április 28., péntek : Valéria

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Pesto

április 21, 2008  
kategória Alapételek, Egyszerű, Nemzetközi, Receptek

PestoA pesto az olasz konyhából származó közkedvelt termék, ami sokoldalúan használható fel. Konyhakész változata élelmiszerüzletekben megvásárolható, de a pesto hívőknek érdemes házilag elkészíteni. Az “eredeti” szárított paradicsomos és bazsalikomos mellett – üzletekben elsősorban ezeket vásárolhatjuk meg – rengeteg más variációban is elkészíthetjük a pestot, egyszerűen és gyorsan, házilag..

A következőkben négy különböző pesto változatot ajánlunk. Bármelyik pesto változat kiválóan alkalmas alapételként arra, hogy sokféle étel elkészítéséhez felhasználjuk.

Paradicsomos (vörös) pesto hozzávalók:

  • 15 dkg szárított paradicsom olajban
  • 2 ek rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek fenyőmag
  • 2 ek parmezán
  • 1,5 dl olívaolaj

Bazsalikomos (zöld) pesto hozzávalók:

  • 2 maréknyi friss bazsalikom levél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek fenyőmag
  • 2 ek parmezán
  • 1,5 dl olívaolaj

Medvehagyma (zöld) pesto hozzávalók:

  • 1 (kisebb) csomag medvehagyma
  • 4 ek dió
  • 4 ek pecorino
  • 1 dl olívaolaj

Koriander (zöld) pesto hozzávalók:

  • 10 szál koriander
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 125 ml olívaolaj
  • 3 ek szezámolaj
  • 4 ek parmezán

Elkészítés:

A hozzávalókat szükség szerint mossuk, szárától megtisztítjuk, szárazra töröljük, és nagyobb darabokra vágjuk.  Elektromos aprítógépben (vagy pürésítővel) pépesítjük a paradicsomot, illetve zöldfűszereket az olajjal, illetve fokhagymával (kivéve medvehagyma, ott a fokhagyma inklusive) és a magokkal. A végén keverjük bele a reszelt parmezánt vagy pecorinót. Szükség szerint olaj hozzáadásával hígíthatjuk. Steril üvegekbe töltjük, és hűtőszekrényben tároljuk.

Tippek:

  • Zöld pesto készíthető petrezselyemzölddel is. Dióval kiegészítve a legolcsóbb pesto verzió. De pesto készíthető rukkolával is, sőt, lehet más kedvenc zöldfűszerrel is próbálkozni.
  • Pecorino vagy parmezán, fenyőmag vagy dió közül használhatjuk azt, amelyik épp rendelkezésünkre áll. Fokhagyma mennyiségét alakíthatjuk ízlés szerint.
  • Az aprítást, pépesítést ne végezzük túl sokáig, mert a fűszerek veszítenek aromájukból.
  • Használjunk a pestohoz jó minőségű olajat és friss reszelt sajtot!
  • Számtalan módon használhatjuk fel a pestot: pl. tésztát előírás szerint megfőzünk, pestoval összekeverjük, esetleg reszelt parmezánnal megszórjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, borsozzuk, és máris kész a finom tésztaétel. De tehetjük szószokba, krémlevesekbe, salátaöntetekbe, tálalhatjuk grillezett vagy sült húsokhoz, halakhoz és zöldségekhez, héjában sült krumplihoz, de felhasználhatjuk szendvicsek készítésénél is. A koriander pesto kiváló kiegészítő lehet ázsiai jellegű ételekhez!
  • Hűtőszekrényben, légmentesen lezárva tároljuk, mielőbb (pár hét) használjuk fel. Mindig tiszta kanállal vegyük ki a tálból a szükséges mennyiséget. Érdemes kevés olajjal lefedni a tetejét, hogy ne száradjon ki és megőrizze aromáját.

Receptek pestoval:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .