augusztus 31., szerda : Bella & Erika

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Sárgaborsó főzelék

február 24, 2008  
kategória Egészséges, Egyszerű, Gyerekeknek, Receptek

A  sárga és a zöld felesborsó  a hüvelyesek legegészségesebb fajtái. Nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalmuk, de szinte teljesen zsírmentesek. A felesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges étel, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani. A felesborsó csökkenti a koleszterin szintet, alacsony glikémiás indexe  stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig megelőzheti a rákosodást..

 A  zöld felesborsó  és a sárgaborsó főzelék elkészítése azonos és roppant egyszerű. Az alábbi recept rántás nélkül készül, azaz lisztmentes – így lisztérzékenyek és diétázók számára is megfelel. 

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző nap áztassuk be a borsót.
  2. Szűrjük le a beáztatott borsót és mossuk át alaposan.
  3. A hagymát pirítsuk meg olívaolajban egy-két percig, adjuk hozzá a borsót és engedjük fel a levessel. Adjuk hozzá a sárgarépát, a babérlevelet és préseljük bele a fokhagymát.
  4. Fedő alatt főzzük pépessé kb 1 órán át. Nézzünk rá, kavarjuk meg néha-néha, ha szükséges, adjunk hozzá még levest vagy vizet.
  5. Amikor puha, vegyük ki a babérlevelet, és robotgéppel turmixoljuk össze.
  6. Díszítsük egy csipet paprikával, tejföllel vagy petrezselyem zöldjével.

Tippek

  • Némely dietetikus szerint egészségesebb az, ha a feles borsót a saját áztatott levében főzzük fel (ebben az esetben áztatás előtt alaposan mossuk át). Mások szerint a hüvelyesek főzővizét többször át kell szűrni, ha nem akarunk felpuffadni a gázképződéstől!
  • A fokhagymát a végén is bele lehet törni – nyersen. Így pikánsabb lesz az íze.
  • A feles és sárgaborsó főzelék remek babaétel, de 2 évesnél fiatalabb gyerekek számára hagyjuk ki a sót ( a leves is legyen sómentes)
  • A főzelék kiváló köret fasírozott, sült hús, kolbász, virsli mellé.
  • A sárgaborsó főzelékbe reszelhetünk egy kis szerecsendiót, vagy adhatunk hozzá paprikát, mustárt, apróra vágott friss koriandert vagy petrezselyem zöldjét is.

A zöld felesborsó és a sárgaborsó főzelék egy egyszerű, finom és egészséges főzelék. Könnyen lefagyasztható, így ha dupla-tripla adagot készítünk, többszörös gyors vacsoráról gondoskodhatunk előre. További főzelék receptek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .