január 23., kedd : Rajmund & Zelma

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Szárítás

SzárításA mosás utolsó felvonása a ruhák szárítása. Többféle szárítási módszer létezik – természetes, gépi, fűtőtesten (pl radiátoron vagy elektromos szárító állványon) stb. Nem csupán környezetvédelmi szempontból fontos az, hogy melyik módszert alkalmazzuk, de az optimális szárítás az egészségünket, ruháinkat és pénztárcánkat is kíméli..

Szárítógép

Míg az USA-ban és Európa környezettudatos országaiban a szárítógépet be akarják tiltani, Magyarországon még midig újdonságnak, sőt luxuscikknek számít. Mielőtt szárítógéppel szárítanánk a kimosott ruhákat, íme néhány tény és energiatakarékos tipp:

 • A háztartási gépezetek közül általában a szárítógép energiafogyasztása a legmagasabb. Egy átlagos szárítógép évente 850 KW-ot fogyaszt (heti 4-szeres használattal számítva). A magyar forgalmazók általában kWh-ban (kilowatt/óra) tüntetik fel a az energiafogyasztást, mert  így nem kapunk sokkot, de életmódunknak megfelelően mindig számoljuk ki a pontos energiafogyasztást!
 • Ha a háztartásunkban komolyan szükségünk van egy szárítógépre, csakis olyan készüléket vásároljunk, aminek van nedvesség-érzékelője, azaz automatikusan kikapcsol, amikor a ruhák megszáradtak. Továbbá a légkivezetéses szárítógép hatékonyabb és egészségesebb, mint a kondenzációs verzió.
 • A szárítógép hatékonyabban funkcionál, ha teljes adagot szárítunk benne (de maradjon elég hely a levegőmozgásnak); ha előbb a mosógépben magas fordulaton centrifugáljuk ki a ruhákat (ez kevesebb energiát fogyaszt, mint a szárítás); ha a szárítógépet a lakás meleg részére helyezzük (így kevesebb energiát igényel a levegő felmelegítése).
 • A szárítógép sok textília szárításához abszolút nem alkalmas, még akkor sem, ha a ruhára az van írva, hogy gépben szárítható. Különösen óvatosnak kell lennünk a műszálas, gyapjú, nyúlós anyagokkal, valamint az olcsó pamut és vászon textíliákkal – sok esetben ezek szétnyúlnak vagy összemennek.
 • A mosó-szárítógépek gőzzel, azaz meleg, nedves levegővel szárítanak, így a szárítás tovább tart, még több energiát használva. Továbbá kondenzációt okozhatnak (amely légúti betegségeket idézhetnek elő). A normál szárítógép üregének az átmérője nagyobb, mint a mosógépé – így a mosó-szárítógépben szárított ruhák gyűröttebbek lesznek, vasalásuk sokkal több időt és energiát igényel.
 • Ne pazaroljunk pénzt szárító kendőre (amely szintetikus illatósítót tartalmaz) – csupán egy nedves arctörölközőre cseppentsünk néhány csepp illóolajat, amit helyezzünk a szárítógépbe a ruhák közé!
 • Törölközők (és ruhák) úgy is puhák lesznek, ha félig száradtan tesszük őket a szárítógépbe (ezzel spórolunk az energiával!).
 • Röviden: szárítógépet csakis akkor használjunk, amikor muszáj. Szárítógép használati tippek>>

Természetes szárítás,teregetés

A fentieket figyelembe véve, ahol és amikor lehet, természetes légáramlattal szárítsunk – ideális a kert, erkély, azaz a friss levegő (télen persze muszáj a lakás belterében szárítani). Ezzel nem csupán a pénztárcánknak teszünk jót, de a környezetünket és a ruháinkat is kíméljük! Íme néhány tipp:

 • A legjobb természetes szárító a szél (nem a napsugár) – szeles időben nagyon hamar megszárad egy adag kimosott ruha.
 • Színes ruhákat ne szárítsunk napsütésben, ugyanis a nap kiszívja a színanyagokat.
 • Mivel a nap természetes fehérítő, ágyneműket, fehérneműket viszont ideális napon szárítani.
 • A kimosott ruhákat mindig rázzuk ki, igazgassuk el, majd csipesszel rögzítsük a szárító kötélre vagy állványra (különösen szélben).
 • A vasalást megkönnyíthetjük és felgyorsíthatjuk, ha a ruhákat kissé nedvesen szedjük le – természetesen ezeket muszáj egyből kivasalni, különben beposhadnak a kosárban.
 • Télen kisebb lakásokban ideális a hagyományos fregoli a fürdőszobában (de csak ha jó a ventiláció), nagyobb lakásokban szárítsunk valamelyik szobában összecsukható szárító állványon.
 • A megszáradt ruhákat mindig szellős (lehetőleg természetes anyagból készült) kosarakban tároljuk.

Szárítás radiátoron

 • Közvetlenül a radiátoron lehetőleg ne szárítsunk ruhákat – a fűtésrendszer nem tud optimálisan működni;  továbbá kondenzációt okoz, amely toxikus penészeket idézhet elő. Ráadásul a közvetlen hő árthat a textilnek.
 • Azonban a radiátor közelében nyugodtan kiteregethetünk –  ingeket vállfára helyezve az ablakba lehet akasztani a radiátor fölé.

A takarékos és természetes szárítás redukálja a háztartásunk ökölógiai lábnyomát,amely az egészségtudatos életmód és a környezettudatos életmód fontos részese.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .