november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tavaszi virágültetés

April 4, 2008  
kategória Család, Kert, Otthon

VirágültetésHa beköszöntött a tavasz, a kertes gazdák azt sem tudják, mit fogjanak először kezükbe, annyi a teendő. Akinek nincs kertje, könnyebb dolga van. Legjobb esetben egy terasz vagy balkon csinosításával, azaz  virágok kiültetésével kell törődni. Egy lelkes hobbi kertész azonban szeretné (sokáig) élvezni munkája gyümölcsét, ezért nem árt figyelni néhány szempontra, ha azt szeretnénk, hogy a virágok valóban balkonunk és teraszunk díszei legyenek..

Ha a balkonunk és teraszunk “kivirágoztatása” mellett döntünk, szükségünk lesz: néhány szabad órára, alapanyagokra és munkaeszközökre.

Alapanyagok

Kiültetendő növények, virágos ládák vagy cserepek, föld, tápanyag. A virágokat válasszuk ki ízlés szerint, de feltétlenül vegyük figyelembe az időjárási viszonyokat (napsütés-árnyék, szélvédettség) is. Szintén befolyásolhatja döntésünket további szempont, pl. a ház vakolatának színe, esetleg a szomszédok virágai, na és persze a saját ízlésünk. Ha bizonytalanok vagyunk a döntésben, kérjük ki kertészetben szakértő tanácsát. A legegyszerűbb, ha a virágokat is egy kertészetben vesszük meg a földdel, tápanyaggal együtt. Tanácsként csak annyit, hogy – bár talán a legigénytelenebb – a (futó)muskátlin kívül létezik más virág is.

Ládánként 3-6 virágra lehet szükség, de ez persze függ a virág jellegétől és méretétől. Ha nem láda mellett döntünk, vagy nincs virágláda elhelyezésére lehetőség a balkonon vagy a korláton, használhatunk nagyobb cserepeket is virágbeültetésre. Ezek lehetnek agyagból, műanyagból. A cserepekhez dekoratív és a lakásunk berendezéséhez passzoló kaspókat is vásárolhatunk. A balkonra, teraszra kiültethetünk természetesen mini örökzöldeket, fűszernövényeket, palántákat is. Egy nagyobb cserépbe ültetett fűszernövény mix nagy segítség lesz a tavaszi és nyári sütésnél és főzésnél.

Ha sikerült eredményesen áttelelni virágokat (pl. muskátli, leander), ellenőrizzük állapotukat és javítsuk fel a cserépben vagy ládában lévő földet.

Ha még nincs virágosládánk, vásárlásnál gondoljunk arra, hogy a láda feleljen meg a ládatartó méretének, legyen továbbá könnyű, hiszen előfordulhat, hogy mozgatnunk kell. Legyen a ládán alul lyuk, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni. Ha nincs rajta lyuk, fúrjunk bele, vagy tegyük a virágokat cseréppel a ládába. A ládából esetleg lecsepegő víznek nem feltétlenül örül az alattunk lakó, ezért hasznos, ha van a ládához adott esetben egy tál is. A ládák színe általában barna, fekete, zöld, anyaga legtöbbször műanyag. Ha szerencsénk van, akadhatunk azonban más dekoratív változatokra is. Virágtartó láda egyébként házilag is készíthető, különböző kreatív technikák alkalmazásával. Tavaszi virágtartó láda>>

Munkaeszközök

Ha az erkélyen vagy teraszon dolgozunk, takarjuk le a követ újságpapírral, fóliával, így megspórolhatjuk a kertészkedés utáni nagytakarítást. Legyen egy kis lapátunk (helyettesítheti egy üres virágcserép), ültető botunk és esetleg egy kis gereblyénk is. Javasolt kesztyűben dolgozni. Az öntözéshez legyen kéznél egy öntözőkanna is.

Beültetés

A beültetés során a cserépben vagy műanyag dobozban megvett virágokat ládákban vagy nagyobb cserepekben elhelyezzük és szükség szerint friss földet adunk hozzá. Ehhez célszerű általános, de jó minőségű virágföldet vásárolnunk. Először tegyünk a láda aljába egy réteg földet, ezután tegyük bele a virágokat a cserépből gyökerestül-földestül, töltsük fel a láda tetejéig földdel, nyomkodjuk meg, majd a végén alaposan öntözzük meg.  Ügyeljünk arra, hogy azonos távolság legyen a virágok között, és hogy legyen elegendő hely a virágok töve és a láda vagy cserép pereme között is (különben a víz az öntözésnél túlfolyhat). A földet letakarhatjuk hánccsal, apró kövekkel.

Az ültetésnél vegyük figyelembe, hogy: ne ültessünk túl sok virágot a ládába; magasra növők közé ne telepítsünk alacsonyakat, mert elnyomják; ne vigyük túlzásba az erkély vagy terasz beültetését, hiszen a virágok egy részét át kell majd telelni, és ehhez hely szükséges, továbbá nem árt, ha nekünk is marad hely a teraszon vagy erkélyen; vegyük figyelembe, hogy egyes növények a növekedés révén jelentősen bokrosodhatnak! Ültethetünk a ládákba egyszínű virágokat, de készíthetünk ízléses és tarka kombinációt is, sőt ha mindenre szeretnénk figyelni, ügyelhetünk arra is, hogy mindig legyen a ládában egy olyan növény, amelyik virágzik, azaz legyen eltolódás a virágzási idők között.

Öntözés és ápolás

Tűző napon és nyári forróságban öntözzük a növényeket reggel vagy este. Ha gyakran vagyunk távol, és nincs, aki az öntözést helyettünk elvégezze, érdemes víztartalékról is gondoskodni. Ha tápanyagot adunk a virágokhoz, ne vigyük túlzásba (hetente egyszer érdemes az öntözővízbe tápoldatot adni). Figyelmesen olvassuk el a használati útmutatást akár kémiai, akár biológiai tápanyagról van szó, és ügyeljünk arra, hogy ennél a folyamatnál semmiképpen se legyen kisgyerek a közelben!!!

Dekoráció

Bár a virág önmagában a legszebb dekoráció, kiegészíthetjük a kompozíciókat műanyag szélkerékkel, állatfigurákkal,.

Tipp:  a tavaszi virágültetés lehet egy kellemes családi program is. A gyerekek lelkesen fogják figyelni az általuk elültetett  növények növekedését. Ha azok gondozásával is megbízzuk őket, felelősségtudatukat is fejlesztjük. További tavaszi tippek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .