január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Mézeskalács házikó

December 17, 2007  
kategória Gyerekeknek, Receptek, Ünnepi

A méz klasszikus kelléke a karácsonyi étkeknek, a hagyományok óvó-védő szerepet tulajdonítanak neki. Elsősorban mézeskalács tészta készül belőle. A mézeskalács tésztából azonban nem csak karácsonyfára akasztható figurákat, vagy Mikulás csizmát, de mézeskalács házikót is készíthetünk, amelyet a gyerekek örömmel díszítenek színes cukrokkal..

A falak és a tető készítéséhez használjunk mézeskalács tésztát. Karácsonyi mézeskalács>>

A tésztából 2 rövid és 2 hosszú oldalfalat kell kivágni (ablakokkal, ajtóval), valamint 2 darab tetőt. Ne gondolkodjunk túl nagy méretben, hiszen a házat össze is kell állítani és díszíteni is kell! Körülbelül 20 cm hosszú, 12-15 cm széles és magas ház elegendő.

Néhány hasznos tipp, amelyekre érdemes gondolni a mézeskalács házikó készítésénél:

  • Ragasztani hatékonyan lehet olvasztott cukorral. Ennek előnye, de hátránya is, hogy nagyon gyorsan megkeményedik. Egyszerűbb, ha a házikót a tűzhely közelében álltjuk össze, és az olvasztott cukrot folyamatosan melegen tartjuk.  Nem kell sok cukrot felolvasztani (fenti méretű házhoz elegendő 5 dkg), hiszen a lapokat elegendő csak az érintkezési vonal mentén összeragasztani. Ennek ellenére, ez nem gyerekjáték. Az olvasztott cukor forró, könnyen megégethetjük vele magunkat, ráadásul gyorsan kell dolgozni. Legegyszerűbb, ha a falak ragasztását két felnőtt végzi el (egyik tartja a lapot, amíg a másik megkeni az olvasztott cukorral). A ragasztás helyét a díszítés során a fehér cukormázzal el tudjuk takarni. Ha munka közben valamelyik lap eltörne, olvasztott cukorral az is „megjavítható”. Mivel az olvasztott cukor azonnal megköt, és jól fixál, haladéktalanul áttérhetünk a díszítésre.
  • Díszítéshez használjunk cukormázat és színes gyöngyöket, cukrokat, pillecukrot, stb. A cukormázhoz (fenti házikóhoz) 1 tojásfehérjét verjünk fel csipetnyi sóval, majd tegyünk hozzá 10 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, keverjük pár percig, amíg szép fehér színű nem lesz. Ez a cukormáz lesz a ragasztó is a gyöngyökhöz, cukrokhoz. A cukormázat tegyük nejlonzacskóba (vagy papírtölcsérbe), aminek végére kicsi lyukat vágunk. Határozott mozdulattal vigyük fel a kívánt mintát a falakra, tetőre. Most jöhetnek a gyerekek, a hátralévő rész már gyerekmunka! Hagyjuk, hogy saját elképzelésük szerint díszítsék fel a házikót.
  • Tárolás: a házikót tegyük egy lapos tálra, tálcára, vagy ha ilyen nincs, alufóliába becsomagolt kartonlapra. A végleges száradás legalább 8 óra, addig óvatosan bánjunk  a házikóval.

Tippek:

  • mézeskalács házikó gyönyörű saját készítésű karácsonyi dísz a lakásban, a gyerekek csodájára járnak.
  • Mielőtt elkészítenénk, gondoljunk arra, hogy munka- és időigényes!
  • Az ügyesebbek kéményt is csinálhatnak a házikóhoz.
  • Használhatunk előkészített lapokat is (szettben kapható, pl. IKEA) a házhoz, így “csak” ragasztani és dekorálni kell. Sőt, cukormázat leszámítva mindent (azaz díszítési alapanyagokat is) tartalmazó szettben is vehetünk mézeskalács házikót (pl. Dr. Oetker).
  • Ha szeretnénk a következő karácsonykor is felhasználni, óvatosan csomagoljuk el és tároljuk.

Kapcsolatos cikkek:

További karácsonyi tippek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .