február 24., szombat : Mátyás

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Spárga tippek

április 24, 2008  
kategória Alapanyagok, Receptek

SpárgaTipikus késő tavaszi zöldség, és egyben változatos konyhai alapanyag a spárga, bár Magyarországon még nem olyan elterjedt a fogyasztása, mint külföldön. Pedig egészséges, és szinte semmi kalória nincs benne. Mivel a szezon rövid (június közepéig tart) érdemes minden lehetőséget kihasználni arra, hogy változatos és ízletes egyszerű recepteket készítsünk fehér vagy zöld spárgával. Ebben szeretnénk tippekke segíteni..

Növény

A spárga megjelenését tekintve egy hosszú és vékony (vagy inkább ujjnyi vastag), fehér vagy zöld színű „elegáns” zöldség. Mindkét fajtának van egy „feje” (rügy vagy síp), ami a legízletesebb, így a legértékesebb a zöldségben, ezért a fejekre különösen ügyeljünk a főzésnél. A fehér spárga föld alatt növekszik, ezért is fehér. A szedésekor kikerül a földburokból. A földréteg fölé kerülő része zöld színű lesz. Ennek a hamis zöld spárgának azonban fehér az alja, erről felismerhető. A valódi zöld spárgát föld felett termesztik, napfény hatására lesz zöld a színe, íze karakteresebb, tápértéke is értékesebb. Spárga élettani hatásai>>

Vásárlás

A fehér spárga legyen szép fehér, fényes, egyenes, lehetőleg ne legyen repedt (néha előfordulhat, ha nagyon szaftos a spárga), barnás foltoknak nincs helye, a rügy legyen ép, kemény és zárt, a vágások helye a spárga alsó végén legyen nedves. A magas víztartalom miatt a friss spárga „csikorog” ha egymáshoz dörzsöljük. Ha a fehér spárga héja száraz, elszíneződött vagy repedt, a fej beszáradt, és a spárga alja ki van száradva, repedezett, ne vegyük meg! Azt, hogy mennyire keserű (ha az egyáltalán, léteznek nem keserű fajták is) majd csak a kóstolásnál tudjuk megállapítani. A zöld spárga legyen szintén friss, vágott alja ne legyen kemény, semmiképpen se legyen fonnyadt és héja “ráncos”.

Tárolás

A frissen vásárolt spárgát nedves konyharuhába csavarva, vagy vízbe mártást követően nejlonzacskóban max. 4 napig hűtőszekrényben eltarthatjuk. Persze a legjobb, ha azonnal felhasználjuk. Ha csak rövid ideig tároljuk, állítsuk a spárgát 2 cm vízbe, hogy az alsó vége ne száradjon ki.

Felhasználás

 • A spárgából készíthetünk levest, salátát, mártást, húsos vagy húsmentes főételt, felfújtat, de akár desszertet vagy italt is. Az előkészítést (alapvetően hámozás, végek levágása) követően a receptnek megfelelően főzzük, esetleg pároljuk vagy grillezzük a spárgát.
 • Serpenyőben kevés olajon vagy vajon megpiríthatjuk a spárgát, erre alkalmas a zsenge zöldspárga. Azonnal tálaljuk, előtte fűszerezzük. Serpenyőben is párolhatjuk a (darabokra vágott) spárgát, ha kevés fehérbort vagy húslevest öntünk alá és lefedjük.
 • A fehér spárgát hagyományosan főtt burgonyával, sonkával, olvasztott vajjal és hollandi mártással fogyasztják, őrölt borssal fűszerezve. Ezáltal nagyon egyszerűen elkészíthető elegáns ételt kapunk. Konyhakész hollandi mártás élelmiszerüzletekben, nagyobb zöldségeseknél is kapható (ez viszont már nem nevezhető fogyókúrás ételnek).
 • Előfőzött zöld spárgát, esetleg egy szelet sonkába tekerve, például mártogatós szószokkal is tálalhatunk. Zöld spárga nagyon finom étel fokhagymás olvasztott vajjal fogyasztva, amit köretként is lehet fogyasztani.
 • Ezen kívül persze rengeteg más hagyományos, de modernebb változatban is elkészíthető a spárga. Lehet főszereplő, de kiegészítő, sőt dekoráció is egy szépen terített asztalon. Zöldségsaláták>>
 • A spárga jellegzetes ízét ne nyomjuk el markáns fűszerekkel. Jól illik hozzá viszont a só, cukor, vaj, őrölt bors, citrom. Itala általában fehér bor.
 • A spárga a vágykeltő ételek egyike, ezért ideális romantikus alkalmakra!
 • A spárga kiváló alapanyag méregtelenítésre, fogyókúrára, a legtöbb diétás étrend keretében fogyasztható. Nyersen remek méregtelenítő ital lehet (de a kifőtt leve is!).

Tippek

 • Ne féljünk a spárgától! Bár nem olcsó zöldség, érdemes a szezonban kipróbálni.
 • A vásárlásnál feltétlenül ellenőrizzük a minőséget, különben nem lesz sok örömünk a spárgában. A fás spárga élvezhetetlen!
 • Ha kezdők vagyunk, próbálkozzunk először zöld spárgával, és inkább vágjunk le többet a spárga aljából a fás rész elkerülése érdekében.
 • A meghámozott spárgát amúgy megkóstolhatjuk főzés előtt, így megállapíthatjuk, hogy keserű-e (fehér spárga esetében).

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .