június 26., hétfõ : János & Pál

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Mandulatej házilag

Mandulatej házilagA mandulatej már évszázadok óta fontos alapétel a mediterrán és arab konyhákban. Az elmúlt években nyugaton is egyre népszerűbb lett, elsősorban tejmentes diétákban vagy különleges édességek készítéshez hasznosítják. A mandulatej házilag is elkészíthető, amely adalék és cukormentes, így egészségesebb, mint a konyhakészen vásárolt termék..

Hozzávalók

  • 20/25 dkg héjas mandula
  • víz

Elkészítés

  1. Egy fedeles üvegbe vagy tálba töltjük a mandulát és leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy éjszakán át áztatjuk (nyáron a hűtőszekrényben).
  2. Másnap leszűrjük az áztató vizet, majd felöntjük kb 1 liter hideg vízzel, és alaposan összeturmixoljuk. A massza legyen sűrű, és szinte sima.
  3. Egy szűrőt kibélelünk muszlinnal, ezen keresztül átpasszírozzuk a tejet, majd (tiszta kézzel!) alaposan átnyomkodjuk a visszamaradt pépet a muszlinon keresztül.

Tippek

  • A tejet tároljuk egy zárható üvegben vagy flakonban a hűtőszekrényben. Így kb 3 napig felhasználható.
  • Minél tovább áztatjuk a mandulát, annál krémesebb lesz a tej állaga. Akár 2 napon keresztül is áztatható –  de ebben az esetben érdemes jeget adni kb 3 centi áztatóvízhez, így a szemek jobban felduzzadnak.
  • A visszamaradt mandulamasszát ne dobjuk el – felhasználhatjuk müzliszeletek, muffinok, amerikai palacsinta vagy morzsás süti készítéséhez – vagy kiszáríthatjuk, illetve megpörkölhetjük a sütőben! Egyszerű sütik>>
  • Egy másik, amerikai alaprecept alapján 1 bögre mandulához 2 bögre vizet számolunk – 3 bögrét, ha hígabb tejet szeretnénk. Ezt a formulát nagyon könnyű megjegyezni, és méricskélni sem kell!
  • Sok recept blansírozott, azaz héjazott mandulát ír elő – azonban a mandula barna héjában sok tápérték rejlik, ezt ne távolítsuk el! Ha pedig megpirítjuk, a tejnek is pörkölt mandula íze lesz.
  • Sok receptben cukrot is adnak a tejhez – erre abszolút nincs szükség. Ha desszertek, sütemények készítéséhez alkalmazzuk, azokban úgyis lesz cukor! Italokat pedig utólag is édesíthetünk.
  • Léteznek főzött verziók is – bár ezek a tejek tovább tárolhatók, kevésbé egészségesek.
  • A mandulatej szinte minden receptben felhasználható tehéntej helyett – különösen alklamas süteményekhez. Kávéba, angol teába is tökéletes, könnyen lehet tejhabbá is gőzölni.
  • A mandulatej egy nagyon egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növényi tej. Önmagában is kellemes ízű, frissítő hatású ital lehet – különösen ha kiegészítjük vaníliával, mézzel, juhar sziruppal, kakaóporral, vagy keleti fűszerkeverékekkel (pl fahéj, szerecsendió, szegfűszeg stb). Ideális alapétel tejérzékeny, diétás, vegán, méregtelenítő és egészségtudatos étrendekben.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .