november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Napozás

June 30, 2008  
kategória Család, Egészség, Utazás

NapozásÚton-útfélen téma a biztonságos napozás mikéntje. Ennek ellenére, még mindig gyakran tapasztalható, hogy védtelenül, vagy nem kellő odafigyeléssel járunk el napozás közben. Élvezzük a nyarat és a napsütést, de tegyük ezt okosan és mértékkel..

Napfény, strand, jó hangulat! Ki ne szeretné élvezni mindhármat? Még a legtökéletesebb hangulat és társaság mellett se feledkezzünk meg azonban a napozás árnyoldaláról, az egészségügyi következményekről. A túlzott napozás ugyanis – a leégés kellemetlenségén túlmenően – a bőr idő előtti öregedéséhez vezet, és visszafordíthatatlan elváltozásokat, sérüléseket, vagy akár bőrrákot is okozhat. Íme néhány tipp, mit tehetünk magunk és családtagjaink, főként a gyermekeink védelme érdekében..

A kozmetikai iparnak hála, ma már olyan széles palettából válogathatunk a naptejek és napkrémek közül, hogy mindenki megtalálhatja a bőrének és pénztárcájának legmegfelelőbbet. Drogériákban, gyógyszertárakban több márka és termék közül is válogathatunk. A világos bőrűek, gyermekek, sportolók, allergiások is megfelelő védelemmel szerelkezhetnek fel. A napkrémek nem csak az UVA és UVB sugárzások ellen védenek, de adott esetben egyéb „szolgáltatást” is nyújtanak: pl. vízhatlan, könnyen adagolható, illatanyagoktól mentes, spray változat vagy akár színes (elsősorban gyerekeknek). Ne feledkezzünk meg továbbá arról, hogy ne csak bőrünket, de hajunkat is megfelelően védjük a napártalmakkal (továbbá széllel, sóval és klórral) szemben, és használjunk gyakrabban ápoló hajpakolást, napvédő sprayt, balzsamot. A legjobb, ha kalapot  vagy kendőt hordunk, így védjük legjobban hajunkat és a fejbőrt, ahol szintén kialakulhat rosszindulatú bőrelváltozás. Ugyanez vonatkozunk a szemünkre is, annak is legyen testőre a nap elleni védelemben. Akár napszemüveg, de egy széles karimájú kalap is segítségünkre lehet. Napszemüveg vásárlásánál kérjük ki optikus tanácsát.

A napozás és a napvédelem legfontosabb szabályai:

 • Mindig védjük magunkat a nappal szemben! Legyen akár séta az utcán, bevásárlás, hosszabb autózás, kerti munka, és feltétlenül strandolás, nyaralás esetén.
 • Az UV sugarak délidőben a legerősebbek, ezért akkor lehetőleg teljesen kerüljük a napozást, húzódjunk árnyékos, napvédett helyre.
 • A napkrémet legalább fél órával a tervezett napozás előtt kenjük fel.
 • A napozást a szezon elején kezdjük mindig magas faktorú (30) naptejjel. Ahogy bőrünk már megszokta a napot, idővel (nyaralás során az 5. nap után) használhatunk alacsonyabb faktorú krémet is. Természetesen, a használni javasolt faktorszámot meghatározza a bőr típusa, és a napozás jellege is.
 • A kényes testrészeket különös figyelemmel kezeljük. Ezek orr, fülek, szájak (használjunk UV faktoros szájvédőt), vállak, lábfej. Főként utóbbiról feledkezünk el sokszor a krémezés során…
 • A napkrémet vagy tejet vigyük fel gazdagon a testünkre, és a krémezést többször is ismételjük meg. Ez nem azt jelenti, hogy ahányszor bekenjük magunkat, annál tovább maradhatunk a napon, de pótolnunk kell a törölköző, fürdés, izzadás okozta krémveszteséget.
 • Napozás után alaposan zuhanyozzunk, mossuk le a napkrémek maradékát, és testápolóval, esetleg speciális napozás utáni krémmel (after sun lotion) kenjük be magunkat. Ha mégis megpirult a bőr, kenjük be bőrnyugtatóval.
 • Hordjunk mindig napszemüveget és lehetőleg „fejfedőt” is, és tartózkodjunk sokat napernyő alatt vagy árnyékban még a strandon is. Így is le lehet barnulni, igaz lassabban, de egészségesebben, és az eredmény is tartósabb.
 • Ha gyógyszert szedünk, érdemes tájékozódni orvosnál vagy a gyógyszertárban, hogy milyen hatással lehet a napozásra (illetve fordítva).
 • Kerüljük dezodorok, parfümök használatát. Ezzel megelőzhetjük pigment foltok kialakulását. Ha hajlamos a bőrünk pigment foltok kialakulására, használjunk speciális, pigment foltok elleni naptejet.
 • Ellenőriztessük bőrgyógyásszal évente (ősszel érdemes) bőrünket és figyeljük mi is rendszeresen, hogy tapasztalunk-e valamilyen elváltozást.
 • Különösen ügyeljünk a gyerekekre: magyarázzuk el nekik játékosan, miért fontos a napvédelem, szerelkezzünk fel velük közösen a „védekezésre”, és szoktassuk hozzá őket ahhoz, hogy ezeket a védőeszközöket mindig csomagolják be a strandtáskájukba. Gondoskodjunk arról, hogy testük és fejük is védve legyen a napsugárzás ellen, és lehetőleg tartózkodjunk velük árnyékos helyen a strandon is. Különösen igaz ez kisbabákra, és különösen vonatkozik ez a 11 és 15/16 óra közötti időszakra. Lehetőleg szerezzünk be UV védelemmel ellátott ruhát, teljes felsőtestüket vagy testüket takaró fürdőruhát, vagy legalább egy fehér pólót adjunk rájuk a strandon. Fontos, hogy ezt a védelmet megkapják akkor is, ha nincsenek ott a szülők, táborozás során, nagyszülőknél, óvodában, stb.
 • Különös óvatosság szükséges a nappal szemben továbbá a betegek, idősek és kismamák részéről.

Nyári vonatkozású egyéb cikkeink, a Nyári gondok és UV index, további hasznos tippeket ad a napozáshoz és a nyaraláshoz.

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .