július 20., csütörtök : Éliás/Illés

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Stollen muffin

December 20, 2011  
kategória Nemzetközi, Receptek, Sütemények, Ünnepi

Stollen tészta muffin formában történő elkészítése egy egyszerű változata a kedvelt karácsonyi süteménynek. A stollen készítésben már jártasak számára egy új, míg a stollennel ismerkedők számára viszonylag egyszerűen elkészíthető első stollen recept lehet a következő stollen muffin. A stollen muffin tésztájában túró és persze sok egyéb finomság van..

Hozzávalók:

  • 5 dkg kandírozott citromhéj (apróra vágva)
  • 5 dkg kandírozott narancshéj (apróra vágva)
  • 10 dkg mazsola
  • 2 ek rum
  • 10 dkg aprított mandula
  • 15 dkg (puha) vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1/4 – 1/4 tk őrölt gyömbér és fahéj
  • 25 dkg sovány túró
  • 40 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • tetejére: vaj és porcukor
  • 24 db muffinpapír

Elkészítés:

  1. A citrom-, valamint narancshéjat és a megmosott-lecsepegtetett mazsolát egy kis tálba tesszük, ráöntjük a rumot, összekeverjük, és állni hagyjuk. A muffin forma mélyedéseibe muffinpapírt teszünk (ezt majd kétszer kell elvégezni, illetve két formát kell használni, mivel 24 db muffin készíthető a fenti adagból).
  2. Közben a mandulát egy serpenyőben állandó keverés mellett, zsiradék nélkül megpörköljük (oda ne égjen!).
  3. A vajat és a porcukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, fűszereket és a túrót. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a krémhez keverjük. Végül fakanállal belekeverjük a mandulát és a marinált kandírozott gyümölcshéjat és mazsolát is.
  4. Enyhén lisztezett deszkán a tésztát alaposan átgyúrjuk. Kb. 5-6 dkg-os adagokat leveszünk (első két adag lemérése után már dolgozhatunk szemmérték alapján) belőle és golyóvá formázzuk. A muffinpapírokba tesszük.
  5. A muffinokat 180 fokos sütőben kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!).
  6. A kész és kissé már kihűlt muffinok tetejét olvasztott vajjal megkenjük és porcukorral vastagon beszórjuk.

Tippek:

  • A stollen muffin recept előnye, hogy egyszerű, ugyanakkor a stollenre általában jellemző várakozási idővel ellentétben akár azonnal (esetleg egy napot hagyjunk az aromák érvényesülésére) fogyasztható. Ugyanakkor az is igaz, hogy frissen a legfinomabb. Ha pár napig tárolni kívánjuk, feltétlenül tegyük légmentesen zárható dobozba, tároljuk hűvös helyen.
  • A fenti adagból 24 db muffin készíthető. Nem túl nagyok, de tekintettel a tartalmas tésztára, bőven elegendő az 5-6 dkg egy-egy muffinhoz. Ízlés szerint azonban nagyobb méretet is készíthetünk.
  • A rumot helyettesíthetjük citromlével. A fűszerekhez adhatunk még őrölt kardamomot és szerencsendiót is.
  • A stollen muffin karácsony előtt akár az utolsó napon is elkészíthető finom karácsonyi sütemény, de ideális karácsonyi rendezvényekre is. Egyenként celofánba csomagolva akár apró ajándék is lehet.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .