január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Lakás felújítás

November 7, 2008  
kategória Lakberendezés, Otthon

Lakásfelújítási tippekLakás felújítás. Minden ember álma vagy rémálma – de legalább egyszer az életben érdemes megtapasztalni. Sokat lehet tanulni, keresni, veszteni és aggódni egy lakásfelújítás során  –  a befektetett energia sokszor se anyagilag, se érzelmileg nem térül meg. Azonban csakis úgy valósulhat meg az álmaink otthona, ha magunk építünk vagy újítunk fel egy lakást. Minimalizálni tudjuk a nehézségeket, ha szervezetten és reálisan szembesülünk a lakás felújítás általános problémáival és betartjuk az alapszabályokat. Ehhez adunk tuti, profi tippeket az új sorozatunkban!

Először is, egy tisztasági festés vagy új dekoráció nem egyenlő a lakásfelújítással. Persze esztétikailag is frissebbé és kellemesebbé varázsolhatjuk az otthonunkat, de lakásfelújítás alatt általában komolyabb munkálatokat értünk, pl vezetékek, fűtésrendszer korszerűsítése, padlóburkolat, nyílászárók cseréje, hő vagy hangszigetelés stb. Továbbá több típusú lakásfelújítást különböztetünk meg: hosszútávú, rövidtávú és nyereséges. Mindhárom kategóriának más a célja, így más a felújítás kritériuma. Ezekkel majd külön-külön foglalkozunk, a következő tippek, alapszabályok mindegyikre vonatkoznak:

  • Költségvetési tervezet – ez muszáj. Mindig legyen egy összeg, amit a felújításra szánunk. Ez sokszor az ingatlan állapotától is függ – de az általános szabály az, hogy egy ingatlan felújítására nem érdemes az ingatlan értékének több, mint 10%-át fordítani. Ez különösen fontos, ha az ingatlant a közeljövőben akarjuk eladni, vagy elsősorban profitért újítjuk fel. Ha hosszútávú felújítást (10+ év) végzünk, akkor is alaposan osszuk be a költségvetést. A lakásfelújítás során vezessünk egy kiadási nyilvántartást – hihetetlen, hogy milyen gyorsan megduplázódnak az összegek!
  • Spóroljunk – amit tudunk, végezzünk magunk. Pl a glittelés, festés-mázolás, járólapozás, csempézés, fugázás, lambériázás nem ördöngös munkák, könnyen meg lehet tanulni (még nőknek is). Azonban soha ne spóroljunk alap ill. strukturális munkákon – ezekhez mesterek szükségesek.  Mindig a lehető legjobb minőségű alapanyagokkal dolgozzunk. Böngésszük az Internetet – rengeteg akciós ajánlat van, sőt, sok EU-ban vásárolt alapanyagot (pl csempéket, járólapokat) már Magyarországra is házhoz szállítanak. Nagyon sokat lehet így spórolni – de mielőtt akármit is vásárolnánk, mindig kérjünk, küldessünk mintát, vagy személyesen tekintsük meg őket!
  • Szakemberek – feltétlenül hívjunk szakembereket  elektromos és gázvezeték munkákhoz, esetleg vízvezetékekhez és egyéb szakmunkákhoz is – pl ács, asztalos, kőműves. Mindig kérjünk legalább 3 árajánlatot (írásban!). Érdemesebb egy brigádot magunk összeállítani, mert ha egy vállalkozót fogadunk fel, nem mi ülünk a kormánynál. Figyelem: MINDIG akad valami nehézség a mesterekkel, ez elkerülhetetlen.  Ennek a komolyságát minimalizálhatjuk, ha írásos szerződést kötünk velük, amelyben minőséget, pénzt és határidőt is megszabunk. Ez drágább megoldás, de megéri. (Tipp: azt is ellenőrizzük, hogy van-e a mestereknek biztosításuk!) Csakis a munka befejezése után fizessünk, és csakis akkor, ha meg vagyunk elégedve a minőséggel (általában itt van a bökkenő). Ha nagyobb ingatlant újítunk fel, érdemes egy műszaki ellenőrt is alkalmazni – minden fillért megér! Továbbá, ha komoly átalakításokat tervezünk, ajánlott egy belsőépítésszel vagy építésszel a terveket átnézetni és-vagy a szükséges rajzokat elvégeztetni. Térbeli elrendezéshez és dekorációs irányzatokhoz is sok ötletet tudnak biztosítani.
  • Munkák – a munkákat időben és logikusan szervezzük meg. Minden szükséges alapanyagot, bútorzatot, konyha, fürdőszoba felszereléseket, nyílászárókat stb szerezzünk be a munkák kezdete előtt. A szomszédokat IDŐBEN értesítsük a lakásfelújításról, és rendszeresen tudassuk velük a munkák folyamatát. Az ingatlan legyen üres, ha erre nincs lehetőség, pakoljunk el, takarjunk le mindent! Több szintes lakások, házak esetében a legfelső szinttel kezdjük a munkálatokat, és haladjunk lefelé. Mindig a festést hagyjuk utoljára – bár a plafont célszerűbb a járólap letéte előtt lefesteni.
  • Környezetvédelem – lehetőleg tavasszal újítsunk fel ingatlanokat, ez jobb az egészségünknek, hiszen nyitott ablaknál élhetünk, amikor beköltözünk. Ne használjunk a környezetre ártalmas anyagokat – pl vigyázzunk a lakkokra, mázokra, festékekre. Mellőzzük a műanyagot, mérgező ragasztókat, kerüljük az MDF használatát. Lehetőleg csakis természetes anyagokat alkalmazzunk – pl fa, üveg, márvány, pala, gránit, homokkő, parafa – különösen természetbarát a bambusz (amelyből fantasztikus járólapokat készítenek!). Többet a természetes otthon sorozatunkban lehet olvasni.
  • Energia fogyasztás – manapság a lakásvásárlás egyik legfontosabb kritériuma az energiatakarékosság, így érdemes befektetni megfelelő hőszigetelésbe, nyílászárókba, fűtési rendszerbe, energiatakarékos szaniterekbe és konyhai gépekbe, főleg ha  a lakáseladás a felújítás célja.

Mire érdemes költeni?

A költségvetésünk nagy része mindig a minőséget ne a mennyiséget fedezze. Az, hogy mibe költsünk többet, nem csupán az ingatlan állapotától függ, hanem attól is, hogy mi a célunk – azaz  meddig akarjuk élvezni a befektetett időt, pénzt és energiát. A következő cikkek ehhez adnak további lakásfelújítási tippeket és ötleteket:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .