január 23., kedd : Rajmund & Zelma

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Pezsgő tippek

September 28, 2008  
kategória Italok, Receptek, Ünnepek

PezsgőA pezsgő az egyik legnépszerűbb ünnepi ital, bár manapság nem csupán ünnepeken vagy vendégváró alkalmak keretében isszuk, hanem aperitif-ként vacsora vagy ebéd előtt, délutáni teázás vagy egy különleges reggeli kiérőjeként stb. Azonban sokak számára nehéz feladat a pezsgős üvegek tucatjai közül az alkalomnak megfelelőt kiválasztani a pultról. Íme néhány tipp segítségül.. 

Először is, nagy különbség van pezsgő és pezsgő között. Az igazi pezsgő dupla erjesztéssel készül –  a második erjesztés a palackban, néhány gramm cukor és élesztő hozzáadásával. Ezt a módszert nevezik hagyományos módszernek,  franciául  „méthode traditionelle vagy „méthode champenoise” (az utóbbi kifejezést az EU betiltotta). Azonban nem csupán francia pezsgők készülnek ezzel a módszerrel, hanem a legtöbb spanyol Cava, a dél-afrikai Cap Classique és némely magyar pezsgő is (az amerikai pezsgőerjesztés viszont eltér az európaitól!). A pezsgő erjesztése minimum másfél év – sokszor minimum 3 év is lehet.  (Jó tudni: a pezsgő erjesztést az angol  Christopher Merret találta fel a 18. században, majd a francia Dom Perignon tökéletesítette 40 évvel később!). Továbbá létezik vintage és non-vintage pezsgő. A legtöbb pezsgő non-vintage, amely azt jelenti, hogy több év terméséből készül – a vintage pezsgőben a szőlők minimum 85%-a ugyanannak az évnek a termése. A vintage pezsgő így jóval drágább – főleg, ha egy adott év kitűnő terméssel rendelkezett.

A legtöbb modern pezsgő viszont nagy acél tartályokban készül, amelyekben szén-dioxid befecskendezésével erjesztik a bort – ezt a módszert Charmat method-nak vagy Cuvee close-nak hívják. Így készül a legtöbb német Sekt, az olasz Spumante (Prosecco, Asti), az orosz pezsgő és a francia Mousseux pezsgő is.

Champagne

A francia Champagne nem feltétlenül a legjobb pezsgő – csupán azt jelenti, hogy a pezsgő Champagne provinciából származik. Egyéb francia pezsgőket, amelyek nem a Champagne tartományból származnak, de „méthode traditionelle” erjesztéssel készülnek,  Crémant-nak hívják – ezek ugyanolyan finomak lehetnek, mint a Champagne, és jóval olcsóbbak. Dettó a Cava.

Eredetileg minden pezsgő édes volt – az angol arisztokrácia számára készítettek először száraz pezsgőt 1876-ban a franciák – ez a modern Brut pezsgő hivatalos születésnapja. Manapság a cukortartalomtól függően három alappezsgő különböztethető meg – száraz (brut vagy sec), fél-édes (demi-sec) és édes (doux).  Tovbbá létezik még Extra-sec, Extra-brut és Brut natural.

Tippek

  • Vásárláskor alaposan tanulmányozzuk a pezsgős üveg címkéjét  –  ne dőljünk be francia és olasz kicifrázott címkéknek. Ha nincs ráírva ,hogy „méthode traditionelle”, vagy “palackban erjeszett” vagy “hagyományosan erjesztett“– az nem igazi pezsgő, csupán szénsavas fehérbor – tehát ne fizessünk érte nagy összegeket.
  • A francia Champagne pezsgők közül a leghíresebb a Dom Perignon, Bollinger, Moet & Chandon, Krug  – a legsikkesebb (és az egyik legdrágább) pezsgő jelenleg a Cristal. Tutitippek kedvence a Veuve Cliquot és Louis Roederer Rosé. A legtöbb spanyol vintage Cava vagy francia Crémant ugyanolyan finom, és harmad annyiba kerül. 
  • A pezsgős üveget hűvös pincében (7-9 fokon) tároljuk horizontális pozícióban – hűtőszekrényben nem szabad tárolni (maximum lehűteni bontás előtt). Ne fogyasszuk túl hidegen sem – pince hőmérséklet az ideális. Bontás után tegyük az üveget egy jeges vödörbe. A pezsgőt ne tartogassuk évekig a pincében – non-vintage pezsgő max két évig jó, utána megromlik. Némely vintage pezsgő (termésévtől függően) azonban 10-15 évig is elállhat.
  • Az igazi pezsgőt fogyasszuk ünnepeken vagy speciális alkalmakon, de lehetőleg önmagában, azaz ne keverjük más italokkal. Néhány híres pezsgős koktélt érdemes kipróbálni (de ne a legdrágább pezsgővel!) Ilyen pl  Bucks Fizz – narancslé és pezsgő fele-fele arányban (Tipp:remek pezsgős reggelihez); Black Velvet  –  csapolt Guiness és pezsgő fele-fele arányban; Kir Royal – pezsgő és 1tk Créme de Cassis. Nyáron a pezsgős pohárba tegyünk 1-2 szem epret, vagy málnát!
  • Az olcsóbb, szénsavas pezsgő kiváló pezsgős koktélok, pezsgős sütemények, szószok és mártások készítésére. Íme néhány tuti pezsgős koktél receptje>>
  • A pezsgőt hagyományosan kehelypoharakból fogyasztjuk, azonban a hosszú kúpalakú (flute) pohár nem csupán elegánsabb, de praktikusabb is, mert a poharat lehet a talpánál vagy a száránál fogni, azaz a tenyerünk nem melegíti fel az italt. A pezsgőspohár legyen szép, üveg vagy kristály – pezsgőt (igazit) soha ne igyunk műanyag pohárból!
  • A pezsgő afrodiziákumként is fogyasztható – különösen eperrel tálalva serkenti a sexuális vágyakozást – lásd vágykeltő ételek.
  • Utoljára, de nem utolsó sorban – az igazi pezsgő kalóriatartalma a legalacsonyabb az alkoholos italok közül, így akik az alakjukra vigyáznak, nyugodtan ihatják bűntudat nélkül. Persze mértékkel – bár sokan esküsznek arra, hogy (a kelleténél) több pohár Champagne után sem lesznek másnaposak! Hmmm…

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .