június 28., szerda : Levente & Irén

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Pizza tippek

June 4, 2008  
kategória Egyszerű, Gyerekeknek, Parti, Receptek

Pizza házilagValószínűleg nincs olyan ember és főként gyerek, aki nem szeretné a pizzát. A vélemények ugyan eltérnek azzal kapcsolatban, hogy a tészta vékony legyen vagy vastag, és mi kerüljön rá, de ez a tényen nem változtat. Egy megunhatatlan, sokféleképpen, egyszerűen elkészíthető örökzöld étel a pizza. Íme egy alaprecept és sok-sok tipp..

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 1 csomag (7 g) instant élesztő
  • 1 tk cukor
  • kb. 3 dl víz

Pizza szósz:

Elkészítés:

  1. A langyos vízhez adjuk a cukrot és az élesztőt, keverjük el. A lisztet keverjük el a sóval. Az élesztős-cukros vizet dolgozzuk össze a liszttel úgy, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le konyharuhával, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten kb. 30 percet, amíg szépen megdagad.
  2. Amíg a tészta kel, készítsük el a szószt és a többi hozzávalót is készítsük elő. A paradicsomos szószhoz keverjük el a paradicsomot ízlés szerint zöldfűszerekkel, kevés sóval.
  3. A többi hozzávalót készítsük elő úgy, hogy már pizzára rakható állapotban legyen: hagyma szeletelve, szeletelt zöldségek, sonka kockák, szalámi szeletelve, konzerv kukorica leöblítve és lecsepegtetve, stb.
  4. A tésztát osszuk ketté. Nyújtsuk ki ízlés szerinti vastagságban, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Osszunk el a tésztán vékonyan a paradicsomos szószt, ízlés szerint egyéb feltétet.
  5. 225 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük.

Klasszikus pizzák

Ez általában paradicsomos szósz továbbá szalámi, vagy sonka, szeletelt gomba, paradicsom és hagyma, kukorica, kockára vágott paprika, végül sajt, reszelt vagy mozzarella. A szalámi lehet csípős is, de tehetünk a pizzára csípős paprikát is. Klasszikusnak számít már néhány „nemzetközi” verzió (mindenki kóstolta már a hawaii vagy mexikói pizzát, előbbi általában sonka és ananász darabokkal, utóbbi chili con carneval készül), továbbá nagy kedvencek a négy évszak, vegetáriánusoknak a sajtos, tonhalas, lazacos pizza. Ezek valamelyikét általában mindenki kedveli, így nem vállalunk nagy kockázatot, ha a vendégeknek klasszikus pizzát készítünk.

Feltétek

Tehető a pizzára természetesen más szósz is, például grillezett salsa, mascarpone és tejföl keveréke, amelybe kevés fokhagymát is reszelhetünk, esetleg krémsajt. Erre (de a paradicsomos szószra is) tehetünk konzerv (ton)halat, szardíniát, szardellát, pármai sonkát, maradék sült húst, rukkolát, kéksajtot, kecskesajtot, mozzarellát, szeletelt fügét. Használjuk bátran kedvenc zöldségünket, ez lehet akár spárga, póréhagyma, cukkíni, bármely grillezett zöldség és sokféle zöldfűszert. Ízesített olaj (pl. szarvasgomba, chili) további extra ízt eredményez, de megbolondíthatjuk a pizzát pestoval is. Ne vigyük túlzásba se a szósz, se a feltétek mennyiségét!

Pizza formák

Ha ragaszkodunk a kör alakú pizzához, olyan is készíthető, de kissé „macerásabb” és kevésbé hatékony, ha több személyre sütünk. Háromszög alakú pizza szeleteket tudunk vágni a téglalap alakú pizzából is (először vágjunk ketté vízszintesen, ízlés szerinti szélességben függőlegesen, majd a keletkező téglalapokat keresztbe). A pizza lehet azonban calzone is, ami a kör alakú pizza batyu formába kettéhajtva, de a téglalap alakú tésztát fel is tekerhetjük. Ebben az esetben a feltekert pizzát vágjuk 3-4 centiméteres szeletekre, tegyük a köröket sütőpapírra, kenjük meg kevés vízzel és így süssük meg. Pizza tekercs>> Készíthetünk a tésztából rudakat is. Ezeket tálalhatjuk antipastihoz, pestohoz, sonkaszeleteket tekerhetünk rá. A rudak 230 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsülnek, közben kenjük meg kétszer vízzel, szilikon ecset használatával. Gyerekeknek készíthetünk kb. 8-10 centiméter átmérőjű mini pizzát is.

Pizza tészta

A fehérliszt mellett próbálkozhatunk mással is. Készíthetünk akár túrós pizzát is, amikor is a túró a tésztába kerül. A tésztába is tehetünk szárított zöldfűszert, pl.oregánót. Természetesen használhatunk teljes kiőrlésű lisztet is a tészta készítéséhez, lásd egészséges pizza. Egyszerű és gyors változata a friss pizzának, ha készre nyújtott friss pizza tésztát vásárolunk és gazdagítjuk tetszés szerint, lásd egyszerű pizza.

Tippek:

  • A fenti adagból két sütőtepsi méretű (vékony) pizza lesz.
  • A pizza szószt készíthetjük melegítve is, ez főként akkor javasolt, ha hagymát és fokhagymát is kívánunk tenni bele.
  • A tésztát a fogyasztás előtt kb. fél órával kezdjük el előkészíteni. Sütőpapírra készítsük elő adagonként a tésztát, tegyük rá a szószt és a feltétet. Egy-egy adag tésztából, akár egy tepsin, különböző pizzákat is készíthetünk, így többféle igényt ki tudunk elégíteni.
  • Ha dupla adag tésztát készítünk több személy részére, ne feledjük, hogy nagy tálra lesz szükség a tészta elkészítéséhez (persze profiknak nem, ők nyújtódeszkán gyúrják össze a tésztát), és munkaigényes dolog 4 tepsinyi adag előkészítése is. Nem árt, ha felváltva készítjük a pizzát, így mindenki tud enni és beszélgetni is. Ha van két sütő tepsink és megfelelő (légkeverős) sütőnk, egyszerre két pizzát is süthetünk.
  • Amíg az első adag pizza sül, azonnal készítsük el a következőt, így nyugodtan tudunk enni, miközben az utánpótlás már a sütőben van.
  • A vékony pármai sonkát rátehetjük a már megsült pizzára is, vagy esetleg pár perccel a sütési idő vége előtt, hogy ne égjen meg. A rukkolát feltétlenül csak a megsült pizzára tegyük, és ekkor locsoljuk meg esetleg ízesített olajjal is.
  • Megfelelő segédeszközökre szükségünk lesz a gyors munkához: nyújtódeszka, sodrófa, sütőpapír, pizza szeletelő kés, lapát, vágódeszka.
  • Ha van kertünkben vagy nyaralóhelyen kemence, a kertben is süthetünk pizzát. Ez persze igényel némi előkészítést, hiszen be kell gyújtani, de nagyon hangulatos. Egy nagyobb társaság esetében készítsünk elő sok alaptésztát, helyet a nyújtásra, és tálakban mindenféle hozzávalót. Így mindenki elkészítheti a saját pizzáját.
  • pizza nyújtáshoz a tésztából formáljunk cipót (már a pihentetéshez is). A sodrófával a közepéről egyenletesen a széle felé haladva könnyen ki tudjuk nyújtani a tésztát. A pontos méretre igazítást végezzük kézzel.

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .