január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Sült csirkecomb

October 1, 2009  
kategória Alapételek, Egyszerű, Receptek

Sült csirkecombA legtöbb ember egyik kedvenc étele a sült csirkecomb. Népszerű felnőttek, gyerekek körében egyaránt, változatosan el lehet készíteni, melegen és hidegen is fogyasztható – így ideális családi étkezésre, baráti összejövetelekre, partikra, piknikre stb..

Vásárlás

Csirkecomb manapság szinte minden élelmiszerboltban, húsboltban vásárolható, kilóra vagy előre kimérve és csomagolva. A csirkecombot árulják egészben, vagy külön-külön az alsó és felső részeket.  Fontos, hogy vásároljunk tudatosan – ügyeljünk  a hús minőségére és a csirke megfelelő, lehetőleg organikus tenyésztésére. Íme néhány tipp ehhez:

 • Szín –  a kukoricával táplált csirke húsa általában sárga, a bio hús pedig fényesebb, sötétebb és szálasabb, mint a nagyüzemi csirke hús ( az utóbbi színe nagyon sápadt, szinte fehér).
 • Szag – ha lehet szagoljuk meg a húst. A nagyüzemi csirkék többsége halszagú!
 • Foltok – különösen a combokon látható a csirkék kegyetlen tartási módszere. Ha lila, vagy egyéb sötét foltokat látunk rajta, ez azt jeleni, hogy a baromfinak nem volt helye mozogni, azaz felülést kapott. Sok esetben levágják az alsó combot, illetve annak is a legalsó részét, hogy a vásárlóknak ezek a foltok ne tűnjenek fel. Foltos combokat ne vásároljunk!
 • Zsírréteg – ha a bőr alatt zsírréteg látható, az a csirke nem szaladgált eleget a szabadban, de még a telepen sem, ebben biztosak lehetünk!
 • Méret – erre nagyon vigyázzunk! A nagy, vastag combokba vizet fecskendeznek a feldolgozás során – ezzel a súlyt növelik, és csábítóbbá válik a termék. Azonban sütés során a hús vizet ereszt és összeesik, miközben fröcsög az olaj mindenfele! Kerüljük a dundi, abnormálisan vastag csirkecombokat!

Ha lehet, hagyományosan tenyészett baromfit vásároljunk, ha nem is biot, de legalább olyat, amelyik a szabadban kapirgálhatott, és rendes eledelt kapott, nem halalapút. Ezzel nem csupán a környezetünket védjük, és a nagyüzemi csirketartást utasítjuk el, de sokkal finomabb lesz az ételünk íze!

Elkészítés

A sült csirkecomb elkészítése nagyon változatos, ezért  is népszerű. Ráadásul könnyen felveszi a fűszerezés ízét, így nem muszáj előre bepácolni. Ezek az általános elkészítési módok:

 • Grillezve – akár a kerti grillsütőn, akár grill-serpenyőben vagy grill alatt a sütőben készítve, a csirkecomb ideális alapanyag grillezésre. Érdemes 30-60 perccel sütés előtt a combokat bepácolni, vagy közvetlenül sütés előtt mázzal bekenni (lásd grill pácok). Vigyázzunk arra, hogy a hús ne égjen meg, de alaposan átsüljön. Grillezés tippek>>
 • Serpenyőben –  általában panírozott, mázzal bevont vagy szószos csirkecombok készülnek a serpenyőben. Elkészítésük gyors és egyszerű, így ideális gyorsétel, bár az olajban sütés nem a legegészségesebb módszer, ráadásul elég büdös is. Rántott hús tippek>>
 • Sütőben – a legtöbb sült csirkecomb recept sütőben készül, lapos tepsiben vagy fedeles lábasban. Ennek előnye, hogy köreteket is tudunk egyszerre készíteni a hússal, akár ugyanabban a tálban, akár külön tepsiben. Sok grill recept a sütőben is megvalósítható.
 • Wokban – kínai, thai és egyéb Dél-Kelet Ázsiai konyhák a csirkecombokat wokban sütik ki forró, füstölő olajban. Sütés előtt általában a csont mentén levágják a húst, amit kockákra vagy csíkokra szeletelnek. A húst sütés közben fűszerezik, ízesítik. Kínai receptek>>

Felhasználás

A sült csirkecomb másik előnye az, hogy változatos a felhasználása, továbbá fogyasztható melegen és hidegen is. Íme néhány tipp:

 • Nem csupán grillezésre, családi ebédre, vacsorára ideális főétel, de partikra bulikra is, hiszen az alsó csirkecombot kézzel is meg lehet fogni (fóliát vagy papírtörölközőt azért tekerjünk a végére!). Főételként tálalva készítsünk mellé néhány egyszerű köretet – partikon tálaljuk mártogatóssal!
 • Gyerekek számára a csirkehús fontos fehérjebevételt biztosít – szerencsére a legtöbb gyermek kedveli, így bekészíthetjük nekik uzsonnára, ebédre az iskolatáskába. Egy egészséges gyerekzsúr egyik alapétele  lehet a sült csirkecomb.
 • A hideg csirkecomb ideális kirándulásokra, szabadtéri rendezvényekre – csomagoljuk be a piknik kosárba. Piknik ételek>>
 • A felső csirkecomb maradéka ideális saláták, szendvicsek és egyéb ételek készítéséhez – felhasználás előtt a csont mentén vágjuk le a húst vékonyan! A hideg hús nagyon finom csupán friss kenyérrel és chutney-val tálalva is!

Csirkecomb receptek

Az alábbi sült csirkecomb recept listánkat folyamatosan bővítjük:

Sült-grillezett csirkecomb

Csirkecomb zöldségekkel (egytálételek)

Ázsiai csirkecomb

Csirkecomb egyéb húsokkal (pl kolbász, szalonna)

Maradékok felhasználása

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .