december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Párolt zöldségek

A hagyományos magyar étrendben nem igazán népszerű a párolt zöldség. Kár, ugyanis a párolás a legegészségesebb főzési módszer, különösen zöldségek esetében. Továbbá párolt zöldségek készítése roppant egyszerű, és remekül passzol a mai felpörgött életmódba..

Párolt zöldségek előnyei

Nagyon sok magyar ember fanyarog natúr párolt zöldségeket látván – éppen ezért a „párolt” zöldségeket leginkább olajban párolva, túlfűszerezve, öntettel vagy szósszal fogyasztjuk, és többnyire szétfőve. Pedig a (legtöbb) párolt zöldség úgy a legegészségesebb, ha sótlan vízgőz felett pároljuk, és ha harapós marad, azaz nincs átfőve teljesen. Ehhez persze felnőttkorban nehezen lehet hozzászokni – éppen ezért különösen fontos, hogy gyermekeink számára rendszeresen készítsünk igazi párolt zöldségeket.

Továbbá párolt zöldségeket nagyon könnyen fel lehet dobni egészséges öntettel, friss zöldfűszerekkel, citrus gyümölcsök levével vagy reszelt héjával, morzsált feta vagy kecskesajttal.

Párolt zöldségek készítése

A párolt zöldségek fogalmát sokan összekeverik a főtt vagy sült zöldségekkel. A párolás azt jelenti, hogy a zöldségek a párában puhulnak meg. A pára azonban nem csupán vízgőz lehet, hanem leves vagy savanykás lé, pikáns mártás, bor stb gőze is –  vagy a zöldség saját leve. Két alapvető párolási módszer létezik:

 • Vízgőz felett –  valójában ez az igazi párolás. A lényege az, hogy a zöldség nem sül és nem fő, azaz nem érintkezik a folyadékkal. Egy pároló edény általában két részből áll – az alsó edényben forraljuk a folyadékot, a felső, lyukacsos edényben a keletkezett gőzben párolódik a zöldség, amit egy fedővel letakarunk. Manapság léteznek elektromos párolók, de a legegyszerűbb és legolcsóbb párolóedény a kínai bambuszkosár, amely valószínűleg tökéletesen passzol az egyik lábasunk peremére! Továbbá létezik még pároló kosárka, amely a legtöbb lábasba beilleszthető.
 • Dinsztelés – a zöldségek saját levében való párolása, kevés zsiradékkal kiegészítve. Ehhez a módszerhez vastagaljú (és  persze fedeles) edényre van szükség, amelyben a zöldség nem ég könnyen oda. Figyelem: a dinsztelés nem egyenlő a sütéssel, ugyanis alacsony hőfokon történik, lassan és fedő alatt!

Tippek

 • A párolófolyadékot ne öntsük ki, használjuk fel alaplevesek, szószok készítéshez – hidegen remek méregtelenítő ital lehet.
 • A párolóvízbe nem szükséges sót tenni, különösen, ha a zöldségeket fűszeres öntettel vagy szósszal kombináljuk.
 • Párolás előtt a zöldségeket alaposan mossuk meg – hámozás a legtöbb esetben nem szükséges.
 • A zöldségeket általában szeletelve, aprítva pároljuk – de némely zöldség egészben is párolható (pl bébi kukorica, bébi cukkini, bébi póréhagyma, cukorborsó stb).
 • A legtöbb zöldség alkalmas párolásra, bár gumós zöldségeket érdemes vékonyan felszeletelni vagy kockákra, csíkokra vágni és inkább dinsztelni. Kemény héjú zöldségek (pl sütőtök) vagy puha húsú gumós zöldségek (pl édesburgonya) remekül párolható vízgőz felett is!
 • Párolás során vigyázzunk arra, hogy a zöldségek ne legyenek mállósak, túl puhák. Kissé harapósan az igazi.
 • A párolt zöldségek sokkal egészségesebbek, mint a főtt vagy sült zöldségek, mert a tápanyagok nem főnek ki a zöldségből. Továbbá az ízanyagok sem távoznak, így intenzívebb marad a zöldség íze.
 • Párolt zöldségeket tálalhatjuk natúron, de könnyen és gyorsan feldobhatjuk szószokkal, mártásokkal, morzsált-reszelt sajttal, zöldfűszerekkel, gyümölcs és zöldség levekkel, ecetes öntettel stb. Zöldség pácok, öntetek>>
 • A maradékot felhasználhatjuk saláták, rizottó, omlett, tésztás ételek készítéshez vagy, pizza, leveles tészta feltétként. Kombinálhatjuk szaftos vagy maradék húsokkal, halakkal is – így sokak számára talán könnyebb lesz hozzászokni a ropogós zöldségekhez.
 • Fogyasszuk rendszeresen egy egészséges étrend keretében – továbbá ideális diétás, fogyókúrás étrendekben is. Egészséges az, ha egy főétel mellé legalább két-három különböző köretet tálalunk. Ezek egyike legyen párolt zöldség.

Párolt zöldség receptek

A fenti tippek után íme sok finom párolt zöldség recept.

Egyéb főzési –sütés módszerek zöldségekhez (receptekkel)

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .