november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tapenade

tapenadeA tapenade egy francia, pontosabban provencal, krém vagy pástétom, amely nevét a kapribogyó (tapéno) után kapta, bár a fő alapanyaga a fekete olajbogyó. Általában szendvicskrémként használják, de lehet mártogatósként is vagy hústöltelékként is alkalmazni..

Az alapkrém csupán olívabogyó, olívaolaj és kapribogyó keveréke, azonban még finomabbá és érdekesebbé lehet varázsolni hallal, fűszernövényekkel, fokhagymával, citromlével vagy brandy-vel. Az alábbi recept egy szardellás változat.

Hozzávalók

  • 350 gr magozott fekete olajbogyó
  • 3 ek kapribogyó
  • 50 gr szardella
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 10-12 bazsalikom levél
  • Bors

Elkészítés 

  1. Öntsük le az olajbogyók levét, és turmixszoljuk össze egy robotgéppel (ne pépessé!), vagy vágjuk össze nagyon pici darabokra.
  2. Törjük össze a fokhagymát és vágjuk apróra a bazsalikom leveleket.
  3. Vágjuk apróra a szardella szeleteket.
  4. Adjuk a bogyókhoz a kapribogyókat, a fokhagymát, olívaolajat, citromlevet és bazsalikomot. Dolgozzuk el a pasztát – vagy villával, vagy robotgéppel  – de maradjon darabos, ne legyen belőle egy sima pástétom!

Tippek

  • Alkalmazzuk  francia vagy olasz szendvicsekben – vagy tortilla chips-szel mártogatósként.
  • Bazsalikom helyett alkalmazhatunk oreganót is, ami lehet szárított vagy friss.
  • A szardella olajat tartsuk meg és öntsük a pasztához – mivel ez általában sós, így nincs szükség több sóra.
  • Akik nem szeretik a halat, főleg a szardellát, alkalmazzanak apróra vágott szárított paradicsomot – úgy is nagyon finom!
  • Klasszikus crostini feltét, de isteni bruschetta szendvicskrémként is, amely remek vendégváró előétel vagy alfresco grillezés, kerti party snack.
  • Különösen finom pezsgő kisérőként!
  • Bulikon, partikon tálaljuk mártogatósként – akár egy nyári piknikre is alkalmas lehet!
  • Töltelékként is alkalmazható – pl töltött cukkini, gomba, paradicsom (reszelt, olvasztott sajttal a tetején) – akár húsokhoz is!
  • A fenti recept egy kisebb bulira, kerti partira való mennyiséget kínál – előételnek, vagy snack-nak elég fél adagot is készíteni (2-4 főre)
  • Tuti tipp: érdemes órákkal (sőt egy nappal!) a tálalás előtt elkészíteni, hogy az olajbogyó alaposan átvegye a szardella ízét!

A tapanade egy igazi ínyencség, amelynek elkészítése gyors és egyszerű – az eredmény viszont fantasztikus. Tehát egy igazi tuti recept!

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .