december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Slambuc

September 18, 2008  
kategória Egyszerű, Receptek

SlambucA slambuc eredetileg a hortobágyi csikósok étele volt. A pusztán a szűkös főzési lehetőségek és a korlátozottan rendelkezésre álló alapanyagok következtében terjedt el és lett népszerű. Leginkább bográcsban készítjük, hadd járja jól át a szabadtéri tűz füstje az ételt (és minket is)..

Hozzávalók:

 • 25 – 30 dkg füstölt húsos szalonna
 • egy közepes fej vöröshagyma
 • 3 – 4 szem közepes burgonya
 • 25 – 30 dkg lebbencs tészta
 • 1 kk pirospaprika
 • só, bors, esetleg delikát, (csípős) piros arany

Elkészítés:

 1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a bográcsban lassú tűz fölött pirítjuk. Pár perc után (nehogy a szalonna barnára égjen) egy közepes fej apróra vágott hagymát teszünk hozzá, és üvegesre pároljuk.
 2. 10-15 perc után levesszük a tűzről, belekeverünk egy kávéskanálnyi pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, és rögtön mehet is bele 3-4 szem közepes nagyságú, apró kockára vágott burgonya. Ízesítjük sóval, borssal, esetleg delikáttal. (A sóval csak óvatosan, ha később még teszünk bele delikátot és piros aranyat is!).
 3. Amikor a burgonya félig megfőtt, beletördelünk a vízbe 25 -30 dkg lebbencs-tésztát. Jól morzsoljuk szét a kezünkkel a tésztadarabokat, ne ragadjanak össze, mert az összeragadt darabok közepe nyers marad. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy a tésztát épp ellepje. Óvatosan kevergetve lassú tűzön főzzük, szükség szerint ízesítjük (most jöhet esetleg kevés piros arany is).
 4. Amikor a tészta megpuhult és elfőtte a vizet, már csak óvatosan kevergessük. Kicsit leragad a végén, de nem baj, az a legfinomabb része, amit a bogrács aljáról kapargatunk fel. A végére éppen csak pislákoló parazsat hagyjunk, máskülönben leég az alja és csak elszenesedett darabokat tudunk felkapargatni.

Tippek:

 • Mindenképpen számoljunk azzal, hogy szabad tűzön lassabb a főzés, több időt vesz igénybe, mintha a fenti lépéseket a konyhai tűzhelyen végeznénk. De sebaj, hiszen a fimon falatok elkészültét várva a tűz mellett jót beszélgethetünk, vagy épp hallgathatunk a friss levegőn!
 • A nyári nagy melegben a bográcsozást inkább az esti órákra hagyjuk, vagy olyan végezze a főzést, aki bírja a meleget! A kissé hűvösebb tavaszi, őszi napokon azonban a melegítő tűz nagyon kellemes és hangulatos lehet napközben is.
 • Az étel – bár kevésbé hangulatosan – természetesen konyhai tűzőn, lábasban, is elkészíthető.
 • A fenti adag slambuc 4 főre elegendő.

A receptet Farkas Ildikó küldte Debrecenből. Köszönjük!

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .