január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Rizs fajták

October 25, 2008  
kategória Alapanyagok, Receptek

RizsfajtákAz emberiség egyik alap élelmiszere a rizs – főleg Ázsiában és Afrikában.  Legnagyobb rizstermelők Kína, India és Indonézia. Állítólag 40 000 különböző rizs létezik – de alapvetően két csoportba tartoznak – rövid vagy hosszú szemű. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, míg a hosszú szemű rizs indiai eredetű. A rövid szemű barna rizs a legegészségesebb, a “belek szivacsának” is nevezik. Ezek a legnépszerűbb rizsfajták:

Basmati – Az indiai konyha alapételee. A Himalája lábainál termesztik már évszázadok óta. Hosszúszemű és kissé illatos  – a neve is azt jelenti, hogy az illatok gyöngye. A világ legjobb rizsének tartják – nem csoda, hogy évszázadok óta exportálják az Arab és Európai országokba. Íze aromás, kissé diós, remek ázsiai ételekhez, főleg indiai ételekhez. Basmati rizs főzése>>

Rizottó – Apró, kerek, rövid szemű rizs. Az olaszok egyik alapétele. A leghíresebb rizottó rizs az Arborio, Vialone Nano és Carnaroli, de léteznek egyéb kevésbé jó minőségű rizs fajták is, azonban rizottóhoz csakis rizottó rizst szabad használni. A rizottó rizs ideális desszertek, édességek készítéséhez is (pl a tejberizshez is). További tippek rizottó készítéséhez>>

Jázmin rizs – Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik, mert főzéskor enyhe virágaromát áraszt. Helyettesíthető basmáti rizzsel. Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló ázsiai ételekhez (pl kínai ételekhez). Pároláskor a szemek megpuhulnak, egymáshoz tapadnak – így könnyen lehet pálcikával fogyasztani. Nem ajánlott sütemény készítéshez vagy rizottó típusú ételekhez. Jázmin rizs főzése>>

Barna rizs – A barna rizs lehet rövid vagy hoszú szemű, de a rövid szemű egészsgésebb, amely kiváló méregtelenítésre. Mivel a barna rizs hántolatlan, azaz nem koptatják le a korpát és a csírát (és nem is fényezik) így magas a rost, B vitaminok, mangán, magnézium, szelén és vas tartama, így az egészséges táplálkozás egyik alapköve. Minden más rizs helyettesíthető barna rizs változattal. A barna rizst tovább főzzük, mint  hántolt rizs, de harapósan a legjobb, al dente. Ideális Piláf készítéséhez.

Fekete rizs – Indonéziából és a Fülöp szigetekről származik.  Íze mogyoróra emlékeztet, nagyon finom (külön fedényben főzött) hántolt rizzsel elkeverve vagy ázsiai rizses édességekhez. A Kínában termesztett változata nem ragadós, és nagyon finom curry mellé is – ezt néha vörös rizsnek is nevezik, mert a színe mély lila.

Vörös rizs – Rövid szemű rizs, kissé rágós, íze diós. Színe vörösebb lesz főzéskor. Nagyon finom barna rizzsel vagy jázmin rizzsel kombinálva. Tipp: ha kombináljuk egyéb rizzsel, főzzük külön  lábasban őket, mert a  vörös rizs főzőleve beszínezi a fehér vagy barna rizst! Salátákba is remekül passzol.

Vadrizs – A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy vízi fű magja. Sioux and Chippawa-ból származik. Hosszú, fekete szemű, kissé rágós és diós ízű. Tovább kell főzni, mint az átlagos rizst. Nagyon finom salátákban, levesben, vagy más rizzsel kombinálva. Továbbá nagyon egészséges – magas a protein, B6 vitamin, cink, magnézium tartalma.

Ragadós rizs – Rövid szemű rizs, glutinos tartalma miatt ragadós,  kissé nyálkás. Elsősorban Észak-Thaiföldön, Kínában  és Japánban termesztik.  A hántolt változata fehér, a hántolatlan fekete. Kínai és Thai ételekhez való, de kíváló rizs-alapú sütemények készítéséhez is. A japán fajta  kissé kerekebb és apróbb szemű, ezért ideális sushi készítéséhez, de akár tejberizshez és egyébb desszertekhez is.

Amerikai hosszú rizs – Karolinai rizsnek is nevezik, mert South Caroline-ban termeleik. Ez a legnépszerűbb rizs Amerikában. Hasonlít az Európában termelt hosszú szemű rizsre. Főzés után kissé össze tapadnak a szemek (de nem ragadnak) – és mivel nincsen se jellegzetes íze se illata, így Európai ételek mellé kiváló köret.

Opál rizs –  Gyors rizsnek vagy félkész rizsnek is nevezik, köznapi néven nem más, mint a zacskós rizs. Ez lehet barna, vagy fehér  – hosszú vagy rövid szemű rizs. Hántolás előtt a rizst a héjában félig megpárolják, így nem veszít el annyit a vitaminokból, mint a hántolt rizs. Sokszor B viamint és vasat fecskendeznek a magba.  Elkészítése könnyü – maximum 10 percig kell főzni.

Puffasztott rizs – A puffasztott rizst magas hőnyomás alatt  párolják. Könnyű és ropogós, kiváló süteményekhez, kekszekhez vagy reggeliként.

Rizspehely – remek édességek készítésehez.

Több információ tippekkel és receptekkel a rizs bejegyzésünkben találhatók.

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .