július 26., kedd : Anikó & Anna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Rántott patiszon

augusztus 22, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek

Rántott patiszonA tökfélék családjába tartozó patiszont (jellegzetes alakja miatt csillagtök néven is ismert) illetően megoszlanak a vélemények. Míg sokan kedvelik, sokan vannak, akik még életükben nem ettek belőle. Pedig könnyen beszerezhető, akár konyhakertben is termeszthető, olcsó és nagyon ízletes zöldség. A rántott patiszon változat mellett elkészíthetjük például főzelékként, töltve, vagy zöldségköret hozzávalójaként is.. 

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű patiszon
  • 2 tojás
  • liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • só, bors
  • olaj

Elkészítés:

  1. Rántott patiszonA patiszont meghámozzuk (ha ellenőrzött helyről származó zöldséggel dolgozunk, az alaposan megmosott héj akár maradhat is).
  2. Kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, ezeket enyhén sózzuk és borsozzuk.
  3. A tojásokat felverjük, a lisztet és a zsemlemorzsát panírozáshoz előkészítjük. A tökszeleteket a rántott húshoz hasonlóan bepanírozzuk. Bő, forró olajban edényben vagy olajsütőben kisütjük. Papír kéztörlőn lecsepegtetjük és azonnal fogyasztjuk.

Tippek:

  • A rántott hússal ellentétben javasolt azonnal fogyasztani, sem melegítve, sem hidegen nem az igazi.
  • A magokat – különösen zsenge zöldség esetében – nyugodtan elfogyaszthatjuk, azaz együtt panírozhatjuk és süthetjük a tök húsos részével. De ha valakit zavar, kivághatja.
  • Nagyon jól illik hozzá a kapros-joghurtos öntet. Ehhez egy doboz joghurtot keverjünk el 1 ek majonézzel, adjunk hozzá bőven apróra vágott friss kaprot (vagy esetleg snidlinget), sózzuk és borsozzuk. Hűtsük be tálalásig.
  • A rántott patiszont érdemes feltétlenül kipróbálni, akár húst helyettesítő fogásként is. További házias ételek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .