november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Mozzarella

July 17, 2009  
kategória Alapanyagok, Egyszerű, Nemzetközi, Receptek

Mozzarella sajtA mozzarella, amely a tipikus olasz konyha elhagyhatatlan alapanyaga, immár hazánkban is fontos szerepet vívott ki magának a főzésben. Szeletelve paradicsommal és bazsalikommal, de akár pizzafeltétként és felfújtakban is hasznos alapanyag. Semleges ízének és magas zsírtartalmának köszönhetően sokoldalúan felhasználható, különösen jól harmonizál zöldségekkel, olívaolajjal és aromás zöldfűszerekkel. Mozzarella receptekből érdemes többet is begyűjteni..

Eredete

A mozzarella eredetileg Olaszország déli részéről származik, ahol a 16. század óta készítik a házi tartású bivaly zsíros tejéből. Ebben a térségben (Campania) még ma is az eredeti verzióban készítik a sajtot, amely DOP megjelölése (Denominazione di origine protetta) garantálja a származást. Tradicionálisan kézi munkával készül a mozzarella. A gyártás során a sajtot addig nyújtják, formázzák és gyúrják, amíg golyóvá formázhatóvá válik.

Jellemzői

Legelterjedtebb és legismertebb formájában golyó alakú, általában hófehér színű, rugalmas állagú. Sós lében tárolva kerül forgalomba. Érési ideje rövid, frissen a legízletesebb. Ma már a mozzarella csak mintegy 15%-a származik bivalytejből. A megnövekedett igény és a hosszabb eltarthatóság miatt a legtöbb mozzarella tehéntejből készül. A bivalytejből készülő mozzarella lágyabb, mint a tehéntejes, enyhén savanykás, zamatos. A szupermarketben vásárolható tehéntejes mozzarella ezzel szemben semleges ízű, kissé gumiszerű, viszont tovább tárolható, olcsóbb és jobban szeletelhető.

Fajták

Sokféle létezik, néhány ismertebb változat

 • Bocconcini: tehéntejből készülő apró mozzarella golyók.
 • Bufala provala: érett bivaly mozzarellából készülő füstölt mozzarella.
 • Mozzarella di Bufala: bivalytejből készülő mozzarella.
 • Mozzeralla fior di latte: tehéntejből készülő mozzarella.
 • Mozzarella di Bufala Campana D.O.P.: a termékvédett eredeti, bivalytejből készülő mozzarella, amely csak Olaszoroszág bizonyos régióiban állítható elő.
 • Mozzarella affumicata: kemény, különböző fákkal hordókban füstölt mozzarella, amely nagyobb golyókban szerezhető be.
 • Scamorza: körte alakú, gyakran szárított, esetleg füstölt sajt. Félkemény sajt, amely szeletelhető, vékony, sima héja van.

Beszerzés

A mozzarella könnyen beszerezhető, bár elsősorban a tehéntejből készülő változat. Kapható tenyérnyi golyó és mini golyók méretben, bazsalikommal készítve, szeletelve, füstölt, bio, és light verzióban is.  Golyónként kb. 10-12,5 dkg súlyú.

Felhasználás

A mozzarella felhasználásának rengeteg módja van, ezek közül legismertebbek a mozzarellával készülő saláták (pl. insalata caprese, azaz mozzarellás paradicsom) és ételek (pl. crostini és bruscetta, lasagne), de adhatjuk más salátákhoz is, szendvicsekbe, felfújtakba, használhatjuk gratinírozáshoz, antipasti büfé fogásaként, snack fomájában akár rántva vagy sütve, vagy töltelékekhez is. Kiválóan harmonizál zöldségekkel, tésztákkal (tésztaételekkel), olívaolajjal, pestoval, olasz felvágottakkal, húsokkal.

További mozzarella tippek:

 • Vigyázat, magas zsírtartalma (40-45%) miatt csak mértékkel fogyasszuk, különösen igaz ez a bivalymozzarellára.
 • Minél közelebbi a lejárati ideje, a mozzarella annál könnyebb lesz, mivel vizet ereszt. Ezzel egyidejűleg abszolút zsírtartalma nő.
 • Lehetőleg fogyasszuk frissen és mielőbb használjuk fel (azaz ellenőrizzük a csomagoláson lévő lejárati dátumot, ha közeli, inkább ne vegyük meg).
 • Felfúvódott csomagolás, valamint enyhén savanykás íz a csomagolás felbontásánál a hűtési folyamat megszakítására és rossz tárolásra utal.
 • Maradék mozzarella tárolható pár napig hűtőszekrényben, amennyiben a sós levet megőríztük és azzal teljesen be tudjuk fedni.
 • A sajt külső rétege legyen kemény. A szeletelésnél távozó folyadék viszont a frissesség jele.
 • A bivalymozzarella minősége jobb, frissebb és aromásabb, viszont drágább és rövidebb ideig tárolható.
 • A mozzarella természetes termék, tartósítószermentes.
 • A falatnyi méretű mini golyók ideálisak parti falatok készítéséhez, a friss golyóból készítsünk salátát, a kissé keményebb és/vagy füstölt változatokat használhatjuk tésztaételek készítésénél.

Mozzarella receptek

Falatok, antipasti

Saláták

Szendvicsek, lepények

 Húsos, halas főételek

Köretek, zöldséges ételek

Kapcsolatos cikkek

További alapanyagok és tippek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .