február 19., hétfõ : Zsuzsanna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Kocsonya

január 4, 2010  
kategória Egyszerű, Receptek, Tuti receptek

KocsonyaSok más ételhez hasonlóan a kocsonya is megosztja az embereket. Van, aki nagy örömmel fogyasztja (bár jellemzően alkalomadtán, elsősorban a szilveszteri/téli időszakban), míg mások számára nem „bevállalható”. A kocsonyát ellenzők számára alapvető probléma az étellel az, amitől a kocsonya kocsonya, vagyis a benne lévő fül-fej-farok. Lehetséges megoldás a kocsonya élvezetéhez, ha saját magunk készítünk kocsonyát, így a hozzávalókat és az elkészítési módot is kontrollálhatjuk..

Ilyenkor már csak az a bökkenő, hogy a kocsonya elkészítése bizony macerás. A megfelelő és megbízható minőségű alapanyagokat be kell szerezni, javasolt megtisztítani, és csak ezután jöhet a hosszú főzés, utána esetleg a kicsontozás, kitálalás. A fenti problémákra lehet – legalábbis részben – megoldás a következő kipróbált és bevált kocsonya recept. A recept alapvetően húsos, így a bőrös részeket nem kedvelők is élvezhetik. Bár drágább a hagyományos kocsonyához képest, viszont abszolút ellenőrizhető és eldönthető, hogy mi kerül a kocsonyába főzéskor, illetve majd a tányérokba is, hiszen nem kell mindazt megenni, amiből főzzük a kocsonyát (viszont ahhoz, hogy megkössön, szükségesek!).

A következő kocsonya recept kezdőknek is szól. Azaz olyanoknak is, akik a kocsonyával, mint étellel és annak elkészítési módjával is inkább csak ismerkednek. Nem nehéz elkészíteni, de tagadhatatlanul több órát vesz igénybe és a létező legnagyobb edényünkre lesz hozzá szükség (ha nincs, kérjünk kölcsön).

Hozzávalók:

 • 2,5 kg kocsonyahús (pl. 4 db köröm hosszában kettévágva + 1 nyers bőrös csülök)
 • 3,5 l víz
 • 1 nagy fej hagyma
 • 6 gerezd fokhagyma
 • 1 ek só
 • 15 szem egész bors
 • 2-3 sárgarépa
 • 1-2 fehérrépa

Előkészítés:

 1. A csülköt és a körmöket is alaposan mossuk le akár többször is forró vízzel, ahol szükséges kaparjuk le a rajtuk lévő „zavaró elemeket” (szőr, koszos rész). Ehhez legjobb eszköz egy éles kiskés, esetleg csak erre a célra használatos puha kefe. Természetesen le is perzselhetjük.
 2. A zöldségeket pucoljuk meg. Készítsünk elő egy nagy levesfőző edényt.

Kocsonya főzése:

 1. A csülköt és a körmöket tegyük fel 3,5 l vízzel főzni (ha minden igaz, ennyi víz bőven ellepi a húsféléket). Ha felforrt a víz, szedjük le evőkanállal a habot. A zöldségeket (egészben, max. nagyobb darabokra vágva) és a sót, borsot adjuk a lébe. Főzzük az egészet kb. 3 órát.
 2. Kocsonya főzésénél ügyeljünk arra, hogy:
 • A habot az elején akár többször is szedjük le, így szép tiszta lesz a kocsonya.
 • Közepes lángon végezzük a főzést, fedő nélkül.
 • Ne öntsünk hozzá utólag vizet.
 • A főzési folyamatot akkor fejezzük be, ha a bőrös részek teljesen puhák, a csontok maguktól kijönnek a körömből, illetve elválik a csülökcsont a hústól. Mindez látható, de villával is ellenőrizhető.
 • A kocsonyalé tekintetében végezzünk dermesztő próbát. Egy evőkanálnyi levet öntsük egy kis tálba és tegyük hideg helyre. Ha rövid időn belül (percek) megköt, a kocsonya kész.

Kocsonya tálalása:

 1. A kocsonyaléből szedőlapáttal szedjük ki a körmöket és a csülköt egy nagyobb edénybe (tepsibe).
 2. A maradék levet egyszer szűrjük át sűrű szitán, majd a tetejéről szedjük le a zsírt. A zsír egy része megköt/összeáll, ez könnyen leszedhető. A többit itassuk fel papír kéztörlővel, vagy szedjük le óvatosan evőkanállal.
 3. A csülköt és a körmöket is ízlés szerint daraboljuk, illetve csontozzuk ki, a zsíros részeket szedjük le, stb.
 4. A letisztított húst, körmöt osszuk el tányérokba vagy nagyobb lapos tálakba.
 5. Ismételten átszűrt kocsonyalével (ha szükséges, kissé melegítsük fel a levet) öntsük fel a tányérokat és tálakat úgy, hogy a lé a húst és bőrt ellepje.
 6. A kocsonyát hideg helyen hűtsük ki, majd fedjük le fóliával fogyasztásig (és tároljuk hideg helyen).

Tippek:

 • Ha nem leveses tányérokba, hanem nagyobb tálakba tesszük az ételt, nincs olyan sok helyre szükség a tároláshoz. A nagyobb lapos tál különösen ideális, ha egyszerre nagyobb adagot el tudunk fogyasztani a kocsonyából. Érdemes tehát még a főzés előtt eltervezi, mibe tálaljuk ki a kocsonyát.
 • Tegyünk egy-egy tányérba vagy tálba húsos és bőrös részt is, így mindenki megtalálhatja a fogának valót.
 • A főzőlébe tehetünk 1 db cseresznyepaprikát is.
 • Ha a tálak tetején dermedés után kevés zsír marad, tálalás előtt kiskanállal, kés hegyével leszedhetjük.
 • A kocsonya kihűtését télen végezhetjük a teraszon, erkélyen is.
 • Felönthetünk más főtt húst is a kocsonyalével, pl. csirke, füstölt hús, stb. Ebben az esetben ezeket a húsokat külön főzzük meg, és csak kitálalásnál adjuk a többi kocsonyahúshoz. Kisebb mennyiséget akár a többi kocsonyahússal is főzhetünk (számoljuk bele a húsadagba). Sokan kedvelik a főtt zöldséggel és tojással gazdagított változatot is.
 • Tálaljuk a kocsonyát ecettel, lilahagymával, fehérkenyérrel. Tálalás előtt megszórhatjuk frissen őrölt borssal, pirospaprikával. A fenti adagból kb. 8-10 tányér készíthető.
 • A kocsonya tipikusan az az étel, amely családi vagy baráti összefogással készíthető és ideálisan fogyasztható is! Így éri meg a legjobban a fáradtságot, időt és a pénzt.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .