január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Saláta receptek

March 4, 2009  
kategória Alapételek, Egyszerű, Receptek

Saláta receptA saláta ez egyik legegyszerűbb étel. Mindenkinek van legalább egy kedvence, így sokszor a bevált saláta recept felé fordulunk, pedig új alapanyagokkal, öntetekkel kísérletezni különösen izgalmas élmény lehet. A következő saláta receptek nem csupán egyszerűk, de kimondottan finomak is..

Szükséges konyhai eszközök

Egy saláta készítéshez szerencsére nem sok minden kell – egy tál, amiben a salátát elkeverjük, egy kistál az öntethez, 2 nagy saláta kanál. Zöldsalátákhoz hasznos lehet egy saláta centrifuga, az öntethez egy mini kézi habverő – de egy szűrő és villa is megteszi.

Étrend

Az egészséges étrend egyik fontos tényezője a gyakori salátafogyasztás. A saláták többsége nem csupán gyorsan és egyszerűen elkészíthető, de többségük egészséges is, főleg ha sok és különböző zöldséget alkalmazunk.

Egy saláta lehet elő- vagy főétel,  bár leginkább a köretként fogyasztjuk főtelekhez vagy szendvicsekben. A saláta nagyon változatos étel – lehet hideg vagy meleg, vegán, vegetáriánus, húsos, halas, sajtos, tésztás, rizses, gyümölcsös stb. A legtöbb saláta recept a következő elemeket tartalmazza:

  • Alapanyagok  – egy saláta alapanyaga lehet zöldlevél, zöldség, tészta, zöldfűszer, hal, hús, sajt –   valójában az  a legsikeresebb, ha különböző alapanyagokat kombinálunk. A saláta színskálája is fontos, az általános zöld hátteret dobjuk fel pirossal (pl paradicsom), lilával (lilahagyma), sárgával (kaliforniai paprika). Tipp: ne feledjünk minden zöldséget, gyümölcsöt  alaposan átmosni és lecsepegtetni! Továbbá nagyon gyorsan készíthetünk gyors salátákat maradék ételekből, különösen sült húsból vagy halból. További tippek az egyszerű saláták cikkünkben találhatók.
  • Feltét – a legtöbb salátának van egy vagy két főszereplője –  de a demokratikusabb salátákat is érdemes feldobni valami extra dísszel vagy feltéttel. Ez lehet mag, dió vagy valami zöldfűszer, de akár morzsált kecskesajt, mozzarella vagy feta is.
  • Öntet – a saláta talán legfontosabb eleme az öntet, amely lehet ecetes, olajos, joghurtos, majonézes alapú. Saláta öntet receptek>>

Saláta receptek

A következő recept gyűjteményekben sok finom saláta recept található:

Zöldséges saláták

Népszerű, klasszikus saláták

Gyümölcsös saláták

Joghurtos saláták

Tenger gyümölcsei, hal saláták

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .