január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Rizs főzés

October 13, 2007  
kategória Alapételek, Főzőiskola, Receptek

A legtöbb ember félkész rizst vásárol, mert annak az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a fehér vagy barna rizsé. Ez való igaz. Azonban a félkész rizs íze közel sem olyan finom, mint a basmati, jázmin vagy barna rizs zamata. A rizs főzése csupán tapasztalatot és egy kis türelmet igényel..

 Először is néhány fontos tipp a sikeres rizshez:

  • Főzés előtt a rizst alaposan meg kell mosni (többszörösen mossuk át kézzel egy lábas vízben, mindaddig amíg a víz tiszta marad)
  • A rizst nem szabad sós vízben főzni
  • A rizst hideg vízben kell a tűzhelyre tenni- lehetőleg öntöttvas vagy egyéb nehéz aljzatú edényben, amely a hőt jobban tartja

Íme a rizsfőzés menete:

  1. Egy lábasban mossuk át alaposan és többszörösen a rizst, majd adjunk hozzá, a rizs tetejétől számítva, 2.5cm mélységű vizet.
  2. Teljes lángon, fedő nélkül főzzük mindaddig, amíg a víz felszívódik, és a felszínén nagy buborékok keletkeznek. (Tipp: ha hab keletkezik  a rizs felszínén, egy szűrővel óvatosan szűrjük le). Ez kb 10-15 percig tart.
  3. A tűzhelyt állítsuk le a lehető legalacsonyabb hőfokra, és fedő alatt pároljuk a rizst tovább kb 10-15 percig. Nagyon fontos, hogy a fedőt ne vegyük le ez idő alatt, különben a rizs nem puhul meg rendesen, és több az esély arra, hogy odaég.
  4. Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk pihenni még 5-10 percig tálalásig. (A fedőt továbbra se vegyük le!)

Tippek

  • Ebbe bele lehet jönni – persze jó néhány odaégés után. De ha odafigyelünk arra, hogy 2.5 cm vizet adunk a rizshez, és egy órával figyelmeztetjük magunkat a tűzhely lejjebb majd teljes lekapcsolására, akkor tuti sikeres lesz a rizs! És az eredmény valóban megéri!
  • A mellékelt illusztráció barna rizs főzését mutatja, de ugyanez a legtöbb ázsiai rizs főzési módszere is (pl jázmin, basmati). A rizottó rizs, sushi rizs, ragadós rizs főzése azonban másképpen történik, ezek leírása itt található: Rizottó; Mexikói párolt rizs; Piláf; Sushi rizs főzése, Thai kókuszos rizs
  • Az opál, vörös, vadrizs és zacskós (előgőzölt) rizsek főzése is eltérő. Mindig kövessük a csomagoláson feltüntetett utasítást. Az ázsiai hántolt rizseket teljesen másképp főzzük, mint az európai vagy amerikai opál rizseket. Többet  a különböző rizsfajtákról>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .