január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Maradékok felhasználása

September 23, 2008  
kategória Háztartás, Konyha

Maradékok felhasználásaA háziasszonyok számára gyakori kihívás, hogy alapanyagok, készételek maradékát hogyan hasznosítsák változatosan, mielőtt szavatosságuk lejárna, vagy megromlanának. Márpedig kár lenne a finom ételekért, alapanyagokért, de mindig ugyanazokat az ételeket enni sincs kedvük, még ha finomak is. Íme néhány tipp..

 

Maradékok

Akármennyire is igyekezünk, a legjobb háziasszony kamrájában és hűtőszekrényben is van néha maradék. Mert mégsem jöttek a vendégek, mert többet főztünk vagy vásároltunk a kelleténél, mert megkívántuk az alapanyagot, de megfőzni már nem volt módunk, mert nem volt kedvünk a megfőzött ételt megenni, stb. Nagyanyáink idejében elképzelhetetlen volt, hogy bármi kidobásra kerüljön. Ma már kényelmesebbek és talán pazarlóbbak is vagyunk, gyakran vándorol például száraz kenyér a kukába, pedig fantasztikus házi zsemlemorzsa készíthető belőle percek alatt, vagy bundás kenyér, szikkadt zsemléből akár máglyarakás! Bár nehéz kizárni, azért igyekezzünk elkerülni a maradékokat. Ennek egyik módja, ha valóban átgondoltan, lehetőleg bevásárló listával végezzük a beszerzéseket, ha nem csábulunk el megfontolás nélkül az üzletek látszatra csalogató akciós ajánlataitól, ha józanul ítéljük meg a család ételmennyiségre vonatkozó kapacitását. E szempontok figyelembevétele a vásárlásnál igényel némi rutint, de az anyagi érvek azért általában segítenek a kicsapongásokat kordában tartani.

Készletek rendszeres ellenőrzése

Tekintettel arra, hogy az élelmiszerekért borsos árat fizetünk, tartsunk rendszeresen ellenőrzést és nézzük végig, hogy minek jár le a szavatossága. Ez egy rendezett kamrában percek kérdése, amit érdemes havonta-kéthavonta elvégezni. Alapanyagok esetében a dolgunk könnyebb, hiszen legalább pár hétig az élelmiszerek jelentős része eltartható, a tartósélelmiszerek pedig akár hónapokig is. A friss élelmiszerek (tej-, pék, húsáruk), zöldségek, gyümölcsök, készételek eltarthatósága akár hűtőszekrényben történő tárolás esetén is korlátozott, így azok különös odafigyelést igényelnek. Ezért, mielőtt lejárna a szavatossága, használjunk fel például sonkát sonkás falatok, vagy krémsajtot penne saláta, vagy tésztaszósz készítéséhez.

Készétel maradékok felhasználása

A készételeket legjobb esetben mihamarabb fogyasszuk el, vagy fagyasszuk be. Utóbbi esetben pár hónappal is megnövelhetjük az eltarthatóságot. Bizonyos ételek, pl. töltött paprika, gulyásleves, pörkölt, sült hús, bolognai mártás, chili con carne, palacsinta, kiválóan alkalmasak mélyhűtésre is. Ügyeljünk azonban arra, hogy mélyhűtőből kivett és felolvasztott ételt ne fagyasszunk be ismét. Vannak olyan ételek, amelyeket pár napon belül ugyan, de más ételek készítéséhez is felhasználhatunk, így változatosságot vihetünk az étrendbe. Különösen igaz ez a következő ételek esetében:

Sült hús: akár csirke, sertés, vagy marha. A sült húst szeletelve felhasználhatjuk például szendvicsek készítéséhez, csíkokra vágva tésztaszószokhoz, tésztafelfújthoz, kockára vágva salátákba, míg ledarálva (apróra vágva) leveles tészta táskák, rizottó vagy akár szendvicskrém készítéséhez. Pörkölt: felhasználhatjuk főzelékek feltéteként, vízzel hígítva és levesbetéttel gazdagítva levesként, de készíthetünk belőle töltött zsemlét vagy töltött zöldséget, amelyet reszelt sajttal megszórva a sütőben megsütünk. Grillezett zöldségek: szintén felhasználhatjuk szendvicsek, saláták, tésztaételek készítéséhez.

Ételek, amelyek maradéka sokoldalúan felhasználható:

Ételek, amelyekben maradékok felhasználhatók:

Alapanyagok felhasználása

Mielőtt lejárna, tönkremenne, megrohadna, megromlana! Használjuk fel a hűtőszekrényben, kamrában lévő alapanyagokat. Készíthetünk belőlük ízletes ételeket, amelyeket vagy rögtön elfogyasztunk, vagy lefagyasztunk. Így megmenekülünk attól a rossz érzéstől, hogy feldolgozatlanul kell kidobni valamit a kukába, pedig megvettük, hazacipeltük. Íme sok-sok ötlet és recept a legkülönbözőbb alapanyagokhoz és sokoldalúan felhasználható, akár le is fagyasztható alapételekhez:

Ünnepi maradékok

Különösen ünnepi alkalmak során készülünk a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű étellel. Ezeket is szeretnénk az ünnepek után változatosan felhasználni, ezzel csökkenti a konyhában töltendő időt, és kipihenni az ünnepi készülődés fáradalmait.

Maradékok ésszerű felhasználásával sok időt, pénzt és fáradtságot takaríthatunk meg, és a változatosságról sem kell lemondanunk!

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .