november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Oktoberfest tippek

September 4, 2008  
kategória Rendezvények

Sör-sátorAz Oktoberfest helyszínéül szolgáló München lakosai, de minden sörbarát ember számára ez év egyik legismertebb és legérdekesebb eseménye az Oktoberfest két mozgalmas hete. A leglelkesebb hívek naponta, mások minden évben legalább egy napra ellátogatnak az Oktoberfestre, sokak vágya pedig, hogy végre egyszer eljussanak. A törzsvendégek nyilván már jól kiismerik magukat, de azok számára, akik kevésbé, íme néhány Oktoberfest tipp..

 • Általános információk: a 2008. évi Oktoberfest szeptember. 20 – október 5. között kerül megrendezésre. A nyitva tartás hétköznap 10.00 – 22.30, hétvégén 9.00 – 22.30, a sátrak 23.30 órakor zárnak.
 • Az Oktoberfest két hete közül minden nap zsúfolt, de a legzsúfoltabb a hétvége délután-este, a kora-késő esti órák hétköznap, és mindkettő fokozottan, ha szép az idő is. Aki a tömeget szeretné inkább elkerülni, javasolt nem csúcsidőben, hanem napközben és hétköznap kilátogatni az Oktoberfestre.
 • Sátorba bejutni a legnehezebb, még hétköznap és napközben is szerencse kell hozzá, esti órákban és hétvégén pedig csak előzetes foglalással lehet. Ezt érdemes már hetekkel a rendezvény előtt megszervezni és lefoglalni. Sátorban ülve és baráti társasággal legjobb a hangulat és legautentikusabb az élmény! A 14 darab nagy sátor mellett számos kis és közepes (100-500 férőhely) sátor van, ezekbe általában könnyebb bejutni. A nagyobb sátrak igazi „celeb”gyülekező helyek, külön VIP szekcióval, több ezer férőhellyel. Ezek már igazi látványosságok és nagyon-nagyon közkedveltek, ennek megfelelően bejutni is nehéz.
 • Előzetes foglalás vonatkozik a szállásra is. A környéken lakók hosszan tudnának mesélni az álmatlan éjszakáikról, amikor éjszaka az Oktoberfestről visszaérkező, ám szállással nem rendelkező látogatók a házak előtt parkoló autóban alszanak, és a már hűvösebb őszi éjszakákon rendszeresen beindítják az autó fűtését. Ezt a megoldást csak a legedzettebbeknek ajánljuk!
 • Aki még nem járt ilyen nagy rendezvényen, meg fog lepődni a tömegen. Azon a tömegen, amely szinte megszűnni nem akaró hévvel támadja le a sátrakat. Aki nem bírja a tömeget, messze kerülje el ezeket a helyzeteket és a csúcsidőt! A sátrak előtt felállított padokon ülőhelyet szerezni általában egyszerűbb, jó idő esetén a kora esti órákban megfelelő alternatíva lehet.
 • A sörivóknak jó hír, hogy (mobil) WC-ből nincs hiány az Oktoberfesten, persze odáig el is kell jutni (!!!), és érdemes azért az állapotát is ellenőrizni. Sajnos az esti órákban már gyakori, hogy az ittasabbak ott végzik el dolgukat, ahol érik, és esetleg nem úgy, ahogy az illő lenne.
 • Az Oktoberfest biztonságos rendezvény, erről gondoskodnak a szervezők, ennek ellenére előfordulhat, hogy az alkohol által felfűtött állapotba került vendégek esetleg összeszólalkoznak, akár össze is vesznek. Próbáljuk meg elkerülni az ilyen szituációkat, és értékeinkre fokozottan vigyázzunk!
 • Gyerekekkel semmiképpen se menjünk az Oktoberfestre csúcsidőben. Egy szép napos délutánon semmi akadálya, de az esti, hétvégén már délutáni tömeg megriaszthatja őket, nem is beszélve arról, hogy könnyen elkeveredhetnek a nagy tömegben. Minden kedd gyerek nap (12.00 – 18.00 óra között), akciós árakkal, és van egy gyerekek részére kialakított hely is (Familienplatzl), ahol egy helyen a szórakozás és a fogyasztás (bio virsli, fasírozott, édességek) is megoldott. Van babakocsi parkoló és pelenkázó is. A kiskorúak védelme érdekében 6 éven aluli gyerek 20.00 óra után nem mehet be sörsátorba, babakocsi 18.00 óráig közlekedhet, szombati napokon azonban egyáltalán nem!!!
 • Ha szerencsések vagyunk és bejutunk egy sátorba, elsőre megrémítheti az embert a szokatlan látvány és felfokozott hangulat. Emberek százai ölelgetik egymást fülig érő szájjal, padoknál ülve hangosan énekelnek, literes korsóból isszák a sört, mindezt származástól és korosztálytól függetlenül. A sörbarátok erre azt mondják, gyerünk, csatlakozzunk mi is, a hangulatot hozza a sör. A kevésbé sörbarátok azt mondhatják, hogy kizárt, hogy így danolásszanak, és akár fél liter sört megigyanak, nem hogy egy litert. Fel a fejjel, az esetek nagy részében bizony elfogy a korsó sör, sőt még akár több is, és a finom sör valóban meghozza a hangulatot is.
 • Ha van a szerkényünkben kicsit bajor ihletésű ruhadarab vagy kiegészítő (kötött térdzokni, dirndl, kalap, schützenjaeger kiegészítő, havasi gyopáros kendő, stb.), esetleg a nagyszülőktől vagy dédszülőktől, nosza elő vele, tisztítsuk ki, és bátran vegyük fel. Jó pontot szerzünk ezzel magunknak, hiszen ez is hozzátartozik a Wiesn hangulatához.
 • Emlékül, vagy rokonoknak, barátoknak vásároljunk Oktoberfest souvenirt, esetleg egy korsót az aktuális plakát motívummal, de sok más ötlet (kulcstartó, t-shirt, mézeskalács szív, stb.) közül is válogathatunk.
 • A tömegközlekedés szervezett, sokan jönnek kerékpárral, gyalogosan is a Theresienwiesere. A parkolás a környéken értelemszerűen gond lehet, ezért válasszunk egyéb módot (pl. taxi). De hát ki is akarna sofőr lenni az Oktoberfesten?!
 • Ha pincér van a közelünkben, ne habozzunk, rögtön rendeljük meg a sört az egész társaságnak, hiszen úgyis eltart egy ideig, amíg megérkezik és hipp-hopp el is fogy, olyan finom. Amúgy a pincérek szorgalmasan és óriási teherbírással végzik munkájukat. Szószerint, ugyanis rengeteg literes korsó sört tudnak egyszerre az asztalhoz vinni két kezben is.
 • Apropó pincér. Néhány alapszóval érdemes felkészülni. Maβ, ein, zwei, drei, noch eine Runde, Brathuhn, Breze, stb. A gyors és eredményes felkészülésben Oktoberfest szótárunk segíteni fog.
 • Az Oktoberfesten természetesen egyéb ital is fogyasztható, bor és kávé is van, a nagy sátrakban bárok.
 • Ha pedig még sem sikerül eljutni az Oktoberfestre, lepjük meg a barátainkat egy magyaros házi Oktoberfesttel, amely megszervezése és előkészítése nem is olyan bonyolult a Tutitipp tippekkel.

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .