február 19., hétfõ : Zsuzsanna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Romantikus ételek

február 11, 2010  
kategória Párkapcsolat, Receptek, Ünnepek

Romantikus ételekA romantika egyik fontos összetevője az étkezés – akár házasság vagy évforduló ünnepléséről, egy párkapcsolat felfrissítésről, vagy egy udvarlási periódusról van szó. Minden kultúrában évezredek óta jelentőséget tulajdonítanak bizonyos ételek (afrodiziákumok) vágykeltő hatásának, de ezek nem azonosak a romantikus ételek fogalmával..

Mi a romantikus étel?

Pszichológusok és antropológusok szerint a közös étkezés, azaz az egyszerre átélt ízek, illatok élménye fontos szerepet játszik emberi kapcsolatok kialakulásában és annak erősödésében. Különösen romantikus az ételek megosztása, a közös tálból való étkezés, egymás etetése, míg az ujjak és nyelv intenzív használata erotikus vágyakat jelképez. Romantikus lehet még olyan étel is, amely különleges, egzotikus, személyre-szóló vagy speciális alkalomnak megfelelően készített és díszített.

Romantikus menü

Egy romantikus menü kialakítása nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Természetesen a kritérium teljesen más egy kapcsolat kezdetén és sok-sok év eltelte után. Továbbá egy nő és egy férfi lenyűgözéséhez teljesen másképp kell készülni ételekkel. A következő tippek segítségül szolgálhatnak:

 • Csakis olyan ételekkel készüljünk, amit már kipróbáltunk –  egy romantikus ebéd vagy vacsora nem a megfelelő alkalom új receptek kísérletezésére.
 • Állítsunk össze egy egyszerűen kivitelezhető menüt – ha több fogással készülünk, ebből csakis egyet készítsünk frissen az étkezés előtt vagy során, a többit előre főzzük meg (pl leves, saláta, desszert vagy egytálétel előre elkészíthetők). Még a magabiztos konyhamesterek is jobban járnak, ha alapleveseket, szószokat és egyéb macerás, idő- vagy energiaigényes elemeket előző nap elkészítik – hiszen fáradtan, kimerülve nem marad energiájuk a romantikára!
 • Ha párunkat akarjuk meglepni főztünkkel – készítsük el a kedvenc ételüket vagy készítsünk valami friss, új variációt a kedvenc alapanyagaikkal (az utóbbit csakis a konyhában jártasak vállalják fel, és csakis akkor, ha partnerünk nyitott új kulináris élmények iránt).
 • Egy nő számára fontos a környezet és a dekoráció –  étkezés előtt pakoljuk el a főzés során keletkezett rendetlenséget, mosogassuk el a lábasokat, takarítsunk ki. Az asztalt borítsuk le tiszta abrosszal, terítsük meg szépen és gusztusosan. Ez nem jelenti azt, hogy át kell esni a másik végletbe, azaz nincs szükség motívumokra, lufik és gyertyák tömegére, elég csupán néhány rózsaszirom, hangulatos világítás és egyéb apró figyelmesség.
 • Férfiak számára fontos, hogy ne egy romantikus menüvel próbáljuk megreformálni az étrendjüket és kerüljük a nőies ételeket, italokat. A legtöbb férfit nem érdekli a dekoráció és a prezentáció, így ne pazaroljunk erre sok időt, pénzt és energiát!
 • Ne túlozzuk el a vágykeltő vagy egzotikus ételeket – sokszor a kevesebb a többet ér, azaz egyszerű, bevált ízek nagyobb sikert arathatnak, mint egy eltúlzott, mesterségesen kivitelezett menü.

Egy friss kapcsolat elején elég sok gondot okozhat az, hogy mivel készüljünk, hiszen valószínűleg alig ismerjük az illetőt. Íme néhány alapszabály:

 • Ha valakit meghívunk vacsorára vagy ebédre, kérdezzünk rá, hogy van-e olyan étel, amire allergiás, érzékeny vagy amit abszolút nem kedvel.  Ha lehet, puhatoljuk ki, hogy mi a kedvenc étele, és melyik nemzetközi gasztronómia érdekli.
 • Egy nőt soha ne kérdezzünk meg, hogy fogyókúrázik-e – de feltételezzük azt, hogy igen. A legtöbb nő fogyókúrázik, nyíltan vagy titokban– így készüljünk olyan ételekkel, amik könnyűek, egészségesek, diétásak, zsír- és kalóriaszegények. Természetesen erre ne fektessünk hangsúlyt, azaz ne említsük meg – egy nő észreveszi és értékeli a részleteket.
 • Ha egy férfit szeretnénk elbűvölni a konyhaművészetünkkel, akkor általában tuti sikert arat a hús, különösen a vörös húsból (marha, sertés, bárány) készült étel. Nők számára azonban biztosabb a csirke vagy a hal.
  Kerüljük az idegen ételeket – különösen a tengeri herkentyűket, kivéve, ha az illető kifejezte érdeklődését vagy szeretetét a tengeri ételek iránt.
 • Egy kapcsolat elején, vagy első randevúként érdemes egy piknikkel készülni. Egy piknik kosárba sok, különböző ételt lehet becsomagolni, valamelyik csak-csak sikert arat. Piknik tippek>>
 • Romantikus lehet egy tapas menü is – mivel sok, különböző ételből áll, így valószínű hogy néhány fogás sikeres lesz, továbbá az ízvilág nem tér el teljesen a magyaros ízektől.
 • Kerüljük a gázosodást és puffadást keltő ételeket – pl. babfélék, káposztafélék, élesztős és sajtos ételek.
 • Legyünk óvatosak a vágykeltő ételekkel – ne legyen minden fogás egyérdeműen afrodiziákumokra építve. Vágykeltő ételek>>

Romantikus receptek

A fenti tippek alapján válasszunk olyan recepteket, amiket közös tálból,  esetleg kézzel tudunk fogyasztani, ugyanakkor egyszerűen elkészíthetők. Desszertek közül a habos, csokis édességek az ideálisak. A következő  mini sorozatokban sok finom romantikus étel receptje található –  vagy kattintsuk a  romantikus címkére a bejegyzés alatt.

Aperitif

Előétel

Főétel

Desszert

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .