január 23., kedd : Rajmund & Zelma

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Őszi tisztítókúra

November 12, 2010  
kategória Egészség, Életmód, Otthon

Méregtelenítést minden évszakban érdemes tartani. Ősszel azonban nem csupán szervezetünk megtisztítása a cél, hanem az immunrendszerünk erősítése is. Azonban nem elég, ha csak a táplálkozásunkra koncentrálunk, ugyanis a környezetünk is befolyásolja szerveink optimális működését. Az őszi tisztítókúra tehát egy több-dimenziós program..

Ételek-italok

A leghatásosabb méregtelenítő módszer a léböjt. Azonban ősszel a szervezetünk kiadósabb, nehezebb ételekre vágyik, amit nehéz leküzdeni. Így ősszel érdemesebb egy három napos vagy egy hetes méregtelenítést tartani, amely alatt ételeket is lehet fogyasztani. Ősszel vizet is nehezebb magunkba erőltetni – azonban frissen préselt zöldséglevek, gyümölcslevek, gyógynövényteák és melegítő vegán levesek  is folyadéknak számítanak. Többet az őszi méregtelenítés cikkünkben lehet olvasni – alkalmas receptek a méregtelenítő címke alatt találhatók.

Bőr- és testápolás

A bőrünkről sokszor elfelejtkezünk – pontosabban mindenféle kozmetikai termékekkel „ápoljuk”,  miközben el sem olvassuk az apróbetűk alatt felsorolt tömérdek vegyszert. A bőrünk a legnagyobb szervünk. Egyre több tanulmány bizonyítja azt, hogy a testápoló szerekből sokkal több potenciálisan káros vegyszer szívódik fel a vérünkbe, mint a kutatók eddig gondolták, és amit a kozmetikai ipar elismer. A bőrünk funkciója az, hogy a szervezetünket külső behatásoktól és káros anyagoktól megvédje. Ezt a funkciót csakis akkor tudja optimálisan ellátni, ha nem terheljük mindenféle kencével, tisztítószerrel. Naturális bőrradírt, pakolást, krémeket nagyon könnyen lehet házilag készíteni- bőr hidratálóként kiváló a legtöbb szűz (azaz hidegen sajtolt) növényi olaj (pl shea vaj, kókuszolaj, mandula olaj, de még az olívaolaj is!).

Méregtelenítés alatt a bőrünk fontos szerepet játszik a toxikus anyagok eltávolításban – jobban izzadunk, pattanásos lesz a bőrünk. Ezt a természetes tisztítást elősegíthetjük, sőt fokozhatjuk is a következő kezelésekkel: bőrkefélés, bőrradír, szauna, masszázs, iszap- és hínárpakolás, tengeri só fürdő. A salaktalanítás serkenthető kolon-hidroterápiával (de évente csupán egyszer tegyük ezt, ugyanis a vízsugarak a bélfal védőréteget is lemossák, ezáltal gyengítik a hasznos mikroflórákat). Tüdőnk megtisztításához fontos a friss levegő, így egy tisztítókúra alatt sétáljunk sokat egy parkban vagy erdőben.

Környezet

A modern élet velejárója, hogy nap-mint-nap többnyire modern, szintetikus anyagokkal érintkezünk a közvetlen környezetünkben – az otthonukban, a munkahelyükön, boltokban, éttermekben, közösségi helyeken stb. Egy méregtelenítés azonban nem hatásos, ha közben a járólapok ragasztóját vagy furnézott, lakkozott, festett bútorokból felszabadult toxikus gázokat lélegzünk egész nap, vagy szintetikus légfrissítőkkel spricceljük be a lakterünket! Fontos, hogy minden beltérben szellőztessünk minden nap legalább fél órát – még akkor is ha kegyetlen hideg van! Takarítsunk, mossunk és illatosítsunk természetes alapanyagokkal. A következő cikkek segíthetnek a közvetlen környezetünk méregtelenítésében:

Szabadban

Ősszel egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, hiszen egyre hidegebb az idő, és egyre rövidebbek a nappalok. Méregtelenítés alatt különösen fontos a friss levegő és a mozgás. Éppen ezért, (és annak ellenére, hogy nehezebb, mint nyáron), az őszi méregtelenítés alatt legalább fél órát mozogjunk friss levegőn (ez lehet tempósabb séta, biciklizés, hegymászás, úszás, futás stb). DE!  Az őszi tisztítókúra nem fogyókúra, de fitness program sem, nem szabad megerőltetni az amúgy is „elfoglalt” szervezetünket!

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .