december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Piskóta

PiskótaA semleges ízű, könnyű és laza piskóta a legnépszerűbb sütemények készítéséhez használható tésztaféle. Felhasználhatjuk torták és piskótatekercs készítéséhez is. Ha rutinosan és biztosan tudunk legalább egy piskótamasszát elkészíteni, már nyert ügyünk van, hiszen töltelékekkel sokféleképpen variálható. A rutin elérésében néhány hasznos tipp is segíthet..

Bár konyhakész, pontosabban további felhasználásra kész torta alapot különböző méretben és formában gond nélkül megvásárolhatunk, a tökéletes és ellenőrzőtt végeredmény érdekében javasoljuk a tészta házilagos elkészítését. Néhány alapvető hozzávalóra, és szintén korlátozott számú bevált receptre van csak szükség, hogy a legkülönbözőbb ízletes házi süteményeket el tudjuk készíteni. Piskóta sorozatunkban összegyűjtött hasznos tippek és bevált, sokszor kipróbált receptek ebben nagy segítséget nyújthatnak.

Hozzávalók

A lágy és könnyű piskótamassza elkészítéséhez csak tojásra, cukorra és lisztre van szükség, azaz nincs benne zsiradék, lazítóanyag. Állagát a tojásoknak és a benne lévő levegőnek köszönheti. Fontos azonban, hogy a tojás friss legyen. A tészta összeállításához nincs sok időre szükség. Legegyszerűbben kézi mixerrel verhetjük fel a tojásokat, és juttathatjuk a legtöbb levegőt a masszába. A lisztet és a fehérjehabot azonban lapáttal vagy kanállal adjuk a masszához. Csipetnyi sót minden tésztához adhatunk, illetve a liszt egy része helyett étkezési keményítőt is használhatunk.

Sütés

Általában valamilyen sütőformát használunk, amely alját kivajazzuk+lisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük. A sütési hőmérséklet 175-200 fok lehet, akárcsak a sütési idő, függ a mérettől, sütőtől, formától, tészta vastagságától.

Alapreceptek

Egy piskóta alapmassza kerek vagy szögletes formában is megsüthető, azaz torta vagy akár rolád is készíthető belőle. A felhasználni kívánt tojások száma függ attól, milyen méretű és/vagy vastagságú piskóta alapra van szükség, illetve milyen jellegű tésztát készítünk (vizes piskótához kevesebb tojás kell). Finom piskótamassza esetén egy roládhoz vagy 26 cm átmérőjű tortához 5-6 tojásra is szükség van, míg egy javarészt krémmel töltött (pl. joghurtos) vagy gyümölcsös tortához elegendő lehet 3 tojással készült alap. Alaparányokat tekintve finom piskótamasszához számolhatunk tojásonként 30 gramm liszttel és cukorral, ez megkönnyíti az adagolást. Ugyanakkor minden piskóta alapsüteményhez van bevált alaprecept is, amely a fentiektől eltérhet, így ilyeneket is javasolunk. (Ezek a mi bevált receptjeink, amelyektől eltérő receptek természetesen hasonlóan finomak lehetnek.)

A piskóta alaprecepteket hasznos tippekkel kiegészítve a következők szerint csoportosítottuk:

Elkészítési mód

Az elkészítési módot illetően három módszer lehetséges, kettő esetében szétválasztott tojásokkal, míg a harmadik esetben egész tojásokkal készül a massza.

1. módszer:  szétválasztott tojások, gyors massza: a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a cukrot kanalanként beleszórjuk, és a habot keményre verjük. Ezután belekeverjük a tojássárgájákat (esetleg egyéb ízesítőket) és a végén beleforgatjuk a lisztet.

2.     módszer: szétválasztott tojások, különösen nagyobb adag tésztánál javasolt: a tojássárgájákat a cukor egy részével habosra keverjük (esetleg egyéb ízesítőket adunk hozzá). A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabot a másik masszába forgatjuk, rászórjuk a lisztet, és lazán beleforgatjuk.

3.     módszer: egész tojások. Az egész tojásokat habos masszává keverjük a cukorral (esetleg egyéb ízesítővel), majd belekeverjük a lisztet.

(A finom piskóta mellett a vizes piskóta – értelemszerűen víz hozzáadásával – is elkészíthető mindhárom módszerrel). Érdemes kipróbálni, hogy kinek melyik a leginkább „kézreeső” elkészítési mód. A fenti receptekhez konkrét ajánlatot teszünk erre vonatkozóan. Bármelyik módszert is választjuk, jelentősen leegyszerűsítjük és megkönnyítjük a dolgunkat, ha a sütést az előkészítéssel kezdjük. Azaz a hozzávalókat mérjük ki, tojásokat üssük fel és szükség esetén válasszuk ketté, sütőformát készítsük elő, stb.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .