január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Konyhai higiénia

April 30, 2012  
kategória Egészség, Életmód, Háztartás, Konyha

A konyhai higiénia a sütéshez és főzéshez szorosan kapcsolódó témakör. A fogalom azonban többet jelent a tisztaságnál, az egészségünk védelméről van szó. Ha ügyelünk az alapvető higiéniára a konyhánkban, megakadályozhatjuk, hogy egészségre káros mikroorganizmusok szaporodjanak el..

Aki szeret (vagy kénytelen) főzni és sütni, óhatatlanul fel kell készülnie a sütéssel-főzésel együttjáró „csatatérre” is. Ennek eltakarítása és a konyha tisztasága azonban  nem csak optikai jelentőséggel bír. A főzés során keletkező nyersanyag- és ételmaradékok, munkaeszközök, munkapult, gépek, stb. higiéniai szempontból veszélyforrást jelenthetnek egészségünkre. Ezek ellen érdemes és javasolt körültekintően védekezni.

Higiénia

Mielőtt a konyhai higiéniával kapcsolatos részletekbe kezdenénk, nézzük, hogy mit is jelent maga a szó. A higiénia nem csak takarítás és tisztaságot jelent, hanem egészségünk megőrzésére és fertőzések elkerülésére irányuló tisztaságot, ennek előírásait és betartását.

A görög mitológiában Hügieia az egészség istenasszonya, Aszklépiosznak (a gyógyítás istenének) és Epionének (az ápolás istennőjének) leánya. Aszklépiosz tanítómesterétől, Cheiron kentaurtól elsajátította a betegek gyógyításának tudományát. Epione feladata a fájdalmak csillapítása és a betegek ápolása volt. Mindketten hamar felismerték, hogy önmagában sem Aszklépiosz gyógyítási tudománya, sem Epione betegápolási és fájdalomcsillapítási képessége nem tudja megakadályozni a betegségeket és a szenvedést, mivel e képességeik révén ők mindig túl későn tudtak csak beavatkozni, amikor a betegségek már kialakultak. Ezért nemzették Hügieiát, akinek neve a fizikai és szellemi értelemben vett „egészség fenntartásának művészetét” jelenti. Hügieia feladata az volt, hogy kellemes, harmonikus és lehetőség szerint stresszmentes környezet (jóllét) teremtésével megelőzze a betegségek kialakulását és a szenvedés minden formáját. Így Hügieia személye még ma is azt a higiéniai alapelvet fejezi ki, hogy a betegségek megelőzésére kell összpontosítani, mivel az előnyösebb, mint a már kialakult betegségek gyógyítása.

A konyhai higiénia főbb – saját háztartásunkat is érintő – területei:

Konyhai higiénia című sorozatunk ezzel a témakörrel foglalkozik. Benne hasznos és megfontolandó gyakorlati tippeket gyűjtöttünk össze elsősorban konyha terén kezdők számára, de már rutinosabb háziasszonyok is találhatnak hasznos információkat a cikkekben. Hasznos lehet a sorozat továbbá a konyhai tevékenységgel ismerkedő kisebb-nagyobb gyerekeknek is.

Célunk nem a pánikkeltés, hiszen mindenki saját belátása szerint szívleli meg a leírtakat. Nyilvánvaló az is, hogy túlzásba sem kell vinni a témát, de alapvető dolgokra egészségünk érdekében ajánlott ügyelni.

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .