november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Méregtelenítés

January 9, 2008  
kategória Egészség

A méregtelenítés, azaz detoxikálás vagy tisztítókúra, azért szükséges, mert életünk során sok mérgező anyag (ételből, italból, levegőből) felhalmozódik a szervezetünkben, amelyek lelassítják a máj tisztító funkcióját, és a vérbe is felszívódnak. Ezért lassul le a metabolizmusunk, ezért lesz narancs/ráncos/pattanásos a bőrünk, ezért rákosodnak el a sejtjeink. Így a májunkat is rendszeres ápolnunk kell, ugyanúgy mint a hajunkat, a bőrünket, a fogainkat..

Persze ez senki számára nem egyértelmű, hiszen nem látjuk a saját májunkat a tükörben, így nem tudjuk, hogy mikor kezd el „romlani”. Az átlagember csak akkor figyel oda az életmódjára és az egészségére, amikor már valami betegség kialakult – azaz sok esetben túl későn. De jobb későn, mint soha!

A méregtelenítés az egészséges életmód alapköve. Figyelem: aki akármilyen betegségben szenved vagy terhes, orvosi engedély vagy szaktanács nélkül ne méregtelenítsen!

A méregtelenítés sorozatunkban tippeket adunk ahhoz, hogy miképp lehet a szervezetünket rendszeresen megtisztítani, és részletezzük a különböző méregtelenítési programokat. Ezek a következők lehetnek:

 • Léböjt –  a leghatásosabb méregtelenítési mód, de nem ajánljuk kezdőknek, sovány alkatúaknak vagy betegségben szenvedőknek. Nem összetévesztendő a húsvéti böjttel, amely egy hat hetes program, s csupán húslemondást követel. Az igazi böjt alatt nem lehet enni, csak inni (vizet vagy gyógyteafüveket).
 • Egynapos méregtelenítés – hetente egyszer csakis zöldségeket és gyümölcsöket szabad enni, lehetőleg nyersen
 • Háromnapos méregtelenítés  –  szintén csakis zöldségeket, gyümölcsöket szabad enni, de főtt étel is fogyasztható
 • Egyhetes méregtelenítés  –  ezt a  programot évszakonként egyszer érdemes elvégezni, de évente legalább kétszer
 • Egy hónapos méregtelenítés – ez a program évente egyszer ajánlott, de erre alaposan fel kell készülni, így nem javasoljuk azoknak, akik még nem méregtelenítettek, vagy azoknak, akik nem kitartóak.

Mindannyiunk élete, szervezete, akaratereje más – így ennek megfelelően válasszunk a programokból. A méregtelenítés célja nem az önsanyargatás, hanem a megtisztulás –  amelynek eredménye egy jobb közérzet, megújult energia, kipihent szervek (főleg a máj!). Minden évszakban érdemes legalább néhány napos tisztítókúrát tartani. Sokak újévi fogadalma az, hogy egészségesebb életmódra térnek át és rendszeresen méregtelenítenek. Bár a tél nem az ideális évszak erre, hiszen meleg, kalória-dús ételekre van szüksége a szervezetünknek, de néhány napos immunrendszer-erősítő kúrát érdemes tartani. A tavaszi méregtelenítés a legcélszerűbb, hiszen a természet is tavasszal újul meg; a szervezetünk a természettel párhuzamosan regenerálódik. Az őszi méregtelenítés célja ismételten az immunrendszerünk erősítése.

Méregtelenítő ételek

Szinte minden bio zöldség és gyümölcs – nyersen, kicsavarva vagy párolva – alkalmas méregtelenítésre, főleg a szuperételek kategóriába tartozók (hüvelyesek, erdei gyümölcsök, káposztafélék stb ). Néhány méregtelenítő recept segítségével kimondottan ízletes és laktató ételeket lehet készíteni! A méregtelenítő italok (juice-ok és gyógynövény teák) mellett azonban ne felejtsünk el naponta legalább 2L  folyadékot inni!

Méregtelenítés kívülről

A méregtelenítés egy totális tisztító program. A bőrünk a legnagyobb szervünk, így a tisztítást nem csupán ételekkel és italokkal, hanem méregtelenítő testápolással is serkenthetjük. Íme néhány tipp:

 • Méregtelenítő napokon csakis természetes testápoló szereket használjunk
 • Ha módunkban áll, a méregtelenítő program alatt legalább egyszer szaunázzunk  –  az egyhónapos program alatt hetente egyszer
 • A masszázs is segíti a méregtelenítés folyamatát, így masszíroztassunk legalább egyszer a program alatt – vagy havonta egyszer
 • Esti fürdővizünkbe tegyünk egy maréknyi Epsom-sót (magnézium-szulfát), és feküdjünk a sós vízben kb 20 percig. A magnézium-szulfát kiszívja a bőrön keresztül a mérgeket! Ne ijedjünk meg, egy kicsit izzadni fogunk éjszaka!
 • Évente legalább egyszer ajánlott egy kolon-hidroterápiára is elmenni, hogy a felhalmozódott salakanyagtól megszabaduljunk.
 • Méregtelenítés alatt mozogjunk rendszeresen – minden nap csupán félórát! Rendszeres testmozgás>>

Ügyeljünk arra, hogy a környezetünk se legyen tele vegyi anyagokkal, használjunk természetes tisztítószereket és természetes festékeket, lakkokat, textileket az otthonunkban. Természetes otthon>>

A rendszeres méregtelenítés könnyen életmódunk részévé válhat. Akik nem tudják, hogy miképp valósítsanak meg egy méregtelenítési programot, először érdemes talán egy egészséges étrend kialakításával kezdeni!

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .