február 25., vasárnap : Géza

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Kókusz olaj

december 8, 2006  
kategória Baba, Wellness

kókusz olajAz ázsiai országok már évezredek óta használják a kókusz olajat, nem csupán főzésre, hanem testápolásra is.Jelenlegi kutatások szerint a kókusz olaj a legegészségesebb olaj a sütéshez. Az összes többi olaj és margarin állítólag rákkeltő  – csupán a hidegen sajtolt kókusz olaj enzimjei nem változnak át magas hőmérsékleten történő sütés alatt (115 fok felett). Az állati zsír és a vaj alkalmazásánál sem történik ez az enzim átváltozás, de ezek használta mégsem ideális, mert telített zsiradékok, amelyek emelik a koleszterin szintet..

 A kókusz olaj kiváló ázsiai ételek elkészítéshez, azonban európai ételek sütésénél nem mindig ideális alkalmazni, mert meglehetősen érezhető a kókusz íz. Vigyázni kell arra is, hogy, a vajhoz hasonlóan, az ételek hamarabb odasülnek a kókusz olajban, mint más olajakban.

A kókusz olajat leginkább testápoló helyett érdemes használni. Mivel természetes, így nem tartalmaz semmi, a szervezetre ártalmas, vegyi anyagot. Nagyon jó a száraz bőrre, terhes pocakra és babaápolásra is kiváló. Az illata finom, de nem émelygős, és nem túl éles. Az afrikai nők hajápolásra is használják – állítólag csupán tíz perc pakolás után a haj visszanyeri a természetes fényességét és rugalmasságát. Sokan, akik festik a hajukat, vagy nagyon szálkás a sérójuk, esküsznek a kókusz olaj pozitív hatására. Ha valaki már kipróbálta, legyen szíves véleményt írni itt a megjegyzések alatt! Köszönjük!

Tippek:

  • a kókusz olaj állaga szilárd (a sertés zsírhoz hasonlít) – de 24 C felett folyékonnyá válik, így érdemes hűtőszekrényben tartani!
  • a kókusz olaj ázsiai boltokban kapható, de figyeljünk oda, hogy hidegen sajtolt (és lehetőleg bio) terméket vegyünk!

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .