szeptember 22., péntek : Móric

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Rote Grütze

Német gyümülcs desszertA német konyha egyik klasszikus desszertje a rote grütze (helyesen nagy kezdőbetűvel írva). Ha nagyon le akarjuk fordítani, vörös kása lehetne a megfelelő szó, de ez messze nem tükrözi azt a finom desszertet, amit a sok gyümölcsből készülő, változatos színű és nagyon sokoldalú rote grütze – nevezhetjük vörös gyümölcs desszertnek – valójában jelent..

A rote grütze tipikusan nyári desszert, hiszen leginkább friss gyümölcsökből készül, úgy a legfinomabb. A rote grütze lehet édesség önmagában, de tálalhatjuk más süteményekhez, édességekhez is.

Alapanyagok

A klasszikus rote grütze alapanyaga piros és fekete ribizli és málna, de valójában sokféle más gyümölcsöt is használhatunk készítéséhez. A gyümölcsök folyadékkal és cukorral felfőzve és keményítővel besűrítve alkotják a desszertet, amelyben a gyümölcsök felismerhetőek (azaz nem szószerint kása). Állaga bársonyosan krémes, nem teljesen sűrű, de nem is folyékony. A keményítő (amely helyettesíthető vaníliapuding porral) és a hozzávalók megfelelő aránya gondoskodnak a kellemes konzisztenciáról. A folyadék jellemzően gyümölcslé vagy -nektár, de lehet víz vagy alkohol is. A legegyszerűbb változatba ennél több nem is kerül, de készíthetünk fűszeres-alkoholos grützét is.

Változatok

A fűszerezésen túlmenően a grützébe kerülő gyümölcsök színe alapján megkülönböztethetünk többféle grützét. Alapvetően minden megengedett, ami ízlik, de jellemzően nem kerül bele alma, körte. Leggyakoribb a vörös változata.

  • Vörös/piros: ebbe leginkább piros (bogyós) gyümölcsök kerülnek, pl. ribizli, málna, eper, cseresznye, meggy, áfonya, szeder. A különböző gyümölcsök színe és aránya befolyásolja, hogy a vörös mennyire vörös, lehet mélybordó-lila is.
  • Kék: a kék bogyósok dominálnak ebben a változatban, azaz szeder, áfonya, feketeribizli.
  • Sárga: gyümölcsei az ananász, mangó, barack, banán, dinnye.
  • Zöld: kiwi, ananász, egres.

Elkészítés

A folyadékot felforraljuk, édesítjük, sűrítjük, és beletesszük a megtisztított, kimagozott és megmosott gyümölcsöt. Azaz teljesen egyszerű! A sűrűségért felelős anyagot kevés folyadékkal simára keverjük, és a folyadékhoz adjuk, így nem lesz csomós a grütze. A fűszeresebb változatokat gazdagíthatjuk fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, ízesíthetjük alkohollal (kiválóan alkalmasak a likőrök). A felhasznált gyümölcslé jellemzően a grütze színéhez igazodik. Több recept a gyümölcsöt rövid ideig főzi is a lében, de ez leginkább ízlés- és gyümölcsfüggő. A gyümölcs széttöredezhet a grützében, de ne legyen teljesen kásás. Ne édesítsük túl, hiszen általában párosul még valamilyen édesség hozzá, a kettő együtt alkotja a tökéletes kombinációt. Frissen elkészítve a legfinomabb, hűtőszekrényben korlátozott ideig tárolható. Németországban kész változatban is kapható hűtőpultban. Elkészíthetjük mélyhűtőtt gyümölcsből is.

Felhasználás

Fogyaszthatjuk a grützét magában, esetleg egy kevés tejszínhabbal, fagylalttal, mascarpone krémmel, vaníliamártással. A tálalás meg is fordítható, azaz lehet a grütze puding vagy fagylalt öntet is. Ezen túlmenően felhasználhatjuk torták készítéshez, amikor is adhatjuk töltőkrémekhez, de omlós vagy kevert tésztájú gyümölcstorták töltete is lehet. Kiválóan passzol túrótortához, sajttortához, gofrihoz, palacsintához, kuglófhoz, brownieshoz, képviselőfánkhoz, habcsókhoz, muffinhoz, tortácskához, tejbegrízhez, császármorzsához, stb-stb. Piskótával és vaníliakrémmel, vagy habcsókkal és tejszínhabbal rétegezve triflet, illetve pohárdesszertet is készíthetünk belőle. Azaz lehet a grütze főszereplő, de akár egy másik sütemény vagy desszert kiegészítője is.

Egyszerű rote grütze

  • Hozzávalók: 50 dkg vegyes piros (bogyós) gyümölcs, 2,5 dl feketeribizli nektár, 2 ek cukor, 2 ek vaníliapuding por.
  • Elkészítés: a gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. 2 dl nektárt a cukorral felforralunk. A vaníliapuding port a maradék 0,5 dl nektárral csomómentesre keverjük, a meleg cukros nektárba öntjük, ismét felforraljuk, közben mini kézi habverővel alaposan elkeverjük. Levesszük a tűzről, és óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsöket. Lehűtve, tálakba töltve, vagy süteményekhez, öntetként tálaljuk.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .