május 04., szerda : Flórián & Mónika

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Piskóta recept

május 22, 2009  
kategória Receptek, Sütemények

Piskóta receptA következő piskóta recept egy olyan alaprecept, amely felhasználható torta alapként, de akár piskótatekercs készítéséhez is. Ízlés szerinti töltőkrémmel finom házi süteményt készíthetünk belőle, számtalan verzióban. A tökéletes eredményhez – különösen kezdőknek – ajánlott lehet néhány tipp megfontolása..

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • csipetnyi só
  • 18 dkg (finom) kristálycukor
  • 18 dkg liszt

Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet és a cukrot kimérjük.
  2. A tojások fehérjét a sóval habosra verjük. Hozzáadjuk kanalanként a cukrot, és kemény habbá verjük. A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztet beleöntjük (esetleg egyszerre beleszitáljuk) és lapáttal, vagy kanállal beleforgatjuk.
  3. A masszát előkészített 26 cm átmérőjű kerek formába öntjük. 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Felhasználás:

  • A fenti piskóta alaprecept alkalmas töltött torták, gyümölcsös sütemények, vagy piskótatekercs készítésére is. A kész piskótát két vagy három részre vágva megtöltjük, vagy piskótatekercsként krémmel, lekvárral megkenve feltekerjük. Piskótatekercs receptek>>
  • A fenti piskóta ideális torták készítéséhez, amelyeket különböző töltőkrémmel (vajas, joghurtos, túrós, stb.), lekvárral, és esetleg gyümölccsel megtöltünk, ízlés szerinti bevonattal tálalunk. A piskóta recept alternatívája lehet a vizes piskóta. Bár gyümölcsös süteményekhez, vagy gyümölcstortához is felhasználhatjuk, különösen gyümölcstortákhoz érdemes lehet szaftos, de kevésbé puha tésztájú alapot használni. Gyümölcstorta receptek>>
  • Az alap-piskóta vagy maradék gyümölcsös piskótatekercs ideális trifle készítéséhez. Trifle receptek>>

Tippek:

  • A tojás ne legyen hideg. A lisztet és a cukrot is átszitálhatjuk. A liszt átszitálásától a tészta lazább lesz. A cukor lehet porcukor, vagy finom szemcséjű kristálycukor. Ha nem is szitáljuk át a porcukrot, csomós ne legyen.
  • A piskóta átsült, ha tetejét óvatosan megnyomva rugalmasnak érezzük (vattaszerű), és a tepsi vagy sütőforma szélétől elvált. Természetesen tűpróbát is végezhetünk.
  • Ha szétválasztott tojásokkal dolgozunk, mindig óvatosan válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját, sárgája ne kerüljön a fehérjébe, így ugyanis nem tudjuk kemény habbá verni. Ha mégis megtörtént, próbáljuk meg kiskanállal kiszedni. A hab legyen valóban kemény.
  • Ha kisebb méretű tortát készítünk, vagy olyat, amelybe vastag krém kerül, csökkentsük a tojások mennyiségét pl. a felére és ennek megfelelően (tojásonként 3-mal szorozva) használjunk lisztet és cukrot.
  • A piskótához alapesetben nincs szükség sütőporra, a felverés közben a masszába kerülő levegő emeli meg a tésztát. Ezért is fontos, hogy a lisztet óvatosan forgassuk a masszába, hogy a levegő ne illanjon el.
  • Csak a már teljesen kihűlt piskótát szeleteljük és töltsük. Tortáknál érdemes ideális esetben akár 1 napot is várni ezzel.
  • A tésztába a liszt mennyiségét megfelelő adaggal csökkentve 3 ek szitált kakaót is tehetünk.
  • A tésztát igyekezzünk minél gyorsabban összeállítani és sütőbe juttatni. Az állástól a levegő elillan belőle.
  • A sütőforma alját vajazzuk-lisztezzük ki, vagy borítsuk be megfelelő méretű sütőppapírral.
  • Csak tiszta, zsírmentes eszközöket használjunk a massza készítéséhez.
  • A fenti piskóta recept elkészíthető más piskóta készítési módszerrel is.  Az általunk javasolt optimális eredményt biztosít és egyszerű is.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .