november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Pezsgős citromtorta

March 11, 2010  
kategória Nemzetközi, Receptek, Ünnepi

Pezsgős citromtortaA citromtorta az olaszok egyik kedvenc süteménye, különösen Szicíliában népszerű. A következő pezsgős citromtorta Prosecco-val készül, amitől a tészta könnyűvé és ünnepiessé válik..

Hozzávalók

  • 15 dkg liszt
  • 6 nagy tojás
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek olívaolaj
  • 1.5 dl Prosecco
  • 3 citrom reszelt héja
  • 1 citrom frissen csavart leve
  • 0.5 tk vaníliaeszencia
  • 1 tk sütőpor
  • Porcukor, vaj (vagy margarin)

Elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A tojásokat két keverő tálba kettéválasztjuk. A tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, majd belekeverjük a pezsgőt, citromhéjat, citromlevet és vaníliaeszenciát. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, óvatosan elkeverjük.
  3. A másik tálban egy elektromos habverővel kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Egy kanálnyit a pezsgős masszához adunk, majd belefordítjuk a maradék habot.
  4. Az elkevert habos masszát egy kivajazott tortaformába öntjük, eligazgatjuk, majd a bemelegedett sütőbe tesszük. 180 fokon 25 percig sütjük, majd 150 fokon további 20 percig.
  5. Kinyitjuk a sütő ajtaját, és a sütőben hagyjuk kihűlni (így nem esik össze).
  6. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

Tippek

  • Ideális tavaszi sütemény – remekül zár egy vendégváró vagy családi ebédet.
  • Remek húsvéti sütemény is lehet.
  • A maradékot fogyasszuk délutáni teázás kísérőjeként – különösen pezsgős teázás mellé.
  • Ha marad még harmadnap is belőle – készítsünk trifle-t a maradékból (ideális a citromos trifle alaptésztájához)!
  • A pezsgős citromtorta egy egyszerű olasz recept, de magyar pezsgővel is el lehet készíteni. Pezsgő tippek>>

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .