból falatoznak. Mindenki szed magának először rizst a saját rizses csészéjébe, majd néhány falatot az egyik fogásból egy másik csészébe – de csakis egy ételbe szabad egyszerre belekóstolni. Nem létezik az elő, főétel koncepciója – egyszerre tálalnak mindent, sokszor 6-12 fogást. Hagyományosan egy menüben van legalább egy rizs, leves, tészta, zöldség, hal és hús fogás. A levest azonban italként fogyasztják (egy újabb csészéből) a különböző fogások között – egyéb italt nem fogyasztanak – az étkezést pedig kínai tea zárja (és kezdheti is). Ünnepeken, banketteken a fogásokat egyenként és egyénenként tálalják, a leves és a rizs általában az utolsó fogás –  ebben az  esetben étkezés közben italokat is fogyasztanak. A közös, családi étkezés különösen fontos a kínai újévet megelőző estén.  Az édességek, sütemények nem jellemzik a kínai konyhát  –  ezeket és egyéb kínai falatokat napközben teázás kísérőjeként tálalnak. Többet a Kínai teázás hagyományairól>>

A kínai ételek világszerű népszerűsége tehát nem csoda, hiszen egy különleges ízvilágot biztosít, amit könnyen és gyorsan meg lehet valósítani Kína határain túl is.

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .