december 09., péntek : Natália

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Piskótatekercs

május 31, 2009  
kategória Gyerekeknek, Receptek, Sütemények

PiskótatekercsFormáját tekintve látványos, továbbá kedvelt és egyben ízletes sütemény a piskótatekercs. A tortákhoz képest előnye, hogy nem szükséges a töltéshez szeletelni, és gyorsabban elkészül. Mivel vékony, hamar átsül, leegyszerűbb verzióban lekvárral megtöltve rövid idő alatt elkészíthető. Íme egy bevált piskótatekercs alaprecept, amelyhez még konyhai mérleg sem kell..

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 5 ek liszt
  • ½ cs sütőpor
  • 1 cs vaníliacukor
  • csipetnyi só
  • töltelék, esetleg bevonat

Elkészítés:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a hozzávalókat kimérjük. A sütőtepsit előkészítjük, azaz sütőpapírral kibéleljük, vagy vajazzuk-lisztezzük.
  2. A tojásfehérjéket a csipetnyi sóval habosra verjük. Hozzáadjuk kanalanként a cukrot, a vaníliacukrot, ezzel keményre verjük, majd jöhetnek a tojássárgák. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a tojásos masszába forgatjuk.
  3. A tésztamasszát a tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.
  4. A megsült tésztát azonnal, azaz melegen cukorral vagy liszttel megszórt konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla és határozott mozdulatokkal feltekerjük.
  5. Ha a tészta kihűlt, kitekerjük és megkenjük a töltelékkel. Ezután óvatosan ismét (nem túl szorosan) feltekerjük, a konyharuhába csavarjuk (kivéve, ha bevonat kerül rá) és a töltelékkel lehetőség szerint állni hagyjuk.
  6. Tálalás előtt porcukorral megszórva vagy egyéb módon dekorálva, kissé ferdén szeletelve felvágjuk.

Változatok

  • Tészta: a tésztamassza gazdagítható szitált kakaóval, darált dióval, mogyoróval. A tésztaalap lehet finom piskótamassza is. Piskóta recept>>
  • Töltelék, bevonat: leggyakoribb és leggyorsabb töltelék a lekvár, amelyet higíthatunk kevés citromlével, esetleg rummal. A villával felkevert lekvárt egyenletesen a tésztára kenjük. Kb. 25 dkg lekvárral számolhatunk, amely lehet sárgabarack, de akár pikáns lekvár is. A töltelék lehet természetesen vajas, túrós vagy tejszínes krém is, amelyet ízlés szerint gyümölccsel kombinálhatunk. Lehetőség lehet ünnepi verzióhoz az is, ha a töltőkrém alá vékonyan nutellát vagy nugátot kenünk. A piskótatekercset bevonhatjuk akár tejszínhabbal, vagy a maradék töltőkrémmel. Ez a krémréteg dekorálható csíkokkal, formákkal, de megszórhatjuk dekorgyöngyökkel, drazséval, csokireszelékkel, kakaóval is.
  • Sütemények, édességek: A lekváros piskótatekercs a  leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető verzió.  Ilyen piskótatekercset használunk a charlotte készítéséhez, és felhasználhatjuk (akár maradékként is) triflehoz. Ha mignont készítenénk, a tésztát vágjuk 3 részre, a lapokat krémmel vagy lekvárral megtöltve helyezzük egymásra, majd vágjuk fel egyforma kockára és vonjuk be csoki- vagy cukormázzal.

Tippek:

  • Ha sütőpapírt használunk, szükség esetén a tepsi nyitott szélénél hajtsunk a papírból duplán peremet, így a tészta nem folyik el.
  • Ha a sütőpapír lehúzása gondot okoz, spricceljük be, vagy szilikon ecsettel nedvesítsük hideg vízzel, és így próbálkozzunk.
  • A piskótatekercs lényege a feltekerés: ne késlekedjünk, még melegen kell feltekerni a piskótát, így nem törik el, és a formáját is megtartja. Tekerjük a tésztát határozott, de nem erős mozdulatokkal. Ha mégis eltörik, vonjuk be kívülről krémmel.
  • A töltéshez a piskóta viszont ne legyen meleg. Ennek lekvár esetében nincs, de vajas vagy tejszínes krém esetében annál nagyobb a jelentősége.
  • A krém (akár lekvár, vagy más töltőkrém) ízletessé teszi a tésztát, ezért lehetőség szerint szánjunk időt arra, hogy a tészta beszívja a krémet. Így a szeletelés is könnyebben fog menni.
  • A piskótatekercs – különösen lekvárral töltve – könnyen és gyorsan elkészíthető házi sütemény, amely ideális lehet ünnepi alkalmakra, pl. gyerekzsúrra is.

Piskótatekercs receptek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .