február 19., hétfõ : Zsuzsanna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Konzerv paradicsom

január 10, 2009  
kategória Alapételek, Receptek

Konzerv paradicsomNincs finomabb a szezonális, nyári paradicsomnál! A szezonon kívül kapható (import) paradicsom íze sajnos általában nem kárpótol a nyári paradicsomért, ezért javasolt ilyenkor a paradicsom konzerv változatát használni főzéshez. A konzerv paradicsom és „társai” valódi paradicsom ízzel kárpótolnak, ráadásul gyors főzést is lehetővé tesznek előkészítettségük révén. Nézzük milyen fajtái vannak a konzerv paradicsomnak, melyiket mi jellemzi, mire használható..

A konzerv paradicsom fogalmát a következő bejegyzésben tágabb körben értelmezzük, és valamennyi egyéb módon és formában konzervált paradicsomot is felsoroljuk. Előnyük, hogy szezonon túl is megfelelő paradicsom ízt garantálnak, hiszen csak ellenőrzött minőségű, érett és ízletes paradicsomból készülnek. Gyakran ízesítettek, sót szinte mindegyik tartalmaz. Gyártótól függően, de viszonylag olcsón megvásárolhatók, így a drága primőr paradicsom is kiváltható. Vannak hazai gyártók is, de legjellemzőbben olasz termékekkel találkozunk. Fontos és hasznos alapétel, szezonon kívül feltétlenül tartsunk belőlük a kamrában, de szezonban is segítenek a rögtönzött és/vagy gyors és egyszerű főzésben.

Hámozott paradicsom

  • Jellemzők: Talán a leggyakrabban vásárolt konzerv paradicsom, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható (tuti tippek kedvenc!). Leginkább konzervként vásárolható. Általában a tojás alakú paradicsomból készül, amely kiváló aromájú. A friss paradicsom héját főzés előtt leggyakrabban leszedjük. Ez elkerülhető a hámozott paradicsom konzervvel. Ebben az esetben ugyanis a héj nélküli, egész, vagy már fel is aprított paradicsom paradicsomlébe téve kerül a konzervdobozba.
  • Felhasználás: Kiválóan felhasználható mártások, szószok, tartalmas levesek, paradicsomos darált hús ételek és általában hosszabb párolást igénylő (húsos) ételek készítésénél. A konzerv teljes tartalmát felhasználjuk a főzésnél, azaz a zöldséget és a levet is. A konzerv tartalmát érdemes egy tányérba önteni felhasználás előtt, így könnyen ellenőrizhető, hogy maradt-e héj a paradicsomon, és esetleges kocsány maradék is kivágható. Ezzel a módszerrel az egész paradicsomokat is gyorsan felvághatjuk késsel. Az aprított változat kissé sűrűbb lehet, kiváló szószokhoz.
  • Tipp: Vásárolhatunk nyugodtan nagyobb mennyiséget egyszerre belőle, nagyon változatosan, sokféle ételhez felhasználható, akár passzírozott paradicsom helyettesítésére is. A már előre aprított változattal még gyorsabbá tehetjük a főzést, bár az aprítás akár főzés közben, fakanállal is elvégezhető.

Sűrített paradicsom

A hámozott és mag nélküli paradicsomot először passzírozzák, majd besűrítik. A sűrítés foka különböző lehet, minél magasabb a paradicsom tartalom, annál intenzívebb. A csomagoláson ezt (általában) feltűntenik. Kapható mini konzerv, de tubusos kivitelben is. Utóbbi előnye, hogy használat után visszazárható, így sokáig eláll felbontás után. Különösen ajánlott szószokhoz, étel intenzív pirossá tételéhez. Mindig legyen belőle kéznél (vagyis kamrában, hűtőszekrényben).

Passzírozott paradicsom

A befőzött paradicsompüré nagyon jól használható levesek, hígabb paradicsomos ételek készítéséhez. Elkészíthető házilag is, az üzletekben általában üveges kivitelben kapható. Paradicsompüré házilag>>

Paradicsomlé

Üvegben, kartonban kapható, legtöbbször már sóval, esetleg citromlével vagy egyéb fűszerekkel finomított változatban. Fogyasztható magában, felhasználhatjuk levesek, koktélok, turmixok készítéséhez is.

Szárított paradicsom

Az érett paradicsomot besózzák, majd megszárítják. Nagyon intenzív ízű. Kapható dobozban, esetleg fűszerekkel (pl.babérlevél), de leginkább olajjal felöntve. Felhasználható egészben vagy szeletelve salátában, szendvicsekben, pizzához, de vörös pesto készítéséhez is. Szárított paradicsom házilag>>

Ízesített, konyhakész paradicsomszószok

Ezek a szintén konzervben, vagy üvegben kapható, általában tészta vagy pizza szósz megnevezésű szószok szinte semmi munkát nem igényelnek, hiszen a paradicsom mellett már egyéb fűszereket, zöldfűszereket, esetleg ricottát, olívabogyót, tonhalat, stb. is tartalmaznak, így valóban nagyon gyorsan lehet velük étel varázsolni az asztalra. Hasznos, ha vésztartaléknak mindig van egy-egy ilyen üveg,  vagy konzerv a kamrában, hiszen ezzel a család más (főzésben kevésbé rutinos) tagja is gyorsan és problémamentesen tud ételt készíteni. Gyors és egyszerű tészták>>

Házilag is készíthetünk egyszerűen paradicsomszószt, amelyet – bizonyos receptek esetében – konzerválhatunk is. Ilyen pl:

Receptek konzerv (hámozott) paradicsommal:

Levesek, főzelékek

Snack, falatok

Főételek

További alapétel tippek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .