december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Spenót tippek

April 23, 2008  
kategória Alapanyagok, Egészséges, Receptek

SpenótAz esetek nagy részében gyerekek rémálma, és általában kevesek kedvence a spenót (vagy másik ismert nevén paraj). Pedig fontos ásványi anyagokat, vitaminokat és kalóriát alig tartalmazó zöldség. Mélyhűtött verziója mindig, a friss szezonban gond nélkül, olcsón beszerezhető vagy kertünkben megterem. A zsenge leveleket salátába is tehetjük, és egyébként nagyon sok finom spenót recept valósítható meg ezzel a zöld tehetséggel..

Bár nem tartalmaz annyi vasat, ahogyan azt hittük, vagy hisszük, de tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot és vitaminokat.  Kedvenc fűszerei a só, bors, fokhagyma és az őrölt szerecsendió. A friss levelek szárát eltávolítjuk (ez kissé időigényes), a leveleket alaposan (akár többszöri vízcserével is) megmossuk. A szárításhoz (ha szükséges) ajánljuk saláta centrifuga használatát.

A spenót fontos előnye a háziasszonyok számára, hogy friss mellett mélyhűtőtt spenóttal is elkészíthető a spenótos ételek jelentős része. Persze, ha a recept kifejezetten friss spenótot kíván meg, illetve ha módunkban áll frisset használni, vagy például saláta esetében, használjunk friss spenótot. Egyéb esetben a friss mélyhűtőttel, illetve a szintén kapható mélyhűtőtt leveles változattal is helyettesíthető, amelyet mosni és pucolni sem kell, bio változata is kapható. Sőt, létezik adagolt kivitelben is (kis kockák), így egy kisebb adagot is könnyen kivehetünk a mélyhűtős kiszerelésből. Akár natúr vagy tejszínes, leveles vagy pürésített, bio vagy nem bio változatban, de mindenképpen érdemes a műlyhűtőben készenléti spenóttal rendelkeznünk.

Elkészítési módok

  • A megszokott spenót recept “főtt krumplival és tojással” való kombinációja mellett természetesen rengeteg más étel is készíthető spenóttal, több példa található erre a Tutitippek oldalán is (pl egyszerű köretek).
  • Általában a spenótot forró vízben röviden blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük és kinyomkodjuk. Ilyenkor az eredeti mennyiség jelentősen redukálódik, a spenót ugyanis látványosan összeesik.  Adott esetben azonban egy-két maréknyi spenót is elég ahhoz, hogy tésztaszószokat, vagy sült zöldségeket változatossá tegyünk.
  • Ha salátát gazdagítunk spenóttal, használjunk zsenge (bébi) spenótot, amely szárát nem szükséges eltávolítani, de mossuk meg.

Spenót receptek

Az alábbi spenót receptek listáját folyamatosan bővítjük:

Levesek, főzelékek

Főételek

Saláták, köretek

Snack, falatok, egyéb

Tipp: ha a spenót nem saját kertünkben termett vagy egyéb leellenőrizhető helyről származik, érdemes bio spenótot vásárolni.

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .