december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Méregtelenítő receptek

May 13, 2008  
kategória Egészséges, Receptek

Méregtelenítő receptekSokan idegenkednek a méregtelenítés gondolatától, mert úgy hiszik, hogy nyúl-eledelen kell napokig megélniük. Az alábbi méregtelenítő receptek azonban bizonyítják, hogy egy kis kreativitással és néhány fűszernövény segítségével fenséges ételeket tudunk készíteni, amelyek ráadásul szuper-egészségesek is!..

Szinte minden zöldség, és gyümölcs alkalmas méregtelenítésre. Azonban mielőtt méregtelenítünk, tegyük tele a kamrát és a hűtőszekrényt méregtelenítő ételekkel, amelyek többsége szuperétel legyen. Ha rövid, egynapos vagy háromnapos méregtelenítésre szántuk el magunkat, akkor semmiféle állati eredetű ételt nem fogyaszthatunk! (tojást sem, így csakis tojás és lisztmentes tésztát alkalmazhatunk).

Elismételjük –  az alábbi ételek fogyasztása tilos:

  • Búza liszt, cukor, hús, tehén tejtermékek (azaz: tej,vaj,sajt, tejszín, tejföl), állati zsír, alkohol, koffein, élesztő, félkész, kész termékek (pl iparilag előállított vegetáriánus ételek, mustár, ketchup stb), tartósítószerek, konyhakész gyümölcs és zöldséglevek

Fontos az is, hogy  csakis frissen készített ételeket szabad enni – azaz bolti félkész, kész ételek kizárva, akár bio, vegetáriánus vagy vegán jelzőkkel vannak ékesítve – ezek általában tele vannak telített zsírsavakkal vagy hidrogenizált növényi olajakkal, sóval, cukorral, színezékekkel stb. Tehát mindig jobb az, amit magunk főzünk – és ha nagy adagokat készítünk, akkor a következő méregtelenítésre le lehet fagyasztani a maradékot!

Méregtelenítő levesek és főzelékek

A legtöbb zöldség alapú leves és főzelék alkalmas méregtelenítésre – csupán kihagyjuk a habarást vagy rántást (helyettük turmix géppel sűrítünk). Az alábbi mini sorozatok szinte minden receptje alkalmas erre:

Méregtelenítő főételek és köretek

Az alábbi sorozatokban sok finom recept található – rövidtávú méregtelenítésre csakis a vegán kategóriákban felsorolt receptek alklamasak – hosszútávra a vegetáriánus. Az ételeket tálaljuk párolt barnarizzsel!

Méregtelenítő nyersételek

Azokra a napokra, amikor csak nyers ételt lehet fogyasztani:

Méregtelenítő mártogatósok

Az alábbi szószokba mártogassunk vékony csíkokra szeletelt nyers paprikát (piros, sárga, zöld), sárgarépát és zellerszárat:

Méregtelenítő édességek

Igen, méregtelenítés alatt nem kell lemondanunk az édességekről. Csupán figyeljünk arra, hogy cukor helyett fruktózt vagy mézet használjunk, búzaliszt helyett gluténmentes gabonalisztet, vaj helyett hidegen sajtolt olajat –  sok süteményből (pl. egyszerű kekszekből) a tojás is kimaradhat. Az egészséges sütemények sorozatunkban számtalan sütemény variálható tovább, de ez alábbi receptek megfelelnek a méregtelenítés alapelveinek.

Méregtelenítő tésztafélék

A méregtelenítés alatt nem ajánlott félkész vagy kész ételeket fogyasztani, így  tésztaféléket csak akkor együnk, ha valóban nem tudunk tészta nélkül megélni. De ebben az esetben is figyeljünk arra, hogy a tészta bio termék legyen, továbbá csakis kukorica, barnarizs, hajdina, gram vagy egyéb gluténmentes lisztből legyen előállítva. (Vagy készítsünk házilag tésztát!)

Hosszútávú méregtelenítés

A hosszabb, egyhetes vagy egyhónapos méregtelenítő program elején és végén engedett az állati eredetű termékek fogyasztása – de csakis kecske vagy juh tejtermékek, tojás és tengeri hal. A következő receptgyűjteményekben sok recept taláható: 

A fenti méregtelenítő receptek megkönnyítik a méregtelenítést, hiszen nem csupán egészségesek, de isteni finomak is. Méregtelenítő receptek listája>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .