december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Őszi dekoráció

Őszi dekorációItt van az ősz, itt van újra… minden évben gyorsan elrepül a nyár, kinek örömére, kinek bánatára. A gyerekek visszatérnek az iskolák rutinjába, a felnőtteket pedig a nyári szünetek alatt felhalmozódott munka várja. Bár a napsugarak még próbálkoznak felmelegíteni és felvidítani napjainkat, az egyre rövidebb nappalok és az esték  hűvös illata a tél közeledtét jövendölik. Azonban néhány őszi dekorációval könnyen felfrissíthetjük a környezetünket és felvidítathatjuk a kedélyünket. Íme néhány tipp..

Előkészületek

Először is végezzünk el egy nagy őszi takarítást – pakoljuk el a nyári dekorációkat, kerti bútorokat, takarítsuk ki a grill-sütőt, pakoljuk el a strand és kerti játékokat, kellékeket stb. Ősszel és télen különösen fontos a természetes takarítás, hiszen kevesebb friss levegőt kap egy beltér, így a levegő sokkal szennyezettebb. Éppen ezért, amikor még jó az idő, hagyjuk nyitva az ablakokat több órán keresztül. Az ősz a lakás felújítás egyik főszezonja – de nagyon vigyázzunk szintetikus anyagok használatával, hiszen egész télen ezeket a káros anyagokat fogjuk majd lélegezni (több erről a természetes otthon sorozatunkban olvasható ). Javítsunk meg mindent, ami elromlott vagy kilyukadt, folyik, csepeg stb – télen nehezebb munka lesz. A kertünket tegyük rendbe – végezzük el a szükséges őszi munkákat, a hideget nem tűrő növényeket pedig ne felejtsük el bevinni vagy betakarni!

Természet

Szép időben menjünk kirándulni vagy hosszú sétákra parkokba, erdőkbe (akár piknik kosarat is vihetünk magunkkal!). Gyűjtsünk elhullott leveleket, erdei bogyós ágakat, csupasz gallyakat, vesszőket, gesztenyéket, tobozokat, diókat, mogyorókat stb stb. A leveleket könyvlapok között szárítsuk ki. A lapos és száraz levelekből –  natúron vagy lefújva – gyorsan készíthetünk egyszerű díszeket, pl gyertya-alátétet, asztali díszt, függőket. Felhasználhatjuk őket dísztálakhoz (mogyorók, diók, gesztenyék, tobozok alatt), gyertyák dekorálásához, gyümölcstálak díszítéséhez (alma, füge, körte, mini sütőtök mellé). A természetben talált elemeket nem csupán őszi dekorációként tudjuk felhasználni, hanem eltehetjük későbbi karácsonyi díszek készítésére is.

Őszi gyümölcsökből, termésekből is remek dekorációkat lehet készíteni. Grillezzünk alma és narancs szeleteket – kombináljuk diókkal, mogyorókkal, és faháj darabokkal. Remek illatosító a lakásban! Mini sütőtökökből készíthetünk mécseseket, dísztálkákat – a nagyobbakat felhasználhatjuk vázaként, de akár„tányérként” is krémlevesek, fondu tálalásához! Természetesen Halloween napján nélkülözetlen egy házilag készített töklámpás! Gesztenyéből és gyufából készíthetünk gyerekekkel bábukat, amikkel az ablakpárkányokat díszíthetjük. Készíthetünk gesztenyével és egyéb termésekkel koszorút is.

Ehető dekorációk

Készítsünk ehető őszi dekorációkat – kombináljunk kekszeket, sült gesztenyét, sült almát, aszalt gyümölcsöket, diót és mogyorót (pl diós darabok). Ezekből készíthetünk dísztálakat vagy függőket (pl az ablakba) Ne feledjük a gyerekeket is bevonni az ehető díszek készítésébe! Süteményekhez, őszies ételekhez íme néhány tuti recept.

Lakberendezés

Otthonunkat is ősziesítsük egy kicsit – díszpárna huzatokat cseréljük le melegebb textilekre és őszi színekre. Alkalmazzunk bársony, gyapjú, szőrös, tollas textileket. (Tipp: díszpárna huzatokat nagyon könnyű varrni, fél óra alatt elkészül, ezt hamarosan részletezzük). Vegyük elő a téliesített meleg takarókat, paplanokat, dunnákat – érdemes befektetni egy szép, meleg  ágytakaróba is, amivel persze önmagunkat is melegíthetjük! Az ősz színei: mustársárga, borostyánsárga, vörös, vörösbarna, sötétbarna, réz – valójában hasonlítanak a kínai dekoráció színskálájára, így ha a pekingi olimpiai játékok alatt megtetszett a kínai irányzat, itt a lehetőség a megvalósításukra! Továbbá alkalmazzunk nagy, színes üveg, fa, bőr vagy kő dísztálakat, vázákat – ezeket dekoráljuk a fenti ötletek alapján, vagy tegyünk bele gyertyákat, égő-füzéreket (hangulatos estékhez).

Végezetül, egy kis őszi dekorációval nem csupán az otthonunkat, de a munkahelyünket is hangulatosabbá varázsolhatjuk!

Őszi díszek lépésről lépésre

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .